Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 12:51

Βίλα Καζούλη: Ξενάγηση στο μεγαλύτερο εξοχικό των Βορείων Προαστίων (vid)

Γράφτηκε από

Μία μοναδική ευκαιρία αξιοποίησαν οι κηφισιώτες, κάτοικοι των Βορείων Προαστίων, αλλά και οι Αθηναίοι γενικότερα, αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του θεσμού Open House Athens, κατά τη διάρκεια του οποίου όλη η πόλη μετατρέπεται σε ένα απέραντο Μουσείο…

Το mygreekholiday, εκτός του κέντρου, του Αμαρουσίου, πέρασε και από την Κηφισιά, διαβαίνοντας τη σιδερένια πύλη της βίλας Καζούλη, μία παλιάς, αρχοντικής κατοικίας που τη συνόδευσαν θρύλοι και δοξασίες, προτού ανακαινιστεί και λειτουργήσει ως χώρος γραφείων του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το νεοκλασικό του Αιγυπτιώτη επιχειρηματία στην κατοχή έγινε φρουραρχείο των SS που βασάνιζαν αντιστασιακούς. Εδώ γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Υπολοχαγός Νατάσα» (η μοναδική στη βεράντα του κήπου, ενώ για λόγους ασφαλείας τα υπόλοιπα έγιναν με παρόμοια σκηνικά), με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. ολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν φιλοξενηθεί στην έπαυλη, ανάμεσα τους και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’. 

 

villakazouli6.jpgΟ κήπος με τα λιοντάρια

 

Για την Κηφισιά, η βίλα Καζούλη, είναι το μοναδικό «παλλαντιανής» αρχιτεκτονικής μορφολογίας κτίσμα, ανάμεσα στην πανσπερμία των αρχιτεκτονικών ρυθμών που συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή.

 

villakazouli5.jpgΟι δύο λέοντες υποδέχονται τον επισκέπτη

 

Λίγα λόγια για την ιστορία της έπαυλης:

Ο Παναγιώτης Αριστόφρων (1879-1942), φανατικός αρχαιολάτρης, δεύτερος σύζυγος της Ιωάννας Καζούλη, μετά από οκτώ και πλέον αιώνες δημιουργήσε στην βίλα Καζούλη της Κηφισιάς ένα κέντρο φιλοσοφικών διαλόγων. 

Ο Αριστόφρων, άνθρωπος με μεγάλη και πολύπλευρη μόρφωση και χάρη στην προσωπική περιουσία της συζύγου του, ξεκίνησε έρευνες για τον ανακάλυψη της θέσης της Ακαδημίας Πλάτωνος.  Η ανασκαφή αυτή άρχισε  στα 1929, με πρωτοβουλία του. Ορμητήριο του ζεύγους Π.Αριστόφρονος ήταν η θερινή κατοικία τους στην Κηφισιά. Τις μελέτες, έρευνες και συνεργασίες του ο Αριστόφρων τις πραγματοποιούσε βυθισμένος μέσα στους χώρους της πολύτιμης βιβλιοθήκης του, που, όπως λέγεται, απαρτιζόταν από σπάνια φιλοσοφικά και άλλα έργα.

 

vilakazouli1.jpgΗ είσοδος της βίλας

villakazouli7.jpgΟ Αριστόφρων αγόρασε οικόπεδα για ανασκαφές και έπειτα τα δώριζε στο κράτος, η θέα από τη βίλα είναι μαγική...

 

Η αρχιτεκτονική της βίλας

Η βίλα αυτή - που κτίστηκε την τελευταία δεκαετία του 1890 - είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και όγκο εξοχικό κτίσμα της Κηφισιάς. Η δομημένη επιφάνειά της καταλαμβάνει 2. 257,00 μ2. και κτίστηκε σε κτήμα εκτάσεως 48 περίπου στρεμμάτων. Αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, δύο υπόγεια, ισόγειο και δώμα. Εντύπωση προκαλεί το ιδιόμορφο σχήμα της κάτοψής της:  η διάταξή της είναι μία ορθή γωνία της οποίας οι δύο κάθετες ίσες πλευρές - βόρεια και νότια πτέρυγα - συνδέονται με τον εντυπωσιακό κεντρικό τρούλο. Ουσιαστικά όμως η όλη σύνθεσή της είναι συμμετρική ως προς τη διχοτόμο της ορθής γωνίας. Η είσοδος της  βίλας είναι τοποθετημένη στη γωνία του κτίσματος - λύση που συνηθιζόταν στα παλιά σπίτια της εποχής. Γενικά όμως το σχήμα και η θέση της βίλας καθορίστηκαν από την επιδίωξη του αρχιτέκτονα να στρέψει όλη την κατοικία προς τη θέα του κτήματος και στην επιθυμία οι πελάτες του να απολαμβάνουν, το μοναδικό Κηφισιώτικο ηλιοβασίλεμα.

 

villakazouli2.jpgΟ εσωτερικός διάκοσμος αποτελεί αντίγραφο εκείνης της εποχής

villakazouli3.jpgΤο τζάκι στο κεντρικότερο σημείο της έπαυλης

villakazouli4.jpg

 

Στην αρχιτεκτονική ποικιλία των παλαιών επαύλεων της Κηφισιάς η βίλα Καζούλη είναι το μοναδικό «παλλαντιανής» αρχιτεκτονικής μορφολογίας  κτίσμα. Το συνταίριασμα του εντυπωσιακού Αναγεννησιακού τρούλου, που καλύπτει το χολ της εισόδου με τα κλασικά αρχιτεκτονικά πρότυπα (καμπύλο πρόπυλο με κίονες τοσκανο-δωρικής μορφής, περιστύλια, τύμπανα, ανθέμια, παραστάδες με ιονικά επίκρανα κ.λπ.) της εξωτερικής μορφής της βίλας μας παραπέμπουν στα αριστουργήματα των επαύλεων του αρχιτέκτονα Αντρέα Παλλάντιο (1508-1580) και ειδικότερα στη γνωστή βίλα Ροτόντα (156601570) στη Βιτσέντζα της Ιταλίας.

 

 

Eυχαριστούμε τους εθελοντές του open house Athens για την υπέροχη ξενάγηση. Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες πολίτες και ήταν ευχάριστο που όλοι γνωρίζουμε την πόλη μας καλύτερα...

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ