Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 12:40

Καρδίτσα: Η διακεκριμένη δημοτική αγορά με το πέρασμα του χρόνου και το Πυροσβεστικό Μουσείο

Γράφτηκε από

Η πόλη της Καρδίτσας, εκτός της λίμνης Πλαστήρα, το κάστρο του Φαναρίου, έχει διακριθεί και για τη μοναδική δημοτική της αγορά, όπου εντός του γυάλινου κτηρίου λειτουργεί και το Πυροσβεστικό Μουσείο, που δημιουργήθηκε χάρις στο μεράκι συνταξιούχων του Σώματος.

Στην πλατεία Αγοράς το κτήριο δεσπόζει στον περιβάλλοντα χώρο και αποκτά μνημειακό χαρακτήρα, όσα λίγα στην Ελλάδα.

 

Μεσενικόλας: Το μπαλκόνι της Θεσσαλίας

 

dimotiki-agora-apokatastasi-07.jpgΦωτό: dimoskarditsas.gov

dimotiki-agora-protasi-apokatastasis-02.jpgdimotiki-agora-protasi-apokatastasis-01.jpg 

Το mygreekholiday επισκέφτηκε τη δημοτική αγορά, η οποία τις καθημερινές είναι γεμάτη ζωή, πλανόδιους εμπόρους, γηραλαίες κυρίες από τα γύρω χωριά που πωλούν τοπικά προϊόντα…

 

agorakarditsa.jpgΌλοι οι δρόμοι και τα στενά σοκάκια οδηγούν στην πλατεία Αγοράς

 plateiaagoras1.jpgΕντός του κτηρίου λειτουργούν καφέ, όπως και στον περιβάλλοντα χώρο

 

Περπατήσαμε σε ένα μοναδικό μέρος που έχει διακριθεί στο παρελθόν.

 agorakarditsa2.jpgΗ εντυπωσιακή γυάλινη οροφή

Το 1992 το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς επιλέχθηκε στις Βρυξέλλες μαζί με άλλα 39 ευρωπαϊκά οικοδομήματα ως κτίριο που είναι ανάγκη να διασωθεί ως πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Ο Αθανάσιος Κανταρτζής παρέλαβε ένα βραβείο που πιστοποιεί την ένταξη του κτιρίου μεταξύ των μνημείων της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και ένα για την προσπάθεια του Δήμου. Μια δεύτερη διάκριση ήρθε στο πλαίσιο του προγράμματος Rafhael 1997,όπου το κτίριο επιλέχθηκε για χρηματοδότηση για ένα σχέδιο που προέβλεπε την ανάπτυξη εμπορικών και καλλιτεχνικών δράσεων μέσα σε αυτό.

Καρδίτσα: Ο καταρράκτης Ανθοχωρίου μαγεύει τους φυσιολάτρες και όχι μόνο (vid)

 

karditsachurch.jpg

 

Στον ίδιο σημείο δεσπόζει και η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου... 

 

plateiaagoras2.jpg

 

 Παλιά κτήρια μαρτυρούν την ιστορία....

 

kthriakarditsa.jpg

 

Η άγνωστη ιστορία του Πυροσβεστικού Μουσείου…

 

Ένα πρότυπο Πυροσβεστικό Μουσείο (μόνιμη έκθεση γενικών πυροσβεστικών υλικών κλπ) έχει σήμερα ο Νομός Καρδίτσας στη νέα αγορά, εκεί που ήταν η πρώτη Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας από το έτος 1948 μέχρι και το 1994. Οι συνταξιούχοι πυροσβέστες το έτος 2000 με πρωτοβουλία μιας ομάδας εξ αυτών δημιούργησαν έναν χώρο με καταπληκτική επιτυχία. 

 

mouseio.jpg

 

Μετά από χρόνια και αφού αγόρασαν από το υστέρημά τους, ετήσιες συνδρομές κλπ, αρκετά πυροσβεστικά υλικά από την Π.Υ. Καρδίτσας μετά από πλειστηριασμό συγκέντρωσαν αρκετά υλικά και φωτογραφικό υλικό. Στην όλη προσπάθεια του Συλλόγου για συγκέντρωση υλικών συνέβαλαν τα μέγιστα, εκτός από την Π.Υ. Καρδίτσας, οι Π.Υ. Μουζακίου, Σοφάδων, Παλαμά και Τρικάλων. 

 

mus.jpgΦωτό: firemangr.blogspot

 

Η μόνιμη έκθεση γενικών πυροσβεστικών υλικών μουσειακού χαρακτήρα συναρπάζει. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλο το κοινό. Οι επισκέπτες του μουσείου ενημερώνονται από έμπειρους πυροσβέστες για τα εκθέματα του μουσείου και για θέματα γενικής πυροπροστασίας εφόσον ζητηθεί. 

 drones2.jpg

 

Τα αφιερώματα θα συνεχιστούν....

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ