Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 13:01

Πηγές Ρόδου: Εδώ γυρίστηκαν υπερπαραγωγές και τα νερά είναι θεραπευτικά (vid)

Γράφτηκε από

Στο ανατολικό τμήμα του νησιού, εννέα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, βρίσκονται οι Πηγές Καλλιθέας. Γνωστές ήδη από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας αξιοποιήθηκαν από τους Ιταλούς στις αρχές του 20ου αιώνα και υπήρξαν πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Σήμερα πλέον, πλήρως αποκατεστημένο και καλόγουστα ανακαινισμένο, το συγκρότημα των Πηγών Καλλιθέας καλωσορίζει καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο νησί της Ρόδου.


 Ρόδος: Το κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου, ο θρύλος και η μοναδική μεσαιωνική πόλη


pigeskallitheas.jpg

 

Σαν κινηματογραφική ταινία…

Το μοναδικό αρχιτεκτονικό ύφος των Πηγών της Καλλιθέας, τα βοτσαλόστρωτα δάπεδα, η μεγάλη Ροτόντα με τον  περίβολο, το αίθριο και οι εντυπωσιακές σκάλες της εισόδου, μαζί με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, συνθέτουν ένα νοσταλγικό φόντο που θυμίζει παλιά κινηματογραφική ταινία.

Δίπλα στο μνημείο βρίσκεται και η γραφική παραλία με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και τον εντυπωσιακό βυθό, που προσφέρεται για καταδύσεις. Με τους επιβλητικούς φοίνικες, υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με τα βράχια και τις πηγές να αναβλύζουν, άριστα οργανωμένη με όλες σύγχρονες ανέσεις, η παραλίας της Καλλιθέας είναι η μια από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς παραλίες της Ρόδου, τοσο για επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους του νησιού.

Το ιστορικό καφέ, κομψά ανακαινισμένο και αυτό, λειτουργεί όλη μέρα, με σέρβις και στην παραλία.  Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες πραγματοποιούνται περιοδικά εκθέσεις σύγχρονων και παλαιότερων δημιουργών. Στον επιβλητικό χώρο της Μεγάλης Ροτόντας  διοργανώνονται πολύ συχνά πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, αλλά και δεξιώσεις γάμων και εταιρικές συναντήσεις.

Στον χώρο των Πηγών Καλλιθέας γυρίστηκαν αρκετές ταινίες με πολύ γνωστούς δημιουργούς και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό. Ξένες ταινίες ορόσημο είναι «Tα κανόνια του Ναβαρόνε», «Αλεξής Ζορμπάς» κ.α.

 

pigesss.jpg

 

Ιστορία των Ιαματικών Πηγών

Οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας στη Ρόδο, ήταν γνωστές από τους αρχαίους χρόνους για τις ευεργετικές ιδιότητες των νερών τους που αναβλύζουν από τους γύρω βράχους. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο τα πλήθη των επισκεπτών έρχονταν στην περιοχή και δημιουργούσαν καταυλισμούς στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να είναι κοντά στην πηγή.

Από το  700 π.Χ. την εποχή της Δωρικής Εξάπολης και αργότερα κατά τη διάρκεια της εποχής των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη του 13ου & 14ου αιώνα οι Πηγές της Καλλιθέας  προσέλκυαν επισκέπτες από τα γύρω νησιά, την Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή ακόμη και από τα βάθη της Ανατολής και ήταν  ένας τόπος συνάντησης  Ορθοδόξων Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων.

Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής του νησιού της Ρόδου, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο πολιτικός διοικητής του νησιού Mario Lago, πήρε την πρωτοβουλία το 1927, να προβεί σε συστηματική μελέτη του νερού των πηγών,  γνωστό στους ντόπιους ως «Tσιλόνερο» λόγω των καθαρτικής του δράσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε  από διακεκριμένους ιατρούς και υδροβιολόγους της εποχης  υπό την επίβλεψη του διάσημου Gustavo Gasperini. Μετά το θάνατο του Gasperini του την έρευνα ανέλαβε ο γιος του Carlo, μαζί με το πρόσωπο που επρόκειτο αργότερα να γίνει ο διευθυντής των  ιαματικών πηγών της Καλλιθέας, τον  Enea Brunetti.

Τον Δεκέμβριο του 1928 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των πρώτων εγκαταστάσεων. Το έργο ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Pietro Lombardi του οποίου τα σχέδια ανέδειξαν τις εγκαταστάσεις των Πηγών Καλλιθέας της Ρόδου ως ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα της περιόδου. Οι εγκαταστάσεις εγκαινιάστηκαν στις 1 Ιουλίου του 1929 προσελκύοντας ένα μεγάλο αριθμό ασθενών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

 

ajiotheata-sth-rodo-kallithea-springs-rhodes-island-greece-112-41cd.jpg

 

Ιδιότητες Ιαματικού Νερού

– Η θερμοκρασία του νερού της πηγής είναι 19ο C

– Χαρακτηρισμός: Ψυχρό Cl-Na υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό δήμου Ρόδου

– Θεραπευτικές ενδείξεις: Ποσιθεραπεία για εντεροπάθειες, χρόνιες δυσκοιλιότητες, νοσήματα ήπατος και χολής, δυσπεπτικές διαταραχές.

 

video by haanity

Πηγή: www.kallitheasprings.gr

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ