Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 12:22

Ξάνθη: Ξενάγηση στον ποταμό που διασχίζει τον παραδοσιακό οικισμό (vid)

Γράφτηκε από

O ποταμός Κόσυνθος ρέει αποκλειστικά μέσα στα όρια του ελληνικού εδάφους. 

Πηγάζει από τις κορυφές τις Κούλας (κεντρική Ροδόπη) διασχίζει τα Πομακοχώρια, περνά από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης και, αφού ανοιχτεί στην πεδιάδα, εκβάλλει στα βορειοδυτικά της λίμνης Βιστωνίδας.

Το όνομα του ποταμού Κόσυνθου στα αρχαία χρόνια ήταν "Κοσσινίτης".


Παρατηρητήριο Νέστου, Ξάνθη: Από δω βλέπεις τα πάντα και γεμίζεις μοναδικές εικόνες…


 

Διασχίζει την πόλη κατευθυνόμενος νοτιοανατολικά, ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και τη Συνοικία Σαμακόβου

 

Για μία εικονική ξενάγηση πατήστε εδώ

 

Παλαιότερα υπήρχε και δεύτερη κοίτη μέσα στην πόλη, η οποία επιχωματώθηκε το 1913. Πάνω σε αυτή την επιχωματωμένη κοίτη βρίσκεται σήμερα το πασίγνωστο παζάρι της Ξάνθης. 

Από την Ξάνθη μέχρι την Βιστωνίδα ο Κόσυνθος περνά από ενδιαφέροντα πέτρινα μεσαιωνικά γεφύρια. Αναφέρεται στον 8ο άθλο του ημίθεου Ηρακλή, με τα Άλογα του Διομήδη. Οι Στάβλοι του Διομήδη βρίσκονταν κοντά στο δέλτα του Κόσυνθου, στη Βιστωνίδα. Όταν ο Ηρακλής πήρε τα άλογα και άφησε στην παραλία τον φίλο του Άβδηρο να τα φυλάει για να αντιμετωπίσει τον στρατό του Διομήδη. Επιστρέφοντας, διαπίστωσε ότι τα άλογα κατέφαγαν τον Άβδηρο και ο Ηρακλής ίδρυσε την ομώνυμη πόλη Άβδηρα προς τιμή του.

Όποιος θελήσει να πεζοπορήσει στις περιοχές του ποταμού θα απολαύσει εκτός των άλλων, τους ήχους των ορμητικών νερών του  και τα διάσπαρτα γεφύρια. Ακόμα, αξίζει μια επίσκεψη και στον νερόμυλο του Χαλήλ, από τους ελάχιστους νερόμυλους που σώζονται στην περιοχή.  

 

video by Dimitris Roi

 

INFO: Ιδανική αφετηρία για τις εξερευνήσεις σας στον Κόσυνθο είναι η πόλη της Ξάνθης που βρίσκεται στο μέσο του συνολικού μήκους του ποταμού. Μια μικρή προσοχή χρειάζεται στους χωματόδρομους που κινούνται παράλληλα με το ποτάμι στον κάμπο της Βιστωνίας και στην προσέγγιση των εκβολών.

 

Πηγή: www.cityofxanthi.grwondergreece.gr

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ