Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 12:30

To αρχαιότερο μοναστήρι της Κρήτης και οι καταραμένοι πειρατές

Γράφτηκε από
Πηγή φωτό: Cretan Beaches Πηγή φωτό: Cretan Beaches

Κάπου στα μέσα του 11ου αιώνα ιδρύθηκε η Μονή Καθολικού, κτισμένη κοντά στην έξοδο του φαραγγιού Αυλάκι, βορειοανατολικά των Χανίων, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κρήτη και ιδρυτής του θεωρείται ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος ή Ερημίτης, ο οποίος έζησε στη σπηλιά όπου είναι κτισμένος ο σπηλαιώδης ναός αφιερωμένος στον ίδιο (εορτάζει στις 20 Σεπτεμβρίου).

 

Moni_Katholiko_Bridge.jpg

 

Δίπλα στα ερειπωμένα αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακά κτίρια βρίσκεται η σπηλιά όπου έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, που πιστεύεται ότι είχε έρθει από την Αίγυπτο και έδρασε σε πολλές περιοχές στην Κρήτη, όπως στον Αζωγυρέ, πριν καταλήξει στο Ακρωτήρι.

Οι τριγύρω σπηλιές αποτέλεσαν αρχικά καταφύγιο για τους μοναχούς που έφτασαν εδώ, ενώ αργότερα κτίστηκαν και τα κελιά της μονής. Όταν οι ακτές της Κρήτης αποτέλεσαν στόχο των πειρατών της Μεσογείου, οι μοναχοί αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε πιο απόμερο μέρος κι έτσι ίδρυσαν την μονή Γουβερνέτου.

 

2.JPG

 

Το μοναστήρι σήμερα είναι ερειπωμένο και η πρόσβαση γίνεται μέσω καλντεριμιού που ξεκινάει από τη μονή Γουβερνέτου.

 

Φουλάρουν για το καταδυτικό πάρκο στον όρμο Μπρος Γιαλός των Χανίων

 

6001298925_0cd4663ef9_o.jpg

 

Καλάμι: Το στοιχειωμένο χωριό του Ηρακλείου που κάποτε έσφυζε από ζωή

 

Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι για 10 λεπτά ακόμα θα φτάσετε στη θάλασσα, σε έναν κολπίσκο με γαλαζοπράσινα νερά, που ίσως κάποτε χρησιμοποιήθηκε σαν λιμανάκι και έχει το δικό του θρύλο:

Πειρατές αποβιβάστηκαν στο σημείο αυτό και ανέβηκαν το μονοπάτι για να επιτεθούν στη Μονή Καθολικού. Οι μοναχοί τους αντιλήφθηκαν και ο Ηγούμενος καταράστηκε τους άπιστους πειρατές, που το καράβι τους μετατράπηκε σε πέτρα και δεν μπόρεσαν να φύγουν ποτέ από την Κρήτη για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ