Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 13:40

Ρόδος: Ο σπάνιος μεσαιωνικός κήπος του Ιδρύματος Marc de Montalembert

Γράφτηκε από

Ένα ίδρυμα που προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο στην περιοχή της Μεσογείου, κι ένας μεσαιωνικός κήπος με καλλιέργεια δένδρων και φυτών που καλλιεργούνταν την εποχή των Ιπποτών στο νησί, είναι η «κληρονομιά» που έχει αφήσει στη Ρόδο ο νεαρός Γάλλος Marc de Montalembert.

Τo 1993 o Marc, έχασε τη ζωή του, σε κατάδυση στο Αιγαίο, στην περιοχή της Τουρκίας και στη μνήμη του οι γονείς του δημιούργησαν το ίδρυμα και τον μεσαιωνικό κήπο, στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.


 H Ρόδος σε ένα ιστορικό τουριστικό σποτ πριν από 50 χρόνια (vid)


marc1_0.jpg

 

Ο Marc de Montalembert, συνήθιζε να διαμένει στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, που αγαπούσε ιδιαίτερα και σε γράμματα προς τους γονείς του είχε αναφερθεί στον κήπο αυτό.

Στη μνήμη του, οι γονείς του, ο κόμης Marc-Ren de Montalembert και η σύζυγός του Manuela αγόρασαν ένα ακίνητο στη Μεσαιωνική Πόλη και δημιούργησαν το ίδρυμα και έναν σπάνιο κήπο με μεσαιωνικά φυτά και δένδρα.

 

marc4_2.jpg

 

Το ίδρυμα «Marc de Montalembert» δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από τις χώρες της Μεσογείου να ανακαλύψουν την πολυμορφία των πολιτισμών της Μεσογείου και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής.

Έχει σαν στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου.

 

marc5_0.jpg

 

Κάθε χρόνο απονέμει μία υποτροφία σε νέο επιστήμονα για έρευνες που αφορούν τη Μεσόγειο ενώ παράλληλα «αθόρυβα» φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του συναντήσεις και σεμινάριο για πολιτιστικά θέματα καθώς επίσης και ερευνητές και καλλιτέχνες.

Από το έτος 1994 μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί 27 τέτοιου είδους «υποτροφίες» και έχουν γίνει έρευνες σε τεράστιο εύρος αντικειμένων σχετικών με τον πολιτισμό, τη ξενοφοβία, τη διαφορετικότητα, τα ήθη, τα πιστεύω των ανθρώπων.

 

marc3_1.jpg

 

Τη φετινή «υποτροφία» πήρε η Γαλλίδα Marine Messina, που προσφέρει εθελοντική εργασία σε κέντρο υποδοχής νέων και ασυνόδευτων μεταναστών, στην Κύπρο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι της «υποτροφίας», κάθε χρόνο, είναι οι νέοι και οι νέες ηλικίας μέχρι 27 ετών και έλκουν την καταγωγή τους από κάποιο από τα 23 κράτη που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Πρόσφατα, το «Ίδρυμα» εξαγόρασε και το παρακείμενο τουριστικό κατάλυμα, το οποίο ανακαινίσθηκε και πια λειτουργεί ως ξενώνας φιλοξενίας 15 ατόμων για εκείνους που προσκαλούνται στο νησί με σκοπό να συζητήσουν θέματα πολιτισμού των κοινωνιών.


Ο μεσαιωνικός κήπος


 

Ο κήπος του ιδρύματος που βρίσκεται δίπλα στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης και ανάμεσα στις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου είναι ένας ξεχωριστός κήπος με 50 είδη δένδρων, λουλουδιών και φυτών, που αναφέρονται σε συγγράμματα του 1484, όταν βρίσκονταν οι Ιππότες στη Ρόδο.

Καλλιεργούνται λεμονιές, μανταρινιές, πορτοκαλιές, μουσμουλιές, μυρτιές, δάφνες, ανεμώνες, λεβάντα, μέντα, θυμάρι, άκανθος, σαντολίνα, γιασεμιά, αρτεμισίες, δίκταμο, νάρκισσοι, βιόλες, ασφόδελοι, 13 είδη τριανταφυλλιών και πολλά άλλα είδη.

Όλα αυτά φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται αφού διαπιστώθηκε από διάφορα συγγράμματα, ότι υπάρχουν στο νησί την εποχή των Ιπποτών. Πρόκειται για μια όαση πρασίνου και αρωμάτων σε ένα ξεχωριστό σημείο της Παλιάς Πόλης της Ρόδου.

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφίες: Fondation Marc de Montalembert

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ