Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 12:50

Άλσος Παγκρατίου: Μία όαση χαλάρωσης, πολιτισμού που αξίζει να αναδειχθεί

Γράφτηκε από

Το Παγκράτι, λόγω της μικρής απόστασής του από το κέντρο των Αθηνών, έγινε από τη δεκαετία του 1960 και μετά μια από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της πρωτεύουσας και αποτελεί μία από τις καλύτερες συνοικίες.

Ένα αξιοθέατο στο Παγκράτι που πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο είναι το άλσος του. Ο καθένας μπορεί να χαλαρώσει, να κάνει τη βόλτα του, ωστόσο πρέπει να βγει από την αφάνεια και να γίνει ευρέως γνωστό στον κάθε επισκέπτη της περιοχής…

 


Εθνικός Κήπος: Μία όαση πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας που αξίζει…(vid)


 

Πραγματικά αξίζει…

Η ιστορία του είναι τόσο πλούσια, όσο και άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Το άλσος Παγκρατίου φυτεύτηκε το 1908 από τη Φιλοδασική Ένωση με τη φροντίδα της Βασίλισσας Σοφίας, η οποία επιμελήθηκε ιδιαιτέρως το πράσινο των Αθηνών. Το Άλσος έχει συνολική έκταση 30 στρέμματα, η οποία παραχωρήθηκε από τη Μονή Πετράκη.

Πριν από τη γερμανική κατοχή στο άλσος του Παγκρατίου υπήρχε ζωολογικός κήπος ο οποίος κατεστράφη από τους Γερμανούς. Την περίοδο της Κατοχής το Άλσος Παγκρατίου, όπως και άλλα πάρκα της πρωτεύουσας, κινδύνευσε με ολοκληρωτική καταστροφή καθώς οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν την ξυλεία του για θέρμανση. 

 

280px-Pangrati_Park.jpg

 

Η ακμή του πολιτισμού

Στο χώρο του Άλσους λειτουργούσε κατά τη δεκαετία του ‘70 θερινό θέατρο με ελαφριές κατασκευές, που στέγαζε το διάσημο Eλεύθερο Θέατρο. Ενωρίτερα, στην δεκαετία το '50, λειτουργούσε θερινός κινηματογράφος καθώς και μουσικό κηποθέατρο που αποτέλεσε το κέντρο διασκέδασης των κατοίκων του και όχι μόνο. Σε αυτό εμφανίζονταν οι γνωστοί καλλιτέχνες της εποχής. Επίσης στην κλειστή μεγάλη αίθουσα, μεταξύ κινηματογράφου και κηποθέατρου, λειτούργησε ένα από τα πρώτα χορευτικά κλαμπ της Αθήνας, όπου ξεφάντωναν οι ροκάδες νέοι της εποχής.

 

Xρειάζεται περισσότερη προσοχή...

Σε παλαιότερη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, η πρόταση Ανάπλασης και Αναζωογόνησης του Άλσους Παγκρατίου, αναπόσπαστου στοιχείου της ιστορίας της πόλης, που λειτουργούσε άλλοτε για τους ανθρώπους της γειτονιάς σαν χώρος πρασίνου, μαζί με το μικρό καφενείο και το φημισμένο μικρό θέατρο, στο οποίο δόθηκαν οι αλησμόνητες παραστάσεις του "Ελεύθερου Θεάτρου".

 

5532202_7CrxH3tNY_AG8nK7mcIbScmS5kd7K2IL0ZXQrxmi9Ok.jpg

 

Η συγκεκριμένη πρόταση αποσκοπεί, εκτός από την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου και στην αναβίωση του παλιού θεάτρου (χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο), κάτι που αγκαλιάστηκε από ολόκληρο το Ελληνικό Θέατρο.

Για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθούν :

  • Χώροι Υπαίθριου Θεάτρου - Κινηματογράφου
  • Αναψυκτήριο
  • Χώροι Υγιεινής

Alsos_Pagratiou.jpg

 

Επίσης, σχεδιάζονται έργα ηλεκτροφωτισμού, διαδρομές πεζών, παγκάκια, χώροι αθλοπαιδιών και παιδική χαρά καθώς και περίφραξη για την προστασία του Πάρκου.

 

Το άλσος αξίζει να αναδειχθεί περισσότερο. Είναι καλό για τους περίοικους, όσο και για τους επισκέπτες...

Κάτι ήξερε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης... Κλείνουμε το άρθρο μας με το τραγούδι Της Έναρξης Από Την Πρώτη Επιθεώρηση Του «Ελεύθερου Θεάτρου» Στο Άλσος Παγκρατίου Το Καλοκαίρι Του 1973 Με Τίτλο «Και Συ Χτενίζεσαι»...

 

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ