Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 11:03

Μοναδικό αξιοθέατο: Το μονότοξο γεφύρι που ένωσε τα Τρίκαλα με την Ήπειρο

Γράφτηκε από

Ένα πέτρινο γεφύρι, μόλις δύο χιλιόμετρα περίπου δυτικά της Πύλης και περίπου 20 λεπτά από τα Τρίκαλα, αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο. Από κάτω του ρέει ο Πορταϊκός ποταμός και μέχρι το 1936 ήταν το μοναδικό πέρασμα από τη Θεσσαλία για την Ήπειρο ενώνοντας τα βουνά Ίταμος και Κόζιακας.

Το μονότοξο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα αποτελεί την πιο γνωστή, εδώ και αιώνες, διάβαση της Νότιας Πίνδου που ενώνει τα χωριά στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων με την πεδιάδα της Θεσσαλίας.

 


Ληθαίος: Το ποτάμι των Τρικάλων που μαγεύει (vid)


 

gefirivissarion.jpg

 

Το γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα χτίστηκε το 1514 και είναι μονότοξο, ημικυκλικής μορφής.

Κατασκευασμένο από τον Άγιο Βησσαρίων είναι το δεύτερο σε μέγεθος μονότοξο της Θεσσαλίας. Το άνοιγμα του τόξου είναι 29 μέτρα περίπου, το μέγιστο ύψος φθάνει στα 13 μέτρα, συνολικό μήκος 65,67 μέτρα και πλάτος καταστρώματος τα 2,10 μέτρα. Το γεφύρι έχει αναστηλωθεί 1968 και το 1983 αλλά και πιο πρόσφατα το 2005 και το 2006 έγιναν εργασίες ανάδειξης του γεφυριού και πλέον έχει άριστη πρόσβαση για να το διασχίσετε και να συνεχίσετε στην απέναντη όχθη και στα μονοπάτια που συνεχίζουν δίπλα από τον Πορταϊκό.

 


 Κατέρρευσε το Θεογέφυρο, μνημείο της Φύσης, στη Ζίτσα Ιωαννίνων


 

pilitrikla.JPG

 

Ο χώρος του γεφυριού έχει καθιερωθεί ως η στάση πολλών επισκεπτών πριν ανηφορίσουν με προορισμό τα χωριά του Κόζιακα και ειδικά προς Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι αλλά και βαθύτερα στα χωριά της Διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου. Κοντά στο γεφύρι υπάρχουν θέσεις για πάρκινγκ και χώροι με παγκάκια κάτω από μεγάλα πλατάνια υπό τους ήχους των τρεχούμενων και ορμητικών νερών του Πορταϊκού. 

 

video by Δήμος Πύλης

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ