Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 12:07

Λευκάδα: Το ακρωτήρι με τον εντυπωσιακό Φάρο Δουκάτο για ανεπανάληπτα δειλινά

Γράφτηκε από

Μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσει κάποιος είναι μία επίσκεψη στον Φάρο Δουκάτο, στο ακρωτήρι της Λευκάτας και ιδιαίτερα δε το δειλινό, όπου ο ήλιος βάφει πορφυρένιο τον γκρεμό και κάνει τη θέα προς την Κεφαλονιά και την Ιθάκη…να κόβει την ανάσα…

Ο Φάρος της Λευκάδας είναι χτισμένος πάνω σε ιερό του Απόλλωνα και τον συνοδεύει μία άγνωστη ιστορία αγάπης…

Εμείς περάσαμε με σκάφος και μείναμε μαγεμένοι… Για όποιον/όποια ενδιαφέρεται να ζήσει μία ανεπανάληπτη εμπειρία τότε θα πρέπει να πάρει τον χωματόδρομο μετά το Πόρτο Κατσίκι, 50 χλμ από την πόλη της Λευκάδας. 


 Να αναδειχθεί το ναυάγιο στο Δουκάτο της Λευκάδας (vid)


faroslefkada.jpgΠροσεγγίζοντας το ακρωτήρι με σκάφος

 

faros1.jpgΡομαντικό και μόνο που το βλέπεις

 

farosdoukatolefkada.jpgΕπιβλητικός στέκεται εδώ και χρόνια πάνω στα ερείπια του παλιού ναού

 

Το ακρωτήρι είναι ένας από τους πιο γνωστούς βράχους της αρχαιότητας, πιθανότατα η ομηρική "Λευκάς Πέτρη", με άσπρα βράχια με ύψος 60 μέτρα πάνω από τα κύματα του Ιουνίου πελάγους. Στα πανάρχαια χρόνια (1200 πχ) έκαναν θυσίες για να εξευμενήσουν τους θεούς και το Πνεύμα της Τρικυμίας. Αργότερα (400 πχ) αντικατέστησαν τα θύματα με κατάδικους που τους έδιναν πιθανότητες σωτηρίας. Πρίν τους ρίξουν στο βράχο, τους έδεναν γύρω από το σώμα τους πουλιά και φτερά για ομαλότερη προσγείωση. Αν ο κατάδικος γλίτωνε, του χάριζαν τη ζωή.

Τον 6ο πχ αιώνα η παράδοση για το πήδημα των ερωτευμένων ήταν πολύ διαδεδομένη, αφού το αναφέρουν σε στίχους τους πολλοί αρχαίοι ποιητές. Αυτό θα μνημόνευε και η Σαπφώ, η μεγάλη ποιήτρια της αρχαιότητας, και από εκεί βγήκε ότι τάχα πήδηξε από το Λευκάτα. Ο Μύθος φτάνει μέχρι της μέρες μας και γιαυτό ονομάζεται και Κάβος της Κυράς. Σήμερα δεν έχει απομείνει κανένα ίχνος του ιερού του Απόλλωνα, γιατί στη θέση του υψώνεται ο φάρος.

 

doukatolefkada.jpg

Για καρτ ποστάλ οι φωτογραφίες μας... ελπίζουμε να σας αρέσουν...

farosionio.jpg

 

Ο Φάρος κατασκευάστηκε το 1890. Το ύψος του πύργου του είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος 70 μέτρα.

 

Πληροφορίες από: www.faroi.com

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ