Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 09:44

Αστεροσκοπείο εμπνευσμένο από το Star Wars κατασκευάζεται στην Κύπρο

Γράφτηκε από
Αστεροσκοπείο εμπνευσμένο από το Star Wars κατασκευάζεται στην Κύπρο http://www.tsolakisarchitects.com/

Στην οροσειρά του Τροόδους στην Κύπρο και σε υψόμετρο 1200 μέτρων θα κατασκευαστεί ένα αστρονομικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο θυμίζει τις εξωγήινες βάσεις των ταινιών Star Wars!

Τα σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου του Κυριάκου Τσολάκη αρχικά ξάφνιασαν αλλά έγιναν αποδεκτά για το αστεροσκοπείο, το οποίο θα τροφοδοτεί τη NASA με πολύτιμες πληροφορίες για τα ουράνια φαινόμενα.

Η τοποθεσία του βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή NATURA περιτριγυρισμένη από δάση, οπωρώνες και αμπελώνες.

Οι ιδρυτές του γραφείου, Νικόδημος Κ Τσολάκης και Έλενα Κ Τσολάκης, περιγράφουν το κτίριο ως «ένα ξένο αντικείμενο μέσα σε ένα πολύ φυσικό περιβάλλον», το οποίο θα «εμπνεύσει και θα ενθουσιάσει όποιον το βλέπει από μακριά ή από κοντά».

«Η Έλενα και εγώ εμπνευστήκαμε από την επιστημονική φαντασία όταν φτιάχναμε τα σχέδια για αυτό το παρατηρητήριο - ήμουν μεγάλος fan του Star Wars μεγαλώνοντας», εξήγησε ο Νικόδημος Τσολάκης. «Φυσικά ο πελάτης δεν το γνώριζε όταν μας προσέλαβε, έμειναν έκπληκτοι όταν το είδαν, αλλά ευτυχώς αγαπούν τις νέες ιδέες».

Το Παρατηρητήριο του Τροόδους πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο της Κύπρου. Θα συλλέξει δεδομένα που θα μοιραστούν με τη NASA, η οποία επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να εντοπίσει τα ουράνια φαινόμενα μεταξύ Ινδίας και Μεσογείου.

«Η Κύπρος είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου που θα συνδεθεί με το Παρατηρητήριο της Κρήτης και στη συνέχεια με άλλα ευρωπαϊκά παρατηρητήρια ως μέρος ενός δικτύου παρατηρητηρίων», πρόσθεσαν οι δύο αρχιτέκτονες.

Το κτίριο θα έχει μια λεπτή, σφηνοειδούς μορφής σιλουέτα, με μια στέγη θόλου στο ένα άκρο, και μια βεράντα με πανοραμική οροφή στην άλλη.

Θα περιέχει δύο τηλεσκόπια - ένα κατάλληλο για καθημερινή χρήση και ένα για τη νύχτα. Οι επισκέπτες θα κληθούν επίσης να φέρουν τα δικά τους τηλεσκόπια επάνω στην τεράστια βεράντα, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και αυτοί.

Δομικά, το κτίριο θα σχεδιαστεί για να αντέχει σε σοβαρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας - από 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι έως κάτω από το πάγωμα, με το χιόνι το χειμώνα.

dezeen.com

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ