Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 14:09

Παγκράτι: Το νησιώτικο σπίτι του Σεφέρη που φιλοξένησε προσωπικότητες

Γράφτηκε από
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σημείο αναφοράς για το Παγκράτι και όλη την Αθήνα αποτελεί η οικία του μεγάλου μας πνευματικού ανθρώπου, Γιώργου Σεφέρη

Ένα διώροφο νησιώτικο σπίτι με κάτασπρους τοίχους, μπλε παράθυρα, και μία μικρή αυλή, πίσω από το Καλλιμάρμαρο στέγαζε την οικογένεια του Γιώργου Σεφέρη. Η οικία χτίστηκε μεταξύ του 1960 και 1963 από τον γνωστό τότε αρχιτέκτονα, Παναγή Μανουηλίδη.


Το σπάνιο λεωφορείο από την ταινία η «Αρχόντισσα και ο Αλήτης» στους δρόμους της Αθήνας


 

seferis4-300x198.jpg

 

Σήμερα, μία πλάκα θυμίζει στους ξένους ότι σε αυτό το οίκημα έζησε τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του ο μεγάλος ποιητής.

 

1.jpg

 

Ανηφορίζοντας τα σκαλάκια της οδού Αγρας, μια ανάσα από το Παναθηναϊκό Στάδιο, το μάτι σταματά στο νησιώτικο σπίτι. Το σπίτι με τα μπλε παράθυρα μοιάζει με μονοκατοικία στην Αμοργό. Αυτό που γοητεύει περισσότερο είναι οι εικόνες που μπορεί να στήσει ο περαστικός στον νου του καθώς στέκεται και κοιτάζει αυτό το παράξενο σπίτι…

 

 

A43005CE977F4C146745AE6B763ED24B.jpg

 

Στις 24 Οκτωβρίου 1963, στους χώρους της είχε συγκεντρωθεί η πνευματική ελίτ για να υποδεχτεί το πρώτο ελληνικό Νόμπελ.

Σε αυτό το σπίτι, ο νομπελίστας ποιητής, συγγραφέας και διπλωμάτης, απολάμβανε την ησυχία του, μακριά από το πλήθος, ενώ μαζεύονταν οι φίλοι του, σημαντικοί εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος και ο Γιώργος Κατσίμπαλης. Εκεί, ακόμη, ο Σεφέρης υποδεχόταν νέους ανθρώπους που τους συμβούλευε και τους βοηθούσε. Επίσης, σε αυτό το σπίτι τον επισκέφτηκε και ο διάσημος αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος, Έζρα Πάουντ.

 

Δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς…

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ