Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 14:24

Η γειτονιά της Αθήνας όπου γυρίστηκε ο “Μπακαλόγατος” με το έντονο nightlife (vid)

Γράφτηκε από

Το Μεταξουργείο είναι συνοικία στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιστορικού Κέντρου της πόλης των Αθηνών. Περίπου στο κέντρο της περιοχής βρίσκεται η ομώνυμη πλατεία.

Η ονομασία της συνοικίας και της ομόνυμης πλατείας οφείλεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού που λειτουργούσε στην περιοχή στα χρόνια του Όθωνα, με την επωνυμία «Σηρική Εταιρεία της Ελλάδος Αθανάσιος Δουρούτης & Σία», το οποίο στεγάζει πλέον την πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

 

hfdjkhksdhf.jpgH πλατεία με το Μετρό και τα επιβλητικά ξενοδοχεία

 


To στενάκι της Τουρναβίτου που αναγεννήθηκε και μάγεψε τον Guardian (vid)


 

Στην περιοχή ζουν και έχουν τα εργαστήριά τους πολλοί ζωγράφοι αλλά και μουσικοί, ηθοποιοί και άλλοι άνθρωποι των τεχνών, υπάρχουν και αρκετές θεατρικές σκηνές, οπότε η καλλιτεχνική δραστηριότητα είναι έντονη.

 

venue.jpg

 

Ακόμη πιο έντονη είναι η νυχτερινή ζωή με τα δεκάδες μαγαζιά, καφέ-restaurant, μπαράκια, κτλ που προσελκύουν επισκέπτες από όλο το λεκανοπέδιο.

Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψει κανείς τα μαγαζάκια του Μεταξουργείου είναι η βόλτα με τα πόδια…

 

KERAMEIKOS_ANOIGMA-575x286.jpg

 

Εμείς διαβάσαμε για τον Ακροβάτη, ένα ιστορικό μαγαζί, το οποίο ταυτίστηκε πριν από 54 χρόνια με μία από τις χαρακτηριστικές ταινίες της "χρυσής εποχής" του ελληνικού κινηματογράφου.

 

mpakalogatos-698x400.jpg

 

Το "Της Κακομοίρας" ή... εναλλακτικά ο Μπακαλόγατος γυρίστηκε σε ένα μπακάλικο στην γωνία Ψαρρών και Μαιζώνος στο Μεταξουργείο, με πρωταγωνιστή τον θρυλικό “Ζήκο”, τον αγαπημένο μας Κώστα Χατζηχρήστο.

 

dionisos2.jpg

 

Πρόκειται για ένα ψηλοτάβανο νεοκλασικό του Μεσοπολέμου, με υπόγειο κελάρι, πέτρινους τοίχους και πανύψηλες ξύλινες πόρτες, από όπου μπαίνει άπλετο φως. Σε μια γωνία του καφενείου βρίσκονται στοιβαγμένα περιοδικά του ‘30, του ‘50, του ‘80, παλιοί δίσκοι από βινύλιο και διάσπαρτα τραπεζάκια με ξύλινες καρέκλες.

 

dionisos1.jpg

xatzi.jpg

 

Το ιστορικό παντοπωλείο «Οι Χρυσές Καρδιές», πριν από μισό αιώνα αποτέλεσε σημείο σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα... καταστήματα της χώρας, καθώς σε περίοπτη θέση δεσπόζει η φωτό του Κώστα Χατζηχρήστου!


Ένας ξεχωριστός φωτεινός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας


 

Η ταινία «Της κακομοίρας» (σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη) με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο που υποδύθηκε τον ρόλο του «Ζήκου», -του επαρχιώτη από το Καρπενήσι που δούλευε ως υπάλληλος στο μπακάλικο του κυρ Παντελή- γυρίστηκε στους δρόμους του Μεταξουργείου. 

 

Το πρόσφατο ρεπορτάζ για το ιστορικό παντοπωλείο:

 

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, ωστόσο, η γειτονιά παραμένει, με τα πολλά προβλήματά της, ιδιαίτερα αγαπητή στους εκάστοτε επισκέπτες.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ