Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 11:59

Οδός Γεωργίου Σταύρου: Ο πολυσύχναστος πεζόδρομος της Ξάνθης με την πλούσια ιστορία

Γράφτηκε από

Υπάρχουν μέρη, δρόμοι, κτήρια που κουβαλούν μία ολόκληρη ιστορία…

Πρόσφατα το mygreekholiday επισκέφτηκε την όμορφη Ξάνθη και μαγεύτηκε. Η πόλη βρίσκεται στα καλύτερά της, με το περίφημο καρναβάλι…

 


Ξάνθη: Σύγχρονη και παραδοσιακή μαζί


 

Περάσαμε από ένα σημείο, έναν δρόμο τόσο παλιό, όσο και η ιστορία της πόλης και περιγράφεται με τον πιο παραστατικό τρόπο στο παρακάτω άρθρο του carnivalxanthi:

 

Ο δρόμος Γεωργίου Σταύρου

Στην Οθωμανική περίοδο ήταν η οδός Ρασήτ μπέη. Ένας δρόμος ενσωματωμένος στο τότε διοικητικό κέντρο (κουλιγιέ) την σημερινή πλατεία που απαρτιζόταν από το το κτίριο της Οθωμανική διοίκησης το παλιό πρωτοδικείο (σήμερα δεν υπάρχει) το τέμενος της πλατείας που υπήρχε στην θέση του σημερινού Δημαρχείου, την κεντρική τράπεζα που ευτυχώς σήμερα υπάρχει και είναι ένα καλαίσθητο καφέ, το πτωχοκομείο (ιμαρέτ) που βρισκόταν στην αρχή της οδού Παναγή Τσαλδάρη και τα πέριξ καταστήματα που ανήκαν στη βακούφικη και κρατική περιουσία το ίδιο και τα ομοιόμορφα καταστήματα που βρισκόταν εκατέρωθεν της οδού που σήμερα ονομάζετε από το 1929  Γεωργίου Σταύρου προς τιμή του ιδρυτού της Εθνικής τράπεζας Ελλάδος που χτίστηκε στο τέλους της οδού στο σημείο που παλαιότερα υπήρχε το κονάκι του Ρασήτ μπέη και από το 1919 έως 1925 λειτούργησε το δημαρχείο οπού γιορτάστηκε για πρώτη φορά η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1921 στην πλέον ελεύθερη Ξάνθη.

Στην οδο αυτή λειτουργούσαν εμπορικά  καταστήματα και στο τέλος της οδού κτίστηκε το 1911 απο τον Τοπλουζού Ρασήτ  μπέη το πρωτο Ευρωπαϊκού  τύπου   ξενοδοχείο  ROYAL με Γαλλική και αραβική επιγραφή  κατόπιν ΠΑΛΛΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και τελείωσε σαν ξενοδοχείο LUX το 1977. Απο την  οδο πέρασαν κατά καιρούς διάφορα επαγγέλματα, φωτογραφεία, ραφτάδικα, συμβολαιογραφεία, δικηγορικά, εστιατόρια, βαφεία καθαριστήρια. 

 pezodromos.jpg

 

Σήμερα είναι πλέον πεζόδρομος με καλαίσθητες καφετέριες και εστιατόρια, το παλιό ξενοδοχείο LUX στέκει ως μοναδικός μάρτυρα μιας άλλης εποχής το ισόγειο είναι πλέον εστιατόριο και οι όροφοι του γραφεία και η οικία του τελευταίου κληρονόμου του Ρεσίτ μπέη. 

Η οδός έχει μετατραπεί σε έναν πεζόδρομο με μεζεδοπωλεία και καφετέριες. Τις Κυριακές το μεσημέρι ο πεζόδρομος σφύζει από ζωή καθώς ο κόσμος επιλέγει να γευματίσει σε μια από τις ταβέρνες. Είναι ο προορισμός για οικογένειες με παιδιά, καθώς και για μεγάλες παρέες.

 

stauroustreet.jpgΟ πεζόδρομος του τότε και του σήμερα...

 


ΙΝFO: Αξίζει να επισκεφτείτε τον πεζόδρομο της Γεωργίου Σταύρου και να απολαύσετε τον καφέ σας ή το φαγητό σας σε ένα από τα γραφικά μαγαζάκια. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικά από τα μεζεδοπωλεία που μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις. 

  • Τα Φαναράκια
  • Βαρέλι
  • Μπέρδεμα
  • Αλατοπίπερο

 

Φωτογραφικό υλικό: Τάσος Τεφρωνίδης

Πηγή: carnivalxanthi

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ