Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 10:15

To mygreekholiday στο Ρούπελ: Η ιστορία κρύβεται στο υπόγειο οχυρό (vid)

Γράφτηκε από

Πορευόμαστε στο μέλλον, γνωρίζοντας το παρελθόν…

Σε μία από τις πρόσφατες εξορμήσεις μας στη Βόρεια Ελλάδα, επισκεφτήκαμε ένα μνημείο που θέλαμε από καιρό να θαυμάσουμε από κοντά…

 

Καλάβρυτα: Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και οι αναμνήσεις μιας θηριωδίας

 

Το mygreekholiday ξεναγήθηκε στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ.

roupel.jpg

tooxiroroupel.jpg

 

Το οχυρό είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα. Το οχυρό βρίσκεται μεταξύ του όρους Αγκίστρου και των ανατολικών προσβάσεων του Μπέλες, (μέσα από τη στενωπό αυτή ρέει ο ποταμός Στρυμόνας και κοντά στη βόρεια έξοδο της βρίσκεται η ελληνοβουλγαρική μεθόριος). Λόγω της στρατηγικής της σημασίας μετά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο κατασκευάσθηκε στη θέση αυτή ανασχετικό σύστημα οχυρών, από το οποία ισχυρότερο ήταν αυτό του Ρούπελ, που βρίσκεται προς τη βόρεια έξοδο της στενωπού.

 

13.800.jpgΥπόγεια σκάλα που οδηγεί σε πολυβολείο

 

Στις μέρες μας το Ρούπελ λειτουργεί περισσότερο ως ένα ιστορικό μνημείο όπου ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί και με τις ξεναγήσεις που γίνονται θα μπορέσει να γνωρίσει ένα κομμάτι των οχυρών.

 

stoaroupel.jpgH υπόγεια κεντρική στοά που είναι επισκέψιμη στο κοινό

 

iatreioroupel.jpgΟ πολυβολητής-γιατρός στο ιατρείο του που περιθάλπει τραυματία

 

Σήμερα είναι επισκέψιμη μια στοά των οχυρών, ένα μικρό μουσείο, το περίπτερο των επισκεπτών, το παρατηρητήριο και το Ηρώο πεσόντων. Στη στοά ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αισθανθεί τις στιγμές της μάχης. Περπατώντας στους θαλάμους και στους πλευρικούς διαδρόμους υπάρχουν τα διοράματα, που αναπαριστούν τους Έλληνες μαχητές της μάχης των οχυρών (πολυβολητή, γιατρό στο ιατρείο του που περιθάλπει τραυματία, τον επιλοχία στο γραφείο του και το γραφείο του λοχαγού. 

Ειδικά μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλα σημεία αναπαράγουν πυροβολισμούς, εκπυρσοκροτήσεις πυροβόλων και τυφεκίων, επιθέσεις αεροπλάνων και άλλους ήχους της μάχης.

 roupelexo.jpg

 

INFO: Ο επισκέπτης του οχυρού θα μπορέσει να προσεγγίσει το Ρούπελ από το δρόμο Σιδηροκάστρου - Προμαχώνα και πριν το Τελωνείο του Προμαχώνα θα στρίψει δεξιά, στο σημείο όπου υπάρχει μέσα σε λευκό μαρμάρινο ηρώο η προτομή του Ιωάννη Μεταξά. 

 

video by Stavros Salampoukidis

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info@mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ