Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 15:12

Οι γέφυρες της Κωνσταντινούπολης και η ιδιαίτερη ιστορία τους

Γράφτηκε από
Η γέφυρα του Βοσπόρου Η γέφυρα του Βοσπόρου © Mehmet Bilgin/Flickr

Όταν μια πόλη είναι χωρισμένη στα δύο από τη θάλασσα, πρέπει να υπάρχουν αρκετές γέφυρες για να συνδέουν τις δύο πλευρές. Στην Κωνσταντινούπολη, η ασιατική και η ευρωπαϊκή πλευρά συνδέονται μεταξύ τους μέσω γεφυρών, που με το πέρασμα των χρόνων έχουν γίνει αξιοθέατα της πόλης.

 

Η γέφυρα του Βοσπόρου

 

belkibirgun - DeviantArt

 

Από φέτος ονομάζεται και «Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου» για να τιμήσει τα θύματα, που αντιστάθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού. Αυτή η χαλύβδινη κρεμαστή γέφυρα χτίστηκε μεταξύ 1970 και 1973. Σήμερα, περίπου 180.000 οχήματα περνούν καθημερινά και προς τις δύο κατευθύνσεις.

 

Η γέφυρα του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή

 

lumikukka - DeviantArt

Ολοκληρώθηκε το 1988 και πήρε το όνομά της από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453. Η χαλύβδινη ανάρτηση γεφυρώνει το Kavacık στην ασιατική πλευρά με το Hisarüstü στην ευρωπαϊκή πλευρά.

 

Η γέφυρα του Γαλατά

 

Coffee With Hallelujah

 

Πέρα από τη γέφυρα του Κεράτιου Κόλπου, η Γέφυρα του Γαλατά έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στην τουρκική λογοτεχνία και το θέατρο και χτίστηκε αρχικά τον 19ο αιώνα. Οι σειρές των ψαράδων και στις δύο πλευρές αυτής της γέφυρας έχουν γίνει ένα από τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τα εστιατόρια balík ekmek (ψαροταβέρνες) που βρίσκονται στο κάτω μέρος της γέφυρας.

 

Η γέφυρα του Κεράτιου Κόλπου

 

 

Είναι μια από τις νεότερες κατασκευές της πόλης, η γέφυρα του μετρό (όπως την αποκαλούν ανεπίσημα) κατασκευάστηκε το 2014 και συνδέει τις συνοικίες Beyoğlu και Fatih μέσω της γραμμής M2. Η χαλύβδινη καλωδιωμένη γέφυρα προκάλεσε κάποια διαμάχη κατά τη διάρκεια της κατασκευής της επειδή κάποιοι πίστευαν ότι διατάρασσε τον ορίζοντα της ιστορικής περιοχής της πόλης. Ωστόσο ολοκληρώθηκε όπως είχε σχεδιαστεί.

 

Η γέφυρα του Σουλτάνου Σελίμ ή Γιαβούζ

 

video by TRT World

 

Παρουσιάστηκε μόλις τον περασμένο μήνα, η γέφυρα Yavuz Sultan Selim βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα και συνδέει το Garipçe στην ευρωπαϊκή πλευρά με το Poyrazköy στην ασιατική πλευρά. Είναι η μακρύτερη γέφυρα με σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου, έχει περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μήκος.

Η υβριδική αναρτημένη γέφυρα καλωδίων θεωρείται δυστυχώς ως προάγγελος έκρηξης της αστικοποίησης, η οποία απειλεί τις πράσινες περιοχές και τους υγροβιότοπους που βρίσκονται κοντά και παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού της πόλης.

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ