Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 12:26

Χίλια Δέντρα: Ένα δάσος από τα οθωμανικά χρόνια, με παλιά αίγλη, ιδανικό για βόλτα

Γράφτηκε από
Φωτ: karditsas.blogspot Φωτ: karditsas.blogspot

Με ένα ποδήλατο θα φτάσετε παντού, ακόμα και στα αξιοθέατα λίγο έξω από την πόλη της Καρδίτσας, όπως το δάσος της Παπαράντζας, ή αλλιώς «Χίλια Δέντρα», έναν καταπράσινο τόπο αναψυχής από τα Οθωμανικά χρόνια που παραμένει δημοφιλής τόπος αναψυχής, αν και έχει χάσει την παλιά του αίγλη.

Το δάσος "Χίλια Δένδρα" βρίσκεται μόλις σε απόσταση τριών χιλιομέτρων απ' το κέντρο της Καρδίτσας. Είναι η αναπνοή της πόλης, ότι πιο κοντινό κι όμορφο υπάρχει στην περιοχή! Η Καρδίτσα είναι η νεότερη πόλη της περιφέρειας και πρωτεύουσα του Νομού Καρδίτσας, έχει πάρει το όνομα της επειδή βρίσκεται στην ''καρδιά'' του Θεσσαλικού κάμπου.


 Τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου Καλλιθήρου, μόλις 10 χλμ μακριά από την Καρδίτσα…


DSCI1732.JPG

 

Τα δέντρα του τεράστια κι αιωνόβια. Κάτω απ' αυτά τα δέντρα έχουν ξαπλώσει τόσες γενιές! 

 

PROFITIS ILIAS-PAPARANTZA -XILIA DENTRA.JPG

 

 

Η παλιά ιστορία…

Το άλσος Παπαράντζας (Χίλια Δένδρα) όπως διαπιστώνουμε από τις διηγήσεις και καταγραφές του παρελθόντος χρησίμευε ως χώρος αναψυχής των γυναικών των Οθωμανών, οι οποίες πήγαιναν εκεί και διασκέδαζαν τραμπαλιζόμενες στις κούνιες, κρεμασμένες από πανύψηλα δένδρα. 

Ίσως το δάσος να διατηρήθηκε διότι το χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί για τη διασκέδασή τους και το προστάτευαν.

Διαφορετικά, πιθανόν και αυτό να είχε την τύχη του υπόλοιπου δάσους αφού μπορούμε να υποθέσουμε ότι το άλσος Παπαράντζας (Χίλια Δένδρα) είναι ότι απόμεινε από το παλαιό τεράστιο δάσος που καταλάμβανε ολόκληρο τον θεσσαλικό χώρο.

 

kjdsfkdsf.jpgTo εκκλησάκι που βρίσκεται εντός του δάσους

 

Το άλσος Παπαράντζας (Χίλια Δένδρα)  καταστράφηκε μερικώς το 1897 με την κατοχή για ένα χρόνο της Καρδίτσας από τους Οθωμανούς. Αναβλάστησε ωστόσο και πήρε τη σημερινή του μορφή παρ’ όλες τις επεμβάσεις που δέχτηκε κατά καιρούς. Προσπάθεια αξιοποίησης έγινε το 1985 με σχέδιο που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε.

 

dsfsfsdg.jpg

 

Τα ερείπια αυτής της επέμβασης (λιμνούλες, πάγκοι κλπ) είναι ορατά σήμερα και θυμίζουν το ρητό «το φυλάττειν τ’ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι».

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ