Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 17:34

Παγκράτι: Όλοι οι μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος έζησαν εδώ…

Γράφτηκε από

Το Παγκράτι είναι μια κατεξοχήν αστική γειτονιά της Αθήνας στην οποία έζησαν περιστασιακά ή περισσότερο, μεγάλωσαν και δημιούργησαν πολλές προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας

Η προσωπικότητα που συνδέθηκε όσο καμία άλλη με το Παγκράτι είναι αυτή του μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος έζησε στο Παγκράτι, συγκεκριμένα στην οδό Κωνσταντίνου Μάνου, κοντά στην οδό Υμηττού, από το 1936 έως το 1962, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στην περιοχή της πλατείας Προσκόπων.

 

dsfsfsdf.jpg


Παγκράτι: Το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι στην περιοχή που λάτρεψε ο πνευματικός κόσμος


 

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υπήρξε μόνιμος κάτοικος Παγκρατίου, ενώ ήταν μαθητής του ιστορικού 7ου Γυμνασίου Αθηνών.

 


Παγκράτι: Το νησιώτικο σπίτι του Σεφέρη που φιλοξένησε προσωπικότητες


 

Στην οδό Άγρας δίπλα στο Στάδιο στο Παγκράτι έζησε και ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Άλλοι γνωστοί λογοτέχνες και συγγραφείς που έζησαν για κάποιο διάστημα στο Παγκράτι ήταν ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Κώστας Βάρναλης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Στρατής Δούκας, ο Βασίλης Ρώτας, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Δημήτρης Μαρωνίτης.

 


To Παγκράτι του Βάρναλη και η ιστορική πολυκατοικία της οδού Σ. Μερκούρη


 

Στο Παγκράτι έζησε τα εφηβικά του χρόνια και μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του στην ΑΣΚΤ ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης, ο οποίος μάλιστα φιλοτέχνησε πίνακα με θέμα τη λεωφόρο Υμηττού.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ