Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 11:00

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων: Εναλλακτική βόλτα στη φύση, ταξίδι στην Ιστορία (vid)

Γράφτηκε από

Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 820 τ.χλμ, εντός των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων

Περιλαμβάνει δύο μεγάλα ορεινά συγκροτήματα, το Λάκμο (Περιστέρι) και τα Αθαμανικά όρη, ευρέως γνωστά ως Τζουμέρκα

Η ευρύτερη περιοχή του Λάκμου και των Τζουμέρκων αποτελούν μια ιδανική εναλλακτική πρόταση για τουρισμό, η οποία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα.

 

Τα Τζουμέρκα «ανοίγονται» στον κόσμο μέσω του Διαδικτύου

 

Peristeri46.jpg

 

Συνδυάζει την αναψυχή με τη γνώση και την απόλαυση του φυσικού τοπίου.Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να χαρεί μοναδικά τοπία ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας,  να περιηγηθεί σε ένα τόπο αντιπροσωπευτικό της ελληνικής υπαίθρου με τους αναρίθμητους φυσικούς καταρράκτες, τα σπήλαια, τα φαράγγια και τις χαράδρες. Στην περιοχή υπάρχουν διαφορετικής δυσκολίας μονοπάτια,  όπου ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει και να ανακαλύψει τη μοναδικότητα των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων της προστατευόμενης περιοχής αλλά και να συναντήσει μερικά από τα σπάνια και ενδημικά είδη φυτών και ζώων.

 

The-National-Park-of-Tzoumerka-Peristeri-and-Arachthos-Gorge2.jpg

 

Τα εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης, συμπληρώνουν με μοναδικό τρόπο οι άνθρωποι, που από πολύ παλιά εγκαταστάθηκαν σε διαφορετικές θέσεις, δημιούργησαν τους πανέμορφους πετρόκτιστους οικισμούς που στολίζουν κάθε πλαγιά των Τζουμέρκων και εναρμονίζονται  ιδανικά με το τοπίο. Το Συρράκο, οι Καλαρρύτες, το Ματσούκι, τα Πραμάντα, οι Μελισσουργοί, τα  Θεοδώριανα, η Αγνάντα, ο Καταρράκτης, το Βουργαρέλι, οι Χουλιαράδες, το Αθαμάνιο, η Νεράιδα, το Γαρδίκι, το Χαλίκι, το Καλέντζι, η Πλατανούσα, το Μιχαλίτσι είναι μερικοί από τους οικισμούς απείρου κάλλους που βρίσκονται κάτω από τις γυμνές κορυφές των ορεινών όγκων.

 

video by Alexandros Angelakis

 

Προστατευόμενη περιοχή από το 2009

 

Το Εθνικό Πάρκο θεσμοθετήθηκε ως προστατευόμενη περιοχή το 2009, προκειμένου να επιτευχθεί η διατήρηση της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της άγριας ζωής, παράλληλα με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης.

Την εικόνα του Εθνικού Πάρκου συνθέτουν περιοχές που ανήκουν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καταφύγια άγριας ζωής, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πέντε παραδοσιακοί οικισμοί (Συρράκο, Καλαρρύτες, Ραφταναίοι, Χαλίκι, Ανθούσα) και πλήθος κηρυγμένων μνημείων.

 

tzoumerka.jpg

 

Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, με το έντονο ανάγλυφο, τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές και την ιδιαίτερα αισθητή παρουσία του υδάτινου στοιχείου, συνιστά μια ιδανική πρόταση για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Ο επισκέπτης του έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τοπία μοναδικής αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας, να ακολουθήσει μονοπάτια με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, ανάμεσα σε φυσικούς καταρράκτες, φαράγγια και χαράδρες, να γνωρίσει σπάνια ή και ενδημικά είδη φυτών.

 neo-logo.png

 

Τι να επισκεφτείτε:

 

 • Το ξακουστό «Γεφύρι της Πλάκας» στον ομώνυμο οικισμό που χτίστηκε το 1866.
 • Τους οικισμούς Συρράκο και Καλαρρύτες που έχουν χαρακτηριστεί ως τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 929Β/5.9.1975) και τους παραδοσιακούς οικισμούς ΧαλίκιΡαφταναίοικαι Ανθούσα.
 • Τη Μονή της Κηπίνας, που χτίστηκε το 1212 στην εσοχή ενός κατακόρυφου βράχου στο φαράγγι του Καλαρρύτικου ποταμού και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
 • Τη Μονή Βύλιζας, που είναι διακοσμημένη εσωτερικά με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 1797. Βρίσκεται στο μονοπάτι που ενώνει το Ματσούκι με τους Καλαρρύτες, πάνω από τη συμβολή τριών παραπόταμων του Άραχθου, σε υψόμετρο 1050μ.
 • Τη Μονή Χρυσοσπηλιώτισσας στα Γουριανά.
 • Το μοναστήρι της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, στην Ανθούσα.
 • Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Κιάτρα Ρόσια, στο Ανθοχώρι.
 • Τη μονή Παναγίας Γραδετσίου με περίβολο που καλύπτεται από τείχος στη Μικρή Γότιστα.
 • Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τον χρυσοκέντητο επιτάφιο και το διπλοσκάλιστο τέμπλο του και το σπίτι του ποιητή Κ. Κρυστάλλη στο Συρράκο
 • Τη Μονή της Τσούκας και το Μουσείο σύγχρονης τέχνης  «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό.
 • Το Λαογραφικό Μουσείο Καράλη και τη Μονή Ευαγγελίστριας, η οποία ιδρύθηκε το 1700 με θαυμάσιες τοιχογραφίες που διατηρούνται σε καλή κατάσταση στην Κυψέλη.
 • Το Λαογραφικό Μουσείο της ΙΛΕΤ και ο νερόμυλος στην Άγναντα.
 • Το Υπαίθριο μουσείο «Λαογραφικές ρίζες: Πέτρος Χαχούλης  στο Γραικικό Άρτας.
 • Το Λαογραφικό Μουσείο στο Αθαμάνιο και την Μονή Αγίας Κυριακής στη Νεράιδα.
 • Την Κόκκινη Εκκλησία που χτίστηκε το 1281 και τη μόνιμη έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα στο Παλαιοχώρι Βουργαρελίου.
 • Τον παλιό Νερόμυλο, τους καταρράκτες της Σούδας με μόνιμη ροή στο ρέμα Άσπρη Γκούραμε τα κρυστάλλινα νερά, στα Θεοδώριανα.
 • Τη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι.
 • Τους διπλούς καταρράκτες και τη Μονή Αγίας Αικατερίνης  στον Καταρράκτη.

 

Στο Εθνικό Πάρκο συνδυάζονται με ιδανικό τρόπο το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον: τα έργα της φύσης και τα έργα του ανθρώπου συνυπάρχουν αρμονικά, προσδίδοντας στην περιοχή μια πραγματικά ξεχωριστή φυσιογνωμία. 

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ