Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 00:11

Ανακαλύψτε τη σπηλιά-στρατηγείο του Τσε Γκεβάρα, το πιο άγνωστο αξιοθέατο της Κούβας

Γράφτηκε από

Πόσοι από εσάς γνώριζαν ότι πέραν των κουβανικών πούρων και της πλατείας Επανάστασης, η Κούβα διαθέτει ένα συγκλονιστικό αξιοθέατο: Τη σπηλιά όπου εγκαταστάθηκε το στρατηγείο του Τσε Γκεβάρα τη δεκαετία του ’60.

Εμείς προσφάτως το ανακαλύψαμε και η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, πόσο μάλλον φωτογραφίες, είναι εξαιρετικά δυσεύρετες. Σε μελλοντικό ταξίδι σας στην Κούβα μην αφήσετε εκτός προγράμματος μία επίσκεψη στην θρυλική σπηλιά.

ernesto.jpg

Τον Οκτώβριο του 1962 ξεσπά η κουβανική πυραυλική κρίση. Ο επαναστάτης Τσε αποφασίζει να στήσει το στρατηγείο του σε μία σπηλιά που βρεχόταν από ποτάμι. Μαζί με 200 στρατιώτες και αξιωματικούς οργώνωσε την αντεπίθεση από μία δύσβατη περιοχή 11 χλμ δυτικά της Parque la Guira και 16 χλμ βόρεια του Entroque de Herradura.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, διοικούσε το δυτικό τμήμα των κουβανικών ενόπλων δυνάμεων με βάση το Πίναρ ντελ Ρίο. Το αρχηγείο του βρίσκονταν στις ορεινές σπηλιές, σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις σοβιετικών πυραύλων. (Στο στρατηγείο) πήρε μαζί του και εκπαιδευμένους Αργεντίνους αντάρτες τοποθετώντας τους σε μεραρχία υπό την ηγεσία κουβανών αξιωματικών. Εάν ξεσπούσε πόλεμος θα έμπαιναν κι’ αυτοί στη μάχη.

Το στρατηγείο ανακυρήχθηκε εθνικό μνημείο το 1980… Σήμερα λειτουργεί ένα μικρό μουσείο εκθεμάτων που περιλαμβάβει έπιπλα-ρέπλικες (κρεβάτι του Τσε, τραπέζι όπου έπαιζε σκάκι ο Ερνέστο). Πολύ κοντά βρίσκονται οι σπηλιές El Espejo El Salvador Cueva Oscura απείρου φυσικού κάλλους. Για όσους βρεθούν στην Κούβα μπορούν να κλείσουν tour από το San Diego de los Banos ή από το Hotel Μiranot. Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο τότε μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικό εισιτήριο στην είσοδο.

checave1.jpg

Φωτ.1 Η σπηλιά-στρατηγείο και αριστερά το δωμάτιο που φιλοξένησε τον Τσε

Φωτ.2 Στο εσωτερικό της σπηλιάς όπου διέμεναν 200 στρατιώτες

Φωτ.3 Στο δωμάτιο του Τσε υπήρχε μία μικρή σχισμή στους βράχους ώστε να διαφύγει σε περίπτωση κινδύνου

checave2.jpg

Φωτ.1 Η τιμητική πλάκα που θυμίζει ότι το στρατηγείο κυρήχθηκε εθνικό μνημείο

Φωτ.2 Το κρεβάτι του Τσε στη σπηλιά

Φωτ. 3 Γνώριζε ο Λίδερ Μάξιμο για την ύπαρξη της σπηλιάς

INFO: Η Κρίση των πυραύλων της Κούβας (Cuban Missile Crisis) ήταν μία αντιπαράθεση διάρκειας 13 ημερών που συνέβη τον Οκτώβριο του 1962 μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης λόγω των σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύχθηκαν στην Κούβα.

Η ιστορική της σημασία έγκειται στο γεγονός πως έφερε τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Αιτία της κρίσης αποτέλεσε η εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Κούβας, στον Κόλπο των Χοίρων, ενέργεια που αποτελούσε απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και κυρίως της Τουρκίας.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ