Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 15:06

Στο παλάτι της Κλαυθμώνος, νυν Μουσείο, βγήκε η φράση «Σιγά τον πολυέλαιο»

Γράφτηκε από

Το ιστορικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος στο κέντρο της Αθήνας και στεγάζεται σε δυο από τα παλαιοτέρα (και άγνωστα στο ευρύ κοινό) κτίρια της πρωτεύουσας. 

Το αρχοντικό επιλέχθηκε το 1836 ως προσωρινή κατοικία των τότε νιόπαντρων Όθωνα και Αμαλίας, προτού μετακομίσουν στο νυν κτήριο της Βουλής. Στα σαλόνια του οργανώθηκαν οι πρώτες ευρωπαϊκού τύπου δεξιώσεις και σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό που επιθυμεί να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο ζωής της τότε Αθήνας με βασιλικό άρωμα…

Το Μουσείο αυτό όμως πρέπει να μνημονευτεί και για ένα άγνωστο συμβάν, το οποίο θα έδινε την αφορμή να γεννηθεί μία περίφημη φράση που όλοι -λίγο/πολύ- έχουμε ξεστομίσει…«Σιγά τον πολυέλαιο»...


Νομισματικό Μουσείο: Οι σπάνιες συλλογές, το αίθριο καφέ και οι ιστορίες του Σλήμαν


polielaios.jpgΣε αυτήν την αίθουσα δεξιώσεων, με τον θρόνο του Όθωνα, βγήκε η φράση σιγά τον Πολυέλαιο που κρέμονταν εκείνη την εποχή...

 

Σε μια δεξίωση της τότε βασιλικής οικογένειας συμμετείχε η πιο διαλεχτή κοινωνία, (εκείνον τον καιρό ήταν, βέβαια, οι επιζώντες και οι απόγονοι των αγωνιστών του '21, μαζί με τους ξένους αυλικούς) ο Δημήτριος Πλαπούτας είχε χορέψει τσάμικο προς τιμή του ζεύγους. 

Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης, γνωρίζοντας ότι ο δυναμικός οπλαρχηγός συνήθιζε να πετάει το τσαρούχι του πάνω στις φούρλες του, τον συμβούλευσε με τη βροντώδη φωνή του: «Σιγά τον πολυέλαιο». Η ευφυής φράση του χρησιμοποιείται ως τις ημέρες μας...

 

thronosothona.jpgΑντίγραφο του θρόνου του Όθωνα στην αίθουσα όπου συγκεντρώθηκαν οι εκλεκτοί... οπλαρχηγοί

 

Μία άλλη εκδοχή αλλά με επίκεντρο του Μουσείο είναι: Το κέφι, έφθανε πολύ γρήγορα στο κατακόρυφο με τους ελληνικούς χορούς, που με ζήλο προσπαθούσαν να μάθουν και οι ξένοι. Οι γερολεβέντες παλιοί πολεμιστές, στον ενθουσιασμό τους, τραβούσαν κι άδειαζαν προς το ταβάνι τα κουμπούρια τους. Κι ακόμα σε καμιά «γυροβολιά», όταν το απαιτούσε η φιγούρα του χορού, έβγαζαν και το τσαρούχι, εκσφενδονίζοντας το προς τα πάνω. Αλλά τις αίθουσες των Ανακτόρων τις φώτιζαν κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και κηροστάτες. Στο κρίσιμο, λοιπόν, αυτό σημείο, ακουγόταν ψιθυριστά και με τη συνοδεία ενός ευγενικού χαμόγελου, φιλική «παραίνεση» κάποιου γνωστού των Ανακτόρων προς τον ενθουσιώδη χορευτή: «Σιγά τον πολυέλαιον».

Κάποιοι, βέβαια, υποστηρίζουν ότι η φράση «σιγά τον πολυέλαιο» έχει τις ρίζες της στην εκκλησιαστική παράδοση. 

 

athenspaliaaa.jpgΣτο Μουσείο θα δείτε και μία μακέτα με την έκταση της πόλης των Αθηνών εκείνη την εποχή...

 

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Το "Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία" στεγάζεται σε συγκρότημα δύο ιστορικών κτιρίων της Αθήνας, επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου αρ. 5-7.

Η οικία Σταματίου Δεκόζη Βούρου (Ι. Παπαρρηγοπούλου αρ. 7) είναι ένα από τα πρώτα κτίρια της Πόλεως των Αθηνών μετά την ίδρυση του σύγχρονου Ελευθέρου Ελληνικού κράτους. Ανηγέρθη κατά τα έτη 1833-4 σε σχέδια των Γερμανών αρχιτεκτόνων G. Lueders και J. Hoffman, στις βόρειες παρυφές της κατεστραμμένης κατά την επανάσταση του 1821 Πόλεως των Αθηνών. Μισθώθηκε υπό του Βασιλέως Όθωνος Α’ και απετέλεσε το πρώτο παλάτι του πρώτου βασιλικού ζεύγους της ελευθέρας Ελλάδος. Το βασιλικό ζεύγος ταυτόχρονα μίσθωσε τη γειτονική οικία Αφθονίδη για κατοικία του. Μετά την ανέγερση των νέων ανακτόρων (σημερινή Βουλή των Ελλήνων) και τη μεταστέγαση του Βασιλέως Όθωνος Α’ και της Βασιλίσσης Αμαλίας σε αυτά, η οικία Σταματίου Δεκόζη Βούρου έμεινε γνωστή ως «το παλαιό παλάτι». Στα δύο κτίρια που συνενώθηκαν από τον αρχιτέκτονα Hoch με εντολή του Βασιλέως Όθωνος Α' για να καλυφθούν οι ανάγκες του επίσημου ανακτόρου (κτίριο Βούρου) και της κατοικίας (κτίριο Αφθονίδη, που μεταγενεστέρως κατεδαφίστηκε) του βασιλικού ζεύγους, έζησαν ο Όθων και η Αμαλία από το 1836 ως το 1843, ότε μετεκόμισαν στα Νέα Ανάκτορα.

Το κτίριο της Ι. Παπαρρηγοπούλου αρ. 5 κτίστηκε με σχέδια του στρατιωτικού μηχανικού Γεράσιμου Μεταξά το 1859, για κατοικία του Κωνσταντίνου Στ. Βούρου, γυιού του Σταματίου Δεκόζη Βούρου.

Είναι διώροφο κτίριο, η αρχική πρόσοψη του οποίου έχει αλλοιωθεί από μεταγενέστερες επεμβάσεις. Το 1916 έγινε ριζική αναμόρφωση με σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Χέλμη, σύμφωνα με τις τάσεις του εκλεκτικισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.


Μπάγκειον: Το ιστορικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας, ο Τσίλλερ και οι θαμώνες της μεταπολεμικής διανόησης


 

Οι συλλογές του Μουσείου

Αντικείμενό του έχει την Πόλη των Αθηνών, αφότου έγινε πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού κράτους έως σήμερα. Στο Μουσείο εκτίθενται το πρόπλασμα της Πόλεως των Αθηνών του 1842, ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, ιστορικά έπιπλα και άλλα αντικείμενα, χαλιά, μουσικά όργανα, φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα, σπάνια βιβλία και ενθυμήματα.

 mouseiopolisathinonktirio.jpg

 

Το Μουσείο διαθέτει Βιβλιοθήκη και φιλοξενεί στις Συλλογές του περίπου 40.000 αντικείμενα από την ελληνική αρχαιότητα ως τον 21ο αιώνα. Συγκεκριμένα, αυτά κατηγοριοποιούνται ως εξής:

 

    Συλλογή Αρχαίων Αντικειμένων

    Συλλογή Βιβλίων και Μουσικών Κειμένων

    Συλλογή Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών και Εκκλησιαστικών Κειμηλίων

    Συλλογή Γλυπτών

    Συλλογή Γραμματοσήμων

    Συλλογή Εγγράφων, Χειρογράφων και Κειμηλίων

    Συλλογή Κρυστάλλων, Πορσελανών και Κεραμικών

    Συλλογή Μέσων Εγγραφής Ήχου

    Συλλογή Μεταλλοτεχνίας

    Συλλογή Μικροαντικειμένων, Ενθυμημάτων και Κειμηλίων

    Συλλογή Μουσικών Οργάνων

    Συλλογή Νομισμάτων

    Συλλογή Ξυλοτεχνίας και Επίπλων

    Συλλογή Πινάκων και Χαρακτικών Έργων

    Συλλογή Σκευών Καθημερινής Χρήσης

    Συλλογή Υφαντικής, Κεντητικής, Ενδυμάτων και Ταπητουργίας

    Συλλογή Φωτογραφιών και Φωτογραφικό αρχείο

 


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Δευτέρα, Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00- 16:00

Σάββατο, Κυριακή: 10:00- 15:00

Την Τρίτη το Μουσείο παραμένει κλειστό.

Για επισκέψεις σχολείων ή ομάδων και ξεναγήσεις, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 210-3231387 & 210-3231397.

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ