Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 13:15

Σε αυτό το νησί δεν θα ξέρετε εάν είστε σε γαλλικό ή ισπανικό έδαφος…

Γράφτηκε από
Amusing Planet Amusing Planet

Κάπου στον Ατλαντικό, κοντά στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, υπάρχει ένα άγνωστο σε πολλούς νησάκι που ονομάζεται Pheasant (φασιανός), το οποίο όμως κάθε έξι μήνες αλλάζει κυριαρχία…

Στο ιστορικό νησί, το 1659, εκπρόσωποι από τη Γαλλία και την Ισπανία συναντήθηκαν και υπέγραψαν τη Συνθήκη των Πυρηναίων, που τελείωσε επίσημα τον Τριακονταετή Πόλεμο.

pheasant-island-56.jpg

Η συνθήκη προέβλεψε επίσης ένα νέο σύνορο που εκτείνεται κατά μήκος των Πυρηναίων και στη συνέχεια ακολουθεί τον ποταμό Bidasoa στον Βισκαϊκό κόλπο στον Ατλαντικό Ωκεανό, λειτουργώντας σαν ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. 

Όπως συμβαίνει συνήθως με τα σύνορα που ακολουθούν την πορεία ενός ποταμού, τα γαλλο-ισπανικά σύνορα χωρίζουν τον ποταμό στη μέση. Θεωρητικά, τα σύνορα θα έπρεπε να χωρίζουν το νησί Pheasant στα δύο δίνοντας το μισό σε κάθε χώρα ή να το παρακάμπτουν αποδίδοντας την κυριαρχία σε μία από τις δύο όμορες χώρες. Ωστόσο η συνθήκη των Πυρηναίων προέβλεψε μια διαφορετική ρύθμιση.

detr1m-behobia-irun-hendaye-bidasoa-river-mouth-isla-de-los-faisanes-pheasant-island-spanish-french-_339259_.jpg

Στο νησί δεν έχουν ταυτόχρονη κυριαρχία τα δύο κράτη αλλά εναλλάξ για μια περίοδο 6 μηνών. Έτσι για έξι μήνες το χρόνο, το νησί Pheasant είναι γαλλικό ενώ για τους επόμενους έξι ανήκει στην ισπανική επικράτεια. Κάθε έξι μήνες αξιωματούχοι της Ισπανίας και της Γαλλίας συναντιούνται στο νησί σε μία τελετή παράδοση-παραλαβής της κυριαρχίας του.

pheasant-island-62.jpg

Οπότε επιλέξτε σε ποια περίοδο θέλετε να πάτε, καθώς θα πρέπει να ξέρετε εάν επισκέπτεστε γαλλικό ή ισπανικό τόπο…

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ