Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 10:40

Μετς: Μια από τις πιο παραδοσιακές γειτονιές της Αθήνας

Γράφτηκε από

Το Μετς είναι μια παραδοσιακή συνοικία της Αθήνας, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός τουριστικός προορισμός, αλλά έχει έναν χαρακτηριστικό αέρα άλλων εποχών. Χτισμένο στο λόφο Λογγίνου, που αποτελεί νότια συνέχεια του λόφου του Αρδηττού και απέναντι από το Ζάππειο, κύριο χαρακτηριστικό του σήμερα είναι τα νεοκλασικά κτίρια που αποτελούν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

 

Στις αρχές του εικοστού αιώνα στην περιοχή ζούσαν ζωγράφοι, γλύπτες και αρχιτέκτονες και τότε ξεκίνησε να αποκαλείται «Μονμάρτη της Αθήνας» λόγω και της εξαιρετικής αισθητικής των σπιτιών όπως και στην ομώνυμη συνοικία του Παρισιού.

 

 

Στο πλάι του λόφου του Αρδηττού βρίσκεται μέχρι και σήμερα ο πεζόδρομος του Νικηφόρου Θεοτόκη. Ένας μικρός, στενός πεζόδρομος, ανάμεσα σε σπίτια της παλιάς Αθήνας, που συνδέει την περιοχή του Μετς με την Αρδηττού και σε φέρνει μια ανάσα από το Καλλιμάρμαρο και τον Εθνικό Κήπο.

 
 

Δεκάδες άνθρωποι της περιοχής στρίβουν περπατώντας τη Μάρκου Μουσούρου για να μπουν σε αυτό το ξεχωριστό δρομάκι με τα καταπράσινα φυτά, τα ψηλά αρχοντικά με πυκνές φυλλωσιές και τα πολλά ακόμα αρχιτεκτονικά «διαμάντια». Ανάμεσα σε λευκά, βιολετί, μωβ και σομόν χρώματα ταξιδεύεις σε μια άλλη εποχή.

Η περιοχή πήρε την ονομασία της όταν το 1872 άνοιξε η μπυραρία του Μετς. Ιδιοκτήτης ήταν ο Κάρολος Φιξ, γιός του Βαυαρού Γιόχαν Φιξ, ιδρυτή της γνωστής ζυθοποιίας.

 

Η μπυραρία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της κατάκτησης της ομώνυμης γαλλικής πόλης από τους Βαυαρούς το 1871 στον γαλλο-γερμανικό πόλεμο. Όταν μετέπειτα η μπυραρία μεταφέρθηκε απέναντι από το εργοστάσιο της οικογένειας στη Λεωφόρο Συγγρού, το μαγαζί «Μέτς» έγινε καφέ-αμάν με βιολιά, σαντούρια και κιθάρες, το όνομα όμως παρέμεινε.

Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα ψηλότερα σημεία του λόφου Αρδηττού υπήρχαν οι ανεμόμυλοι του Γεωργάκη που τροφοδοτούσαν την Αθήνα με αλεύρι. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και συγκεκριμένα στην πολιορκία της Ακρόπολης, οι μύλοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους. Ο μόνος σωζόμενος ανεμόμυλος κατεδαφίστηκε από τον ιδιοκτήτη του το 1986.

 

Τα «Παντρεμενάδικα»

Τα «Παντρεμενάδικα» είναι μια ονομασία της περιοχής του 19ου αιώνα, όταν έβρισκαν καταφύγιο στους λόφους του Αρδηττού και του Λογγίνου όλα τα «παράνομα» ζευγάρια της Αθήνας. 

 
 

Λόφος Λογγίνου

Ο λόφος του Λογγίνου που βρίσκεται δίπλα στο Α’ νεκροταφείο πλέον έχει διαμορφωθεί ως ένα πολύ όμορφο πάρκο αναψυχής με υπέροχα δρομάκια, πυκνή βλάστηση, μαρμάρινο ψηφιδωτό διάκοσμο καθώς και θέα στην Ακρόπολη από μια διαφορετική οπτική γωνία. Μέσα στα μικρά δρομάκια του όλοι μπορούν να βρουν το ησυχαστήριο τους, τον επίγειο παράδεισο, και αν είστε από αυτούς που γοητεύονται από τα παραφυσικά φαινόμενα και τα ανεξήγητα μυστήρια, τότε σίγουρα θα το λατρέψετε για τους μύθους του.

Με πληροφορίες από frapress.gr

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ