Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 13:24

Ληθαίος: Το ποτάμι των Τρικάλων που μαγεύει (vid)

Γράφτηκε από

Για αυτό το βασικό αξιοθέατο των Τρικάλων δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς αποτελεί ένα στολίδι της Φύσης στην πόλη των Τρικάλων και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της…

Ο Ληθαίος ποταμός της Βόρειας Θεσσαλίας είναι ένα από τα τέσσερα ποτάμια των Τρικάλων. Διασχίζει την πόλη, η οποία οφείλει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού κάλλους της στο γραφικό αυτό ποταμό. 

articleGal_127262_86150.w_hr.jpg

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη έλαβε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκα ή Τρίκκη, κόρη του Πηνειού, ή κατ’ άλλους του Ασωπού. Στενά δεμένα λοιπόν με το υγρό στοιχείο από την αρχαιότητα, τα Τρίκαλα χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη του ποταμού αυτού, που αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατό τους. 

Ζήστε το δικό σας χριστουγεννιάτικο παραμύθι στα Τρίκαλα (vid)

Δεδομένου ότι χωρίζει την πόλη στα δυο, οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς. 

trikala_4.jpg

Σύμφωνα με τον Στράβωνα κοντά στο Ληθαίο γεννήθηκε ο Ασκληπιός ο θεός της Ιατρικής. Σε μια από τις γέφυρες, υπάρχει άγαλμα του Ασκληπιού φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο. Το άγαλμα του πρώτου ιατρού της αρχαιότητας κοσμεί την ομώνυμη πεζογέφυρα, ενώ τμήμα του ιερού του ήρθε στο φως ανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου – με το υπόλοιπο θεραπευτήριο να εικάζεται πως κείτεται θαμμένο κάτω απ’ το Βαρούσι.  


Ο Γάλλος περιηγητής Leon Heuzey που επισκέφτηκε τη Θεσσαλία το 1858 έγραφε: «Μπαίνοντας στα Τρίκαλα ο ποταμός με τα πολλά γεφύρια και περάσματα, κάτω από τεράστια πλατάνια, με το φλογερό ήλιο να πλανιέται πάνω από τούτη τη δροσιά, γίνεται όλο και πιο γραφικός.»


Η μεταλλική γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος στην πόλη, αφού ενώνει την εμπορική οδό Ασκληπιού με την κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. 

Το 1996 η γέφυρα πεζοδρομήθηκε με σκοπό να προσφέρει στους περαστικούς την ευκαιρία να σταθούν και να θαυμάσουν τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού. 

 video by Vassilis Kostoulas

 

 

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ