Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 12:21

Μία εικόνα αποτυπώνεται στο μυαλό επισκεπτών της Λευκάδας κατά την άφιξη στο νησί (vid)

Γράφτηκε από

Μια εικόνα που δεν ξεχνά ποτέ ο επισκέπτης της Λευκάδας είναι αυτή που αντικρίζει μόλις περάσει την μικρή γέφυρα που ενώνει το νησί με την στεριά ιδιαίτερα την ώρα της δύσης του ηλίου. 

Η λιμνοθάλασσα με κοπάδια πουλιών να πετούν από πάνω της, δίπλα της το Ιόνιο Πέλαγος να εκτείνεται μέχρι τον μακρινό ορίζοντα και ανάμεσα τους ο πλατύς δρόμος της Γύρας με ποδηλάτες κάθε ηλικίας να επιστρέφουν ή να κατευθύνονται προς την παραλία του Άι Γιάννη.


Λευκάδα: Ρομαντισμός και διασκέδαση στη μικρή Βενετία του Ιονίου (vid)


Η φυσική ομορφιά της Λευκάδας αλλά και η ιδιαίτερη αύρα της υμνήθηκαν από τους γηγενείς της ποιητές Άγγελο Σικελιανό και Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, μαγνητίζουν τον επισκέπτη και έρχονται να προστεθούν στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, την δυτικότροπη μουσική της παράδοση αλλά και στα αρχαιολογικά της αξιοθέατα. Κεντρική θέση στην γεωγραφία αλλά και την ιστορία της είχε πάντα η λιμνοθάλασσα της.

 

lagoon_lefkada_510.JPG

 

Η Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας είναι μέρος της ιδιαίτερη γοητείας του νησιού, όσο και της ίδιας της ταυτότητας των κατοίκων του. Πολύ πριν οι Λευκαδίτες και επισκέπτες μάθουν όρους όπως η βιοποικιλότητα, το μικροκλίμα και την επίδραση τους στην τοπική οικονομία, σημαδεύτηκαν από την εικόνα των ερωδιών και του ήλιου που δύει πάνω στα νερά της. Ή την αντανάκλαση του φεγγαριού και της μουσικής που ταξιδεύει πάνω στην επιφάνεια της ένα καλοκαιρινό βράδυ.


 Ρίξτε μία ματιά στα άρθρα του mygreekholiday για τη Λευκάδα


Σύμφωνα με την huffingtonpost.gr, αυτή η λιμνοθάλασσα έγινε αντικείμενο ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος και επιτυχημένου τριημέρου που διοργανώθηκε προ καιρού από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, το Δήμο Λευκάδας, το Πνευματικό Κέντρο και την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών σε συνεργασία με τη φωτογραφική ομάδα ΦΩΤΟ-κύτταρο και στην οποία συμμετείχαν και παραβρέθηκαν επιστήμονες, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του νησιού, δημοσιογράφοι αλλά και πλήθος Λευκαδιτών.

 

gallery23907pic10226.jpg

 

Η ημερίδα «Λιμνοθάλασσα Λευκάδας Παρελθόν Παρόν Μέλλον» έγινε αφορμή να τεθούν πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νησί της Λευκάδας ενώ τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα του έθεσαν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον όσον αφορά την ανάπτυξη του νησιού και την ευημερία των κατοίκων του. Πρώτο και σημαντικότερο από αυτά ήταν μια εναλλακτική πρόταση οικονομικής ανάπτυξης που αποδεικνύει πως ο τουρισμός δεν είναι μονόδρομος αλλά συχνά μια επισφαλής μέθοδος ανάπτυξης που μπορεί να έχει και ημερομηνία λήξης . Αντ′ αυτού οι εισηγήσεις απέδειξαν ότι η λιμνοθάλασσα με μια λελογισμένη, ήπια και αειφόρο ανάπτυξη μπορεί να γίνει πηγή πλούτου και ανάπτυξης όχι μόνο για την Λευκάδα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του ιχθυολόγου Δρ Βαγγέλη Δημητρίου που έφερε παραδείγματα εναλλακτικού τουρισμού με ανθρωποκεντρικό ενδιαφέρον που υιοθετήθηκαν στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και περιλάμβαναν προγράμματα ψαρέματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή ανθρώπους με περιορισμένη κινητική δυνατότητα.

 

video by Ionian Islands Tourism

 

Από τις τοποθετήσεις έγινε σαφές ότι η λιμνοθάλασσα αν και είναι μέρος του δικτύου Natura 2000 και προστατευόμενη από την Συνθήκη Ramsar, υποφέρει από μακροχρόνια απουσία βιώσιμης και υλοποιήσιμης λύσης στα προβλήματα της και χρειάζεται προστασία και ανάπτυξη βασισμένη σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ήπιας ανάπτυξης, με σεβασμό στο μοναδικό και ευαίσθητο οικοσύστημα της.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ