Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 19:53

Το Νησάκι των Ιωαννίνων μαγνητίζει με τον γραφικό οικισμό και το Μουσείο του Αλή Πασά

Γράφτηκε από

Υπάρχουν αμέτρητοι μύθοι και ιστορίες γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και το Νησί των Ιωαννίνων, ωστόσο μία είναι η αλήθεια: Πρόκειται για έναν πανέμορφο προορισμό που μπορεί να μαγέψει ακόμη και τον πιο εντυπωσιακό επισκέπτη που ήδη θα έχει εντυπωσιαστεί από τα Γιάννενα

nisos43.jpg

Το Νησί των Ιωαννίνων είναι νησί και οικισμός, ο οποίος βρίσκεται στη λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβωτίδα). Μαζί με το Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα.

Το Νησάκι είναι ένας γραφικότατος οικισμός που συγκροτείται από εκατό περίπου οικογένειες. Κάνοντας τον γύρο του νησιού, θα δείτε τα απλά παραδοσιακά σπίτια με τους πανέμορφους κήπους, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα διάφορα καταστήματα με εκθέματα της γιαννιώτικης λαϊκής τέχνης.

video by nik mir

nisi-ioannina.jpg

Ο οικισμός βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικιμός, καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο. Ο οικισμός δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση των κατοίκων που δεν είναι επιβεβαιωμένη σήμερα, οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τη Μάνη. Την εποχή του Αλή Πασά το νησί παρήκμασε λόγω της μεγάλης φορολογίας που επιβλήθηκε. Την περίοδο αυτή τα μοναστήρια σχεδόν εγκαταλείφτηκαν. 

Το 1820 ο Αλή ήρθε σε ρήξη με τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β’ με αποτέλεσμα να σταλεί εναντίον του ο Χουρσίτ Πασάς που πολιόρκησε τα Ιωάννινα. Τον Ιανουάριο του 1822 ο Αλή και ενώ πλέον είχε νικηθεί, κατέφυγε στο νησί, στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα όπου δολοφονήθηκε στις 17 ή 25 Ιανουαρίου.

Πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην πόλη των Ιωαννίνων

Το 1872 λειτούργησε στην Μονή Ελεούσας (πρώην Μονή του Αγίου Νικολάου Mεθοδίου) ιερατική σχολή που έκλεισε το 1922. Το νησί αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα το 1926. Σήμερα το νησί στηρίζεται κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη. Συνδέεται με τα Ιωάννινα με συχνά δρομολόγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πολυάριθμους επισκέπτες. Κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι οι ανακαινισμένες μονές και το μουσείο Αλή Πασά που στεγάζεται στη μονή Αγίου Παντελεήμονα.

Στο νέο κτίριο, μπορεί κανείς να θαυμάσει µια πλούσια συλλογή από λιθογραφίες της επαναστατικής περιόδου, ή και να κάνει μια βόλτα στην ιστορία μέσα από τα κελιά του µοναστηριού του Αγ. Παντελεήµονα, όπου ο Αλή Πασάς βρήκε τραγικό θάνατο από τους Τούρκους στρατιώτες.

mouseioalipasa.jpg

 

video by updrones

INFO: Τα καραβάκια για το Νησί αναχωρούν κάθε μισή ώρα από τον μόλο μέχρι τις 22.00 τον χειμώνα και μέχρι τις 24.00 το καλοκαίρι. Λίγα δρομολόγια γίνονται και από το Πέραμα. 

nisi-giannena.jpg

drones2.jpg

To mygreekholiday θα επιστρέψει με ένα πλήρες αφιέρωμα για τα Γιάννενα…

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ