Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 11:22

Το επιβλητικό κάστρο της Πάτρας, ο μύθος της "Πατρινέλας” και η υπέροχη θέα (vid)

Γράφτηκε από

Για τους κατοίκους της Πάτρας και τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης το Κάστρο της πόλης αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο, τόσο για παρατηρήση, όσο και για χαλάρωση στα καφέ και τα κουτουκάκια στους γύρω δρόμους…

Το Κάστρο της Πάτρας βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Παναχαϊκό. Η ίδρυσή του τοποθετείται τον 6ο μ.Χ. αιώνα επί Ιουστινιανού. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με οικοδομικό υλικό της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε ήδη καταρρεύσει. To mygreekholiday έχει απολαύσει τη βόλτα του στο κάστρο που είναι ανοιχτό στο κοινό, όσο και στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Ανηφορίζοντας τα πάμπολα σκαλιά της Αγίου Νικολάου, μέχρι τα σαφώς λιγότερα από την πλατεία Όλγας (π.χ. Αράτου), περνώντας μέσα από σπίτια και μέσω της Γεροκωστοπούλου, ο επισκέπτης αποζημιώνεται παρά το... περπάτημα! Βγάλτε και αρκετές selfie's καθώς η θέα είναι εντυπωσιακή από κάποια σημεία...

 

Η ιστορία του 

Η ιστορία του Κάστρου είναι μακραίωνη και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Τον 9ο αιώνα η Πάτρα δέχεται επίθεση από τους Σλάβους και Σαρακηνούς από στεριά και θάλασσα. Οι εισβολείς ηττώνται και η ήττα τους αποδίδεται στον Πολιούχο Άγιο Ανδρέα. Το 1205 οι Φράγκοι με αρχηγό τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο καταλαμβάνουν την πόλη και το Κάστρο. Η Πάτρα δίδεται ως βαρονία στον Γουλιέλμο Αλεμάν και υπάγεται στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας με έδρα την Ανδραβίδα. Ταυτόχρονα γίνεται έδρα του Λατίνου αρχιεπισκόπου, που σταδιακά αποκτά μεγάλη πολιτική ισχύ. Το 1408 ο Πάπας παραχωρεί την πόλη έναντι μισθώματος στους Βενετούς για 5 χρόνια.

 

kastro-patras.jpg

 

Σύμφωνα με την Α. Μανιάκη, αρχαιολόγο, το 1428 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απελευθερώνει το Κάστρο τα τείχη του οποίου επισκευάζονται και πραγματοποιούνται προσθήκες. Το 1458 η πόλη παραδίδεται στους Τούρκους και σταδιακά το Κάστρο μετατρέπεται σε διοικητικό κέντρο, καθώς η στρατιωτική άμυνα της περιοχής μεταφέρεται στο Κάστρο του Ρίου. Κατά το διάστημα 1687-1715, η Πάτρα γίνεται μία από τις 4 επαρχίες της Δημοκρατίας της Βενετίας και από το 1715- 1828 καταλαμβάνεται εκ νέου από τους Τούρκους. Το 1828 ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν απελευθερώνει την περιοχή. Το Κάστρο υφίσταται μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλωφικά. Από το 1950- 1975 το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού - 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος.

 

Ο μύθος της "Πατρινέλας" 

Επίσης θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί ο λαϊκός μύθος που είναι σχετίζεται με αυτό και οφείλεται σε ένα άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων του οποίου ο κορμός είναι εντοιχισμένος σε μια ειδική εσοχή της τοιχοποιίας. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα ονομάζεται "Πατρινέλα" και πιστεύονταν ότι προστάτευε την πόλη από τις επιδημίες και τα βράδια θρηνούσε τους νεκρούς κατοίκους της πόλης.

 

955165.jpg

 

Η είσοδος στο κάστρο είναι ελεύθερη και μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 8:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

 

Πηγή βίντεο: DroneworX

Πληροφορίες: odysseus.culture.gr/

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ