Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 14:24

Μέγαρο Πάλλη: Σημείο αναφοράς της προπολεμικής πλατείας Συντάγματος που λάτρεψε η αφρόκρεμα της εποχής

Γράφτηκε από

Πολιτικό μπαλκόνι του χτες, πολυκατάστημα του σήμερα…

Το ιστορικό Μέγαρο Πάλλη, με την περίτεχνη νεοκλασική αρχιτεκτονική του, στην καρδιά της Αθήνας, ανακαινίστηκε και εδώ και αρκετά χρόνια φιλοξενεί αλυσίδα πολυκαταστημάτων.

Η όψη του αρχοντική και επιβλητική. Σημείο αναφοράς του κάθε επισκέπτη της Αθήνας.

 

1and10a.jpgΤο Μέγαρο Πάλλη σε φωτογραφία της δεκαετίας του 1960

 

Ποια ήταν όμως η ιστορία του; Πώς συνδέθηκε με το όνομα του Γ. Παπανδρέου; Αυτά και άλλα πολλά θα παντηθούν παρακάτω, καθώς το mygreekholiday επισκέφτηκε το κτήριο (σ.σ. το roof garden προσφέρει απεριόριστη θέα σε όλη την πλατεία Συντάγματος).

 

palimesa.jpgΤο Μέγαρο με το πέρασμα του χρόνου, Φωτό eie.gr

 

Κτήριο νεοκλασσικού ρυθμού

Το μέγαρο Πάλλη της πλατείας Συντάγματος οικοδομήθηκε περί το 1910-1911, βάσει σχεδίων του σημαντικού αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά (1863-1937). Το κτίριο (που αντικατέστησε την παλαιότερη διώροφη οικία Πάλλη, κτισμένη προ του 1845, σε πρώιμο νεοκλασικό ύφος) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του όψιμου νεοκλασικού ρυθμού, με έντονες εκλεκτικιστικές επιδράσεις και έναν διακοσμητικό φόρτο που έχει θεωρηθεί πομπώδης. 


Προτάσεις για ξέγνοιαστες βόλτες στην Αθήνα


 

Ταυτόχρονα όμως συνιστά μια πρωτοποριακή εφαρμογή στον κατασκευαστικό τομέα, με μια πρώιμη χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος. 

Αρχικά στέγασε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, μεταπολεμικά τις Τεχνικές Σχολές Ωμέγα (και παράλληλα για ένα διάστημα υποκατάστημα της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης). Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 241Δ/8.5.1991) και από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ 687/23.5.2005) καθώς, με την διαδοχική κατεδάφιση όλων των πέριξ κτιρίων, παραμένει η μόνη μνήμη από την προπολεμική πλατεία Συντάγματος. 

 

Οι διάσημοι θαμώνες

Το 1960 φιλοξένησε στο ισόγειο το καφενείο «Διόνυσος» το οποίο εθεωρείτο «αδελφάκι» του Zonar's, με θαμώνες τον Αυλωνίτη, τον Σακελλάριο και άλλους διάσημους καλλιτέχνες της εποχής λόγω της γειτνίασής του με το θέατρο Κυβέλη.

Οι εξώστες του κτιρίου έχουν φιλοξενήσει αρκετούς πολιτικούς, με σημαντικότερο εκπρόσωπο τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος από εκεί μίλησε προς τον ελληνικό λαό που πανηγύριζε για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή, γεγονός που σημειώνεται με ειδική μαρμάρινη πλάκα επί του κτιρίου, στην όψη προς την πλευρά της πλατείας Συντάγματος.

 

papandreoupublic.jpgΣτην είσοδο του κτηρίου μία μαρμάρινη επιγραφή δίνει το στίγμα του παρελθόντος

 

Η συμφωνία εξαγοράς

Κληρονόμοι γνωστών, παλαιών αθηναϊκών οικογενειών, προερχόμενοι από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο, δέχθηκαν το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για να πουλήσουν το ακίνητο στον κ. Γερμανό, mr Public, ο οποίος διέθεσε άλλα 10 εκατ. ευρώ για τη συνολική επένδυση. 

 publicathens.jpgΗ σημερινή του μορφή, δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής

 Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κάποιος από την πλατεία και να μην το προσέξει... Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζει και την πλούσια ιστορία του...

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ