Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 14:12

Ξεναγήσεις για όλους σε 100 εμβληματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης (vid)

Γράφτηκε από

Δεκάδες κτίρια, δημόσια, ιδιωτικά, κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες, ξενοδοχεία ανοίγουν τις πύλες τους και υποδέχονται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2017 που διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά. 

open_hotel800x534.jpg

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΠΟΧΗΣ GATTO PERSO, Το 1926 ένας εύπορος έμπορος κτίζει ένα εντυπωσιακό αστικό μέγαρο για τις τρεις κόρες του. Η ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 2014

open_hotel_643x800.jpg

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 100 κτίρια από ομάδα 500 εθελοντών, τη μεγαλύτερη που συγκροτήθηκε μέχρι τώρα από τους διοργανωτές της δράσης. 

Εκτός από τις ξεναγήσεις, το Open House Thessaloniki 2017 πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, οι οποίες ξεκινούν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 18 Νοεμβρίου. 

Aναλυτικότερα, το Open Box (18/11-26/11) θα βρίσκεται στο γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους (Μητροπόλεως και πλατεία Αριστοτέλους) και θα λειτουργεί ως ενημερωτικό περίπτερο της εκδήλωσης, στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα και να προμηθευτεί τα αναμνηστικά προϊόντα.

Το OPEN HOUSE THESSALONIKI 2017 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., του ΤΕΕ/ΤΚΜ και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Στις 18 και 19 Νοεμβρίου διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα - το Οpen Junior, σε συνεργασία με τους Κid A workshop. Συγκεκριμένα δύο διαδραστικά παιχνίδια θα "μυήσουν" τα παιδιά στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Μια νέα δράση (18-19/11) είναι και το Open Walk_Λιμάνι, οργανωμένος περίπατος σε συνεργασία με τον ΟΛΘ Α.Ε., που στοχεύει στην προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και του κτιριακού αποθέματος του λιμανιού.

open_stratigeio_-800x534.jpg

Το κτίριο, που είναι γνωστό ως “Στρατηγείο” αποτελεί ένα από τα πολλά κτίρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία σχεδίασε ο περίφημος αρχιτέκτονας V. Poselli. Κτίστηκε το 1890

Διαδρομή σε 6 χαρακτηριστικά κτήρια 

Η διαδρομή είναι επικεντρωμένη σε έξι χαρακτηριστικά κτίρια, αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών ειδών εμπορίου: Στοά Μοδιάνο (αγορά τροφίμων), Μέγαρο Ερμείον (το πρώτο εμπορικό κέντρο), Μπεζεστένι (αγορά υφασμάτων), Στοά Μαλακοπή (πρώην τράπεζα), Κύρτση Χαν (ξενοδοχείο), Στοά Λεβή-Μενεξέ (κτήριο καταστημάτων και υπηρεσιών) και καταλήγει στα Λαδάδικα, στον χώρο της έκθεσης.

Το διήμερο 25-26/11 πραγματοποιείται η δράση Open Bike- γνωριμία με την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας και ξενάγηση σε τέσσερα κτίρια.

Διαγωνισμός φωτογραφίας 

Παράλληλα το OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας, το Open Photo από 25/11 έως 03/12. Το θέμα είναι «Παράθυρο στην πόλη» και οι συμμετέχοντες μπορούν να ανεβάζουν σχετικές με το θέμα φωτογραφίες, στο instagram, από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2017 και το OPEN HUNT (25/11-03/12) ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού, όπου οι επισκέπτες καλούνται να εντοπίσουν στα κτήρια αντικείμενα και έπιπλα γνωστής εταιρείας, να τα φωτογραφίσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες σε instagram (από δημόσιο προφίλ) ή facebook.

Φέτος θα απονεμηθεί και βραβείο κοινού. Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει μέσω της ιστοσελίδας του Open House Thessaloniki 2017, το κτίριο που του άρεσε περισσότερο, αναδεικνύοντάς το ως αγαπημένο κτήριο του κοινού κι επιβραβεύοντας την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Ένα δώρο-έκπληξη περιμένει έναν από τους ψηφοφόρους, ενώ τους εθελοντές που θα κερδίσουν, έπαινος συμμετοχής και αναμνηστικό δώρο. Μετά τον μαραθώνιο των αρχιτεκτονικών -και όχι μόνο- ξεναγήσεων , η αυλαία κλείνει όπως κάθε χρόνο με τον πιο όμορφο και γιορτινό τρόπο, με το πάρτι λήξης.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ