Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 12:21

Ένα πολιτιστικό διαμάντι στους πρόποδες του Πηλίου (vid)

Γράφτηκε από

Το «Άξιον εστί» είναι ένας πολυχώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, ο οποίος βρίσκεται στο όριο του αστικού ιστού, εκεί που οι ήχοι της πόλης εξαχνίζονται, στους πρόποδες του Πηλίου, σε μια πλαγιά με πανοραμική θέα προς το λιμάνι και την πόλη του Βόλου.

Ένα σχολείο ανάδειξης της πολλαπλής νοημοσύνης και συγκερασμού της συναισθηματικής καλλιέργειας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των νέων τεχνολογιών σε ένα μοναδικό περιβάλλον παραδοσιακού οικιστικού συνόλου.

 

Το μάζεμα της ελιάς, η μυσταγωγία και το θεματικό Μουσείο του Πηλίου

 

KTIRIO-PHILIPPITZIS-09.jpg

 

Αξιοποιώντας και συνδυάζοντας το μεταιχμιακό χώρο του έντονου φυσικού περιβάλλοντος με τον παραδοσιακό οικισμό της Άλλης Μεριάς, αναδεικνύεται σε ένα μοναδικό αναπάντεχο συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων και αναψυχής και χώρους κατοίκησης. Κομβικό σημείο και πυρήνα έκφρασης των παιδιών αποτελεί το υπαίθριο αμφιθέατρο με φόντο την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό. Εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού ενδυναμώνουν τη σχέση του οικισμού με το σχολείο και το αναδεικνύουν σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

 

KTIRIO-PHILIPPITZIS-11.jpg

 

Η επιτομή του σύγχρονου και παραδοσιακού design

 

Πρόκειται για ένα στιβαρό πέτρινο κτίριο, κτισμένο στα πρότυπα της πηλιορείτικης οικοδομίας, με αρχιτεκτονική φιλική προς το περιβάλλον, προσβάσιμο για όλους και συνυφασμένο με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η σκληρότητα της πέτρας ισορροπεί με την πλαστικότητα των φυσικών υλικών και των παραδοσιακών κονιαμάτων. Αγιορείτικες καστανιές, λευκά μάρμαρα, πλάκες Πηλίου και σφυρήλατα μέταλλα συνθέτουν ένα αισθητικό σύνολο, που προκαλεί τη βιωματική εμπειρία του χώρου.

 

KTIRIO-PHILIPPITZIS-03.jpg

 

KTIRIO-PHILIPPITZIS-02.jpg

 

KTIRIO-PHILIPPITZIS-06.jpg

 

Η ιδιαιτερότητα του «Άξιον Εστί» δεν έγκειται μόνο στην αισθητική των χώρων αλλά και στα λειτουργικά τους χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας μια άλλη μορφή χρησιμοποίησής τους και κινητοποιώντας έναν πλούτο σχέσεων και εμπειριών στον εκπαιδευτικό χώρο.

 

 

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Φιλιππιτζής

Στατική μελέτη: Δημήτρης Φιλιππιτζής, Γεώργιος Σωτήρης

H/M μελέτη: Παναγιώτης Αδάμος

Eπίβλεψη: Δημήτρης Φιλιππιτζής

Συνεργάτες: Στέφανος Βιδούρης (μελέτη φύτευσης)

Tοποθεσία: Άλλη Μεριά, Δήμος Βόλου, Νομός Μαγνησίας

Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 885 m²

Xρόνος μελέτης: 2009

Xρόνος κατασκευής: 2012

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ξένος

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ