Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 12:10

Ακαδημία Πλάτωνος: Βόλτα στο αρχαιολογικό πάρκο-όαση στην καρδιά της Αθήνας

Γράφτηκε από

Οι περίοικοι ήδη γνωρίζουν την περιοχή και μάλιστα πολύ καλά. Οι περαστικοί και οι υπόλοιποι Αθηναίοι θα πρέπει να εντάξουν στα πλάνα τους μία όμορφη βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Πίσω από τα ΚΤΕΛ του Κηφισού, μεταξύ της Λεωφόρου Αθηνών με τα πελώρια κτήρια του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του ΟΠΑΠ, και της Λένορμαν, απλώνεται μία πράσινη όαση με όμορφες γειτονιές και μεγάλη ιστορική αξία…

Πρόκειται για ένα πάρκο, από τα πιο όμορφα της Αθήνας, κι έναν αρχαιολογικό χώρο, ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αυτός έδωσε το όνομα στην περιοχή που απέχει μόλις 10′ από την Ομόνοια με αμάξι ή λεωφορείο.


 Άλσος Παγκρατίου: Μία όαση χαλάρωσης, πολιτισμού που αξίζει να αναδειχθεί


akadimiaplatonosparko.jpgΚάναμε βόλτα ένα όμορφο πρωϊνό, ενώ διάφοροι πολίτες απολάμβαναν το τζόκινγκ...

 

Το όνομα της το πήρε από το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, την Ακαδημία Πλάτωνος. Πρόκειται για την γνωστότατη σχολή του φιλόσοφου Πλάτωνος, η οποία βρισκόταν επί 900 περίπου χρόνια στο ίδιο σημείο που βρίσκεται τώρα. Η Ακαδημία στην αρχαιότητα πήρε το όνομα της από τον τοπικό ήρωα Ακάδημο, που θεωρούνταν στην αρχαιότητα ο πρώτος οικιστής της περιοχής.

 

Για να δείτε χάρτη της περιοχής, αλλά και πληροφορίες για το Ψηφιακό Μουσείο πατήστε εδώ 

 

akadimiaplatonos2.jpgΠρόκειται για ένα καταπράσινο χώρο δίπλα στα αρχαία...

 

Η καρδιά της είναι το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Πρόκειται για έναν χώρο προσεγμένο και περιφραγμένο, οι πύλες του οποίου είναι πάντα ανοιχτές. Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη.

 

parko1.jpgΆλλοι έβγαζαν βόλτα τα σκυλιά τους να παίξουν...

 

Η περιοχή αυτή οριζόταν από το λοφίσκο Ίππιο Κολωνό, κοντά στη σημερινή οδό Λένορμαν, και από τις όχθες του ποταμού Κηφισού, η κοίτη του οποίου βρισκόταν ανατολικότερα της σημερινής, πλησιέστερα στην Αθήνα. Από την πύλη στον Κεραμεικό η οποία ονομαζόταν Δίπυλον, οδηγούσε εδώ δρόμος μήκους 1,5 περ. χλμ., ο οποίος διέσχιζε το επίσημο νεκροταφείο της πόλης. Σήμερα η διαδρομή αυτή ταυτίζεται με τις οδούς Πλαταιών-Πλάτωνος και Σαλαμίνος, μέσα από ένα πυκνοκατοικημένο και ασφυκτικό τμήμα της σύγχρονης Αθήνας. 

 

gymnasium.jpgΑυτή η πλάκα θυμίζει ότι σε αυτόν τον χώρο λειτουργούσε το Αρχαίο Γυμνάσιο, το ένα από τα τρία, της Αρχαίας Αθήνας 

platonos2.jpgΒόλτα για χαλάρωση και ηρεμία μακριά από τους θυρύβους των κεντρικών λεωφόρων

akadimiaplatonosexo.jpgΚάθε βήμα και αρχαία...

Κάτι που χρήζει παράθεσης…

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η υπογραφή Π.Δ. σχετικά με την ανέγερση Mall στην περιοχή, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο… Πρόκειται για επένδυση της Blackrock στην ελληνική αγορά ακινήτων, μέσω του ελεγχόμενου από αυτήν fund. Ο λόγος για τον πολυχώρο Academy Gardens, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει να αναπτύξει στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς) το BlackRock Europe Property Fund III. Το τελευταίο ελέγχει την εταιρεία ειδικού σκοπού Artume με αντικείμενο την υλοποίηση της ανάπτυξης, όπως και ευρύτερων έργων ανάπλασης.

 

720_168613_3a405d6d83-8cb9833a29c8f385.jpg

 

Ο πολυχώρος εμπορίου και ψυχαγωγίας θα είναι εμβαδού 55.000 τ.μ., θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφους και εάν η κατασκευή ξεκινήσει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2018, θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες μέσα στο 2020.

 

mall-design-2.jpg

 

Κάτοικοι, πάντως, ελπίζουν πως οι αρχές θα λάβουν υπόψη τις επιθυμίες τους και θα στραφούν σε μια ήπια ανάπτυξη που θα αναβαθμίσει την ανθρώπινη πλευρά της ζωής τους. 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ