Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 13:06

Άρτα: Ο πλάτανος του Αλή Πασά, διατηρητέο φυσικό μνημείο, και οι λυπηρές ιστορίες

Γράφτηκε από

Ως διατηρητέο φυσικό μνημείο έχει ανακυρηχθεί ο «πλάτανος του Αλή Πασά» ή «πλάτανος της Άρτας» που στέκεται εδώ και δεκαετίες στην στην αριστερή όχθη του Αράχθου, δίπλα από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας.

Για τον λόγο αυτόν στο χώρο από τον Δήμο Αρταίων έχουν γίνει έργα για την προστασία του δέντρου, αλλά και για τη στήριξη των τεράστιων κλαδιών του.

 

1044567_1442951779277554_2646502570337910932_n.jpg

 

Στην όχθη του Ασπροπόταμου (Άραχθου), δίπλα στις καφετέριες σώζεται ο μεγάλος πλάτανος του Αλή Πασά Τεπελενλή. Λέγεται ότι στον ίσκιο του καθόταν ο πασάς και απολάμβανε κρεμασμένους απ’ τα κλαδιά του όσους είχε καταδικάσει σε θάνατο με απαγχονισμό. Σ’ αυτό το μακάβριο θέαμα μας μεταφέρει το δημοτικό τραγούδι: «Τι έχεις καημένε πλάτανε και στέκεις μαραμένος με τις ριζούλες στο νερό; Αλή πασάς επέρασε και δεν μπορώ να πιώ».

 

1301-810x425.jpg

 

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ο πλάτανος της Άρτας μαζί με την πλατεία Μονοπωλείου υπήρξαν τόποι εκτέλεσης αιχμαλώτων και αμάχων όπως μαρτυρούν και οι ακέφαλοι σκελετοί που βρέθηκαν στις ανασκαφές. 


Λόφος Περάνθης: O στρατώνας και η μοναδική θέα στον κάμπο της Άρτας (vid)


 

Αξιοσημείωτο είναι το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Βασιλέα Γεώργιο τον Α’ ο οποίος επισκέφθηκε την Άρτα στις 16 Σεπτεμβρίου 1881. Η υποδοχή υπήρξε θερμή και τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας ο βασιλιάς επιθεώρησε τις μονάδες που είχαν στρατοπεδεύσει στο κάστρο της Άρτας ενώ την επόμενη ημέρα επισκέφθηκε τη γέφυρα της Άρτας και απέδωσε χαιρετισμό στον Τούρκο διοικητή Αλή Ριζά Μπέη και μετά σκάλισε το όνομα του στον γέρικο πλάτανο και μαζί με τους αξιωματικούς, σχημάτισε έναν ανθρώπινο κύκλο γύρω από το δέντρο.

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ