Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 14:20

Ένα φυσικό δάσος μέσα στην πόλη με τον μοναδικό γοτθικό ναό και τον Πύργο Συγγρού

Γράφτηκε από

Οι κάτοικοι των Βορείων Προαστίων πρέπει να αισθάνονται τυχεροί για το μοναδικό και εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου Αττικής που έχουν μέσα στα πόδια τους…

Το άλσος Συγγρού είναι ένα μεγάλο κτήμα ανάμεσα στο Μαρούσι και την Κηφισιά, δίπλα στην Λεωφόρο Κηφισίας. Ειναι ένα πανέμορφο δάσος όπου μπορεί να απολαύσει κανείς ενάν όμορφο περίπατο ή μια βόλτα με το ποδήλατο, ενώ είναι ιδανικό για οικογένειες αφού μπορεί κάποιος να κάνει και πικ-νικ.


 Βίλα Καζούλη: Ξενάγηση στο μεγαλύτερο εξοχικό των Βορείων Προαστίων (vid)


parkoanavrita.jpgΠελώρια δέντρα απομονώνουν όλους τους ήχους της πόλης...

 

Το άλσος είναι ένα μεγάλο κτήμα, δίπλα στην Κηφισίας, και αποτελεί μια πραγματική όαση πρασίνου. Μέσα στο άλσος λειτουργεί το σχολείο των Αναβρύτων, αλλά μπορεί κανείς να κάνει βόλτα, να ασκηθεί (υπάρχουν γήπεδα, στίβος, διαδρομές κατάληλες για τζόκινγκ ή ποδηλασία). Στο χώρο υπάρχει και η βίλα του Συγγρού, ο Πύργος και μια μικρή εκκλησια γοτθικού ρυθμού και τα δύο πολύ ενδιαφέροντα από άποψη αρχιτεκτονικής.

 

kifisiasroad.jpgΑπό συγκεκριμένα σημεία του πάρκου βλέπεις τα ογκώδη κτήρια της Κηφισίας, αλλά δεν ακούς... τίποτα

anavryta.jpgΟ χώρος απέναντι από τα Πειραματικά Αναβρύτων με φόντο τον Πύργο Συγγρού

xartisperioxis.jpgΟ χάρτης και η ιστορία του άλσους

 


Άνοιξε τις πύλες του το ιστορικό σπίτι του Τσαρούχη στο Μαρούσι (vid)


 

Απλώνεται σε έκταση 950 περίπου στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καλυμμένα με χαλέπιο Πεύκη. 

Στο Δάσος Συγγρού στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών,  ΙΓΕ, (γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, θερμοκήπια, καλλιέργειες, πάρκινγκ), τα σχολεία των Αναβρύτων, ένα ΙΕΚ και ένα ΤΕΕ αφιερωμένα στη γεωργική εκπαίδευση.

Αυτό που καθόρισε τις τύχες της έκτασης που καλύπτει σήμερα το κτήμα ήταν το φυσικό της περιβάλλον και η θέση της ανάμεσα σε δύο ιστορικούς οικισμούς της Αττικής, το Μαρούσι και την Κηφισιά. Τοποθετημένο στις υπώρειες της Πεντέλης, διαθέτει φυσικές πηγές νερού και πλούσια βλάστηση, στην οποία κυριαρχεί ακόμα και σήμερα ο μεσογειακός πευκώνας.

 

Εμείς το επισκεφτήκαμε και παρουσιάζουμε τις εικόνες μας:

 

 

 

Οι φίλοι του δάσους Συγγρού προτείνουν τα εξής και συμφωνούμε απόλυτα:

 

α) ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ: Μία όμορφη διαδρομή μέσα στο Δασόκτημα, ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν τον πολύ κόσμο. Το Κτήμα Συγγρού, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Κάνετε τον επόμενο περίπατο στο Δάσος Συγγρού και όσο πιο βαθιά περιηγηθείτε στα μονοπάτια του, τόσο πιο έντονα θα νιώσετε την ισχυρή και ανέγγιχτη από ανθρώπινες παρεμβάσεις, παρουσία της φύσης.

 

alsossiggrou1.jpgΕίναι καθαρό και διαθέτει πολλά δρομάκια ασφαλτωμένα ή χωμάτινα

alsossiggrou2.jpgΉσυχο περπάτημα και χαλάρωση..

 piknikalsos.jpgΈνα πικ-νικ τώρα που φτάνει η Πρωτομαγιά είναι καλή ιδέα...

 

β) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Σε περιόδους κρίσεις η γυμναστική για πολλούς αποτελεί πολυτέλεια. Το τρέξιμο κερδίζει έδαφος, όλο και περισσότερος κόσμος το επιλέγει. Είναι μία γυμναστική ανέξοδη, διασκεδαστική ενώ δεν απαιτεί συγκεκριμένο προγραμματισμό. Όταν συνδυάζεται με απολαυστικές βόλτες στο Δάσος σίγουρα κερδίζει πολύ όλους όσους θέλουν να γυμναστούν στην φύση. Το Δασόκτημα Συγγρού διαθέτει επίσης και ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις και γήπεδο μπάσκετ για όποιον ενδιαφέρεται.

 

gipedakiaalsos.jpgΧωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα μπάσκετ και ένα για βόλεϋ σας περιμένουν...

basketanavrita.jpg

 

 

γ) ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ: Στο Δασόκτημα Συγγρού μία βόλτα με τους τετράποδους φίλους μας είναι ιδανική, αφού λόγω της μορφολογίας του διαθέτει πολλά σημεία απομόνωσης και ξεκούρασης τόσο για εμάς όσο και για το σκύλο μας. (Προσοχή όμως, χρειάζεται και την δική μας υπευθυνότητα, δεν αφήνουμε τον σκύλο μας χωρίς λουράκι όπως επίσης μαζεύουμε τις όποιες ακαθαρσίες του για να διατηρούμε αυτό τον πνεύμονα πρασίνου καθαρό.

 

alsosdogs.jpgΗ χαρά των τετράποδων φίλων μας...

 

 

δ) ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Η ποδηλασία αποτελεί για ορισμένους έναν τρόπο ζωής για να έρχονται καθημερινά πιο κοντά στην φύση, να απολαμβάνουν τις διαδρομές στην πόλη και ταυτόχρονα να ασκούνται. Το Δασόκτημα Συγγρού προσφέρεται και για ποδηλασία. Διαθέτει κυκλικές διαδρομές καθώς και αρκετά μονοπάτια και όλα αυτά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. (Προσοχή όμως, ακολουθούμε ΜΟΝΟ τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια και δεν ανοίγουμε καινούρια. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ποδηλασίας σημαντικό κομμάτι της χλωρίδας του Δάσους έχει μειωθεί).

 

alsospezoporia.jpgΧωμάτινα δρομάκια για ποδήλατο...

 

 

α) Τον Πύργο Ανδρέα Συγγρού, ένα αρχιτεκτόνημα του Ερνέστου Τσίλλερ. Κατασκευάστηκε από τον Ανδρέα Συγγρό ως εξοχική έπαυλη και χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Εντός του Πύργου Συγγρού βρίσκεται το μουσείο μελισσοκομίας. Ένα σπάνιο ειδικού περιεχομένου μουσείο που περιλαμβάνει τις πιο σπάνιες και παλιές κυψέλες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Είναι το μοναδικό στην χώρα μας. Ακόμη μπορεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στην Γεωργική Βιβλιοθήκη Ε.Γ.Ε.-Ι.Γ.Ε. Η τότε Γεωργική Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας παίρνει σάρκα και οστά. Ένα κοινό όραμα του Ι.Γ.Ε. και του συλλόγου «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού», βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνει ένα θησαυρό σπάνιων βιβλίων τα όποια χρονολογούνται κατά τον 19ο αιώνα, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς και με σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα. Στόχος είναι να επαναλειτουργήσει και να γίνει ξανά προσβάσιμη στο κοινό.

 

epaylisiggrou.jpgΕπιβλητικός ο πύργος δεσπόζει δίπλα από τα σχολεία

pirgos.jpgΤο άγαλμα του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού

 

β) Το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα, όπου βρίσκεται παραπλεύρως του Πύργου Ανδρέα Συγγρού και είναι και αυτό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο ναός αυτός αποτελεί την μοναδική ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας που έχει γοτθικό ρυθμό.

 

naosagiouandrea.jpgΟ Τσίλερ έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του και εδώ...

 

γ) Την Βοτανική Συλλογή Κάκτων και Παχυφύτων. Ανάμεσα στα κτίρια του κληροδοτήματος και στο φυσικό πράσινο τοπίο, μπορούμε να δούμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα θερμοκήπια. Ένα από αυτά είναι τα arboretum. Μία συλλογή περίπου 300 ειδών από κάκτους και παχύφυτα που προέρχονται από την Βόρεια και Νότια Αμερική και Αφρική.

 

ARBORETUM-05-e1455460690943.jpg

 

 

δ) Το Θεατράκι του Δάσους. Ένα μικρό αρχαίο θέατρο βρίσκεται ανάμεσα στα σχολεία του Δασοκτήματος. Ένα θέατρο ιδιαίτερο, που ξεχωρίζει σε συμμετρία και ομορφιά.

 THEATRAKI-8-1-e1455463872335.jpg

 

 

ε) Τις λίμνες του Δάσους. Το Δασόκτημα Συγγρού πέρα από την Δασική του έκταση η οποία μετρά τα 750 στρ., περιλαμβάνει και 2 γραφικές λίμνες που αποτελούν το υγρό στοιχείο του Δασοκτήματος που ολοκληρώνει την εικόνα του. Στις λίμνες με χαρά θα συναντήσετε και τους μόνιμους κατοίκους τους, που είναι πάνω από 100 χρυσόψαρα διαφόρων ειδών και χρωματικών ποικιλιών.

 -ΤΟΥ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ-ΤΗΣ-ΛΙΜΝΗΣ-e1455460813970.jpg

 


Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλες τις τάσεις και τις προτάσεις για ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό


 

Προσοχή: Μην πλησιάσετε τη γειτονιά των μελισσών... αφήστε τις ήσυχες να παράγουν....

 

melissiaathina.jpgΥπάρχει προειδοποιητική ταμπέλα

 

Πρόκειται για ένα φυσικό διαμάντι στην καρδιά των Βορείων Προαστίων. Καλό θα ήταν οι δήμοι να δημιουργήσουν ένα δασικό κατάλλυμμα για ξεκούραση, παροχή νερού κτλ και κάποια παγκάκια ή γκαζίμπο για να απολαμβάνουν οι πολίτες την παραμονή τους…

 

pagkakia.jpgΛίγα καινούργια παγκάκια δεν θα έβλαπταν ώστε να ξαποστέναμε...

 

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα των φίλων του άλσους dasosygrou.gr

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ