Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 14:15

Αμάραντος: Το χωριό που είναι πνιγμένο στα έλατα και η άγνωστη ιστορία του

Γράφτηκε από

Ελάχιστοι, πλην ντόπιων και αποδήμων, γνωρίζουν ότι στα ορεινά του Νομού Καρδίτσας συναντάται ένα μικρό χωριό που είναι χτισμένο σε βουνοπλαγιά και είναι πνιγμένο στα έλατα

Ο Αμάραντος (π. Μαστρογιάννη) (υψόμ. 720μ) απέχει από την Καρδίτσα 24 χλμ.. Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Ιτάμου. Είναι οικισμός του 17ου αιώνα και δημιουργήθηκε από κατοίκους που προήλθαν από τη θέση «Παλιοχώρι». 

Η μαγική λίμνη Πλαστήρα από ψηλά…

Το mygreekholiday.gr πέρασε από το πανέμορφο χωριό και σας το παρουσιάζει:

amarantos00.jpgΤο χωριό Αμάραντος

amarantos1.jpgΤα σπιτάκια φιλοξενούν ολιγοστούς μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα

amarantos2.jpgΗ διαδρομή είναι άκρως μαγευτική, οδήγηση μέσα στη φύση...

amarantos3.jpg

amarantos4.jpg

amarantos5.jpgΘέα προς τον θεσσαλικό κάμπο

Το χωριό έγινε ακόμη πιο γνωστό μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «αιώνιας ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης». Ο λόγος; Οι κάτοικοί του, από το φθινόπωρο του 1943 έως το καλοκαίρι του 1944, προσέφεραν ασφαλές καταφύγιο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και φιλοξενία, μοιράζοντας τα λιγοστά τρόφιμα που είχαν στα σπίτια τους, σε 62 Εβραίους της Καρδίτσας και άλλους 20 από τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και τα Τρίκαλα. 

xorio.jpgφωτό: karditsapress

Το σημαντικότερο, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές εκείνης της εκδήλωσης, δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους κατοίκους να καταδώσει το γεγονός αυτό στους Γερμανούς. 

panoramiki-amarantos.jpgφωτό: karditsa24

Αξίζει μια επίσκεψη στον οργανωμένο χώρο αναψυχής με τα θεόρατα πλατάνια στο «Μαλαγάρι», στο πετρογέφυρο που βρίσκεται στη θέση «Γλαβά» και στον Ι. Ν. της Παναγίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της (1715).

drones2.jpg

Επίσης σε πολύ κοντική απόσταση βρίσκονται πολλά ορεινά χωριά, άγριας ομορφιάς, αλλά και το Μουσείο του Χαρίλαου Φλωράκη, ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, η ταφή του οποίου έγινε στο χωριό Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου. Στο ανακατασκευασμένο πατρικό του σπίτι στο Παλιοζογλώπι λειτουργεί το Μουσείο.

video mastrogiannofotis

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ