Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 12:34

Τρίκαλα: Οι παραδοσιακές γειτονιές της διασκέδασης και το δίστιχο του Τσιτσάνη (vid)

Γράφτηκε από

Τα θεσσαλικά Τρίκαλα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, έξυπνη πόλη λόγω των πρωτότυπων εφαρμογών, διαθέτoυν πληθώρα αξιοθέατων όπως ο Ληθαίος ποταμός, τα γραφικά σοκάκια, το Βυζαντινό Φρούριο, το άλσος του Προφήτη Ηλία….

Και όχι μόνο… Μία εκπληκτική γειτονιά στην Παλιά Πόλη αποτελούν τα Μανάβικα και το Βαρούσι


Φρούριο Τρικάλων: Αξιοθέατο με την καλύτερη θέα στην πόλη


 

6847967.jpg

 

Μία βόλτα στον πεζόδρομο Ασκληπιού που βρίσκονται και πολλά από τα μαγαζιά αναψυχής της πόλης θα σας χαλαρώσει ενώ η περιπλάνηση στην παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι που σημαίνει συνοικία «εκτός κάστρου» θα σας ταξιδέψει στο χρόνο. 

 

caption.jpg

 

Στο Βαρούσι που κάποτε ήταν η γειτονιά των ευκατάστατων Τρικαλινών θα δείτε δίπατα σπίτια, αρχοντικά και τις ξύλινες πόρτες και χρονολογείται μεταξύ 17ου-19ου αιώνα. 

Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες εκκλησίες της πόλης, βυζαντινές και μεταβυζαντινές, πολύ κοντά η μία στην άλλη. Χαρακτηριστική είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου που χρονολογείται το 1896 και έχει χτιστεί στη θέση της παλιότερης, βυζαντινής εκκλησίας που καταστράφηκε των Αγίων Αναργύρων. Η Παναγία Φανερωμένη του 1853, η Αγία Μαρίνα του 1766, η Αγία Επίσκεψη του 1543 και ο Άγιος Δημήτριος του 1580, είναι ενδεικτικά μερικές ακόμη από τις πάμπολλες εκκλησίες του Βαρουσίου. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το διάσημο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη του 1939, με το δίστιχο “στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώσανε το Σακαφλιά”, αναφέρεται σε περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή αυτή.

 

fd7516_trikala005.jpg

 

Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι, αποτελεί η συνοικία Μανάβικα, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η συνοικία παλιότερα στέγαζε τα πορνεία της πόλης και αργότερα τη λαχαναγορά, ενώ σήμερα στεγάζει κυρίως παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια και καφέ.

 

video by ΗΛΙΑΔΗ ΑΜΑΛΙΑ

 

video by tsifatsi

 

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ