Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 12:53

Θρησκευτικός τουρισμός: Το άγνωστο μοναστήρι των Βορείων Προαστίων

Γράφτηκε από

Ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό Μοναστήρι στέκεται αγέρωχο πλησίον της Κάτω Κηφισιάς, στη Λυκόβρυση της Αττικής.

Πρόκειται για τη Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, ένα μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα που καταλαμβάνει γύρω στα 50 στρέμματα. Ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Προσέρχονται εκεί πολλά ζευγάρια που προσδοκούν την απόκτηση τέκνων.

Τα 10 ομορφότερα εκκλησάκια των ελληνικών νησιών

Δείτε φωτό του mygreekholiday:

monastiri.jpg

monastiri1.jpg

monastiri4.jpg

 

Όσοι θέλουν μπορούν να μείνουν μέσα στη Μονή. Διαθέτει πολλά δωμάτια για τους φιλοξενούμενους πιστούς (ξεχωριστή πτέρυγα για τους άνδρες, ξεχωριστή για τις γυναίκες ) και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την διαμονή – όλο το χρόνο – παρά μόνο τον μήνα που εορτάζει η Οσία Ειρήνη, 28 Ιουλίου!

 

monastiri3.jpg

monastiriagiaeirini6.jpg

 

Κατά τη διαμονή σας πρέπει να γνωρίζετε, πως εκεί οι καλόγριες (πάντα σε περίοδο νηστείας) προσφέρουν φρούτα και ξηρούς καρπούς τίποτα άλλο, αυτή είναι η μοναδική τροφή τους!

Δεν υπάρχει τραπεζαρία για φιλοξενούμενους πιστούς, όπως βλέπουμε σε άλλα μοναστήρια.

monastiri5.jpg

monastery.jpg

 

Στις 28 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά τη «μνήμη της οσίας Μητρός ημών Ειρήνης της εκ Καππαδοκίας, ασκησάσης εν τη Μονή Χρυσοβαλάντου». Η οσία Ειρήνη έζησε κατά τον 9ο και 10ο αιώνα και η νεότητά της συνδέεται με τη βασιλική αυλή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, την περίοδο πού είχε λήξει η εικονομαχία και αναστηλωθεί οι ιερές εικόνες μετά το θρίαμβο της Ορθοδοξίας (843). Ο Φιλάρετος, που ήταν ευνοούμενος και αφοσιωμένος στρατηγός στο Θεόφιλο και τη Θεοδώρα (η οποία ανέλαβε το βασιλικό θρόνο μέχρι την ενηλικίωση του γιού της), είχε στην Καππαδοκία δύο κόρες, την Καλλίνικη και την Ειρήνη. Μετά τον πρόωρο θάνατο της γυναίκας του Ζωής, την επιμέλεια της ανατροφής τους είχε αναλάβει η αδελφή του και θεία τους Σοφία, πού αφοσιώθηκε στο έργο αυτό με όλη την ψυχή της.

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ