Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 16:33

Xανιά: Το παλάτι που εγκατέλειψε ο Πρίγκιπας Γεώργιος και η ιστορία του (vid)

Γράφτηκε από

Το Παλάτι βρίσκεται στη Χαλέπα Χανίων, μεταξύ της Οικίας Βενιζέλου και της Γαλλικής Σχολής. 

Το Παλάτι είναι τυπικό δείγμα αρχοντικού της εποχής του, κτισμένο το 1882, από τον πλούσιο έμπορο Θεμιστοκλή Μητσοτάκη, συγγενή του πατέρα του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

 

PALATI-KRHTI0001.jpg

 

Οι επενδύσεις του Παλατιού εξωτερικά είναι από μάρμαρο Πεντέλης, η ξυλεία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι κέδροι του Λιβάνου, οι κουπαστές του εξώστη είναι από κρύσταλλο, όπως μας πληροφορεί η κ. Αιμιλία Μπλέτσα στο βιβλίο της «Τα Χανιά έξω από τα Τείχη». Εσωτερικά, στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι υποδοχής και η κουζίνα, ενώ στον όροφο είναι τα ιδιαίτερα δωμάτια. Κάθε όροφος έχει εμβαδόν 250 τμ..

 

newsletter.jpg

 

 

Στα 1898, όταν η Κρήτη αποκτά αυτονομία, ηγεμόνα και Σύνταγμα, έρχεται στα Χανιά ο Πρίγκιπας Γεώργιος ως ύπατος Αρμοστής της Κρήτης. Αυτό το αρχοντικό επιλέγεται ως το πιο κατάλληλο για να γίνει η κατοικία του. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς είναι γνωστό μέχρι και σήμερα ως Παλάτι.

 

extra_64522_03topalatif2.jpg

 

Μετά την αποχώρηση του Πρίγκιπα Γεωργίου το 1906, το Παλάτι ήταν η κατοικία του επόμενου ύπατου Αρμοστή Αλέξανδρου Ζαΐμη, ο οποίος και επέφερε πολλές αλλαγές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

video by Iakovos Daskalakis

Από το 1940 έως το 1957 στο Παλάτι στεγάστηκε στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ κατά την Κατοχή επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως Στρατηγείο από τους Γερμανούς.

Πηγή: greece.terrabook.com

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ