Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 13:52

Η πολυχρωμία της αρχαιότητας ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας

Γράφτηκε από
Η πολυχρωμία της αρχαιότητας ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας Μάχη του Μέγα Αλέξανδρου με τους Πέρσες

To καθαρό λευκό μάρμαρο είναι αυτό που ξεχωρίζει όταν βλέπουμε σήμερα γλυπτά από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα στα μουσεία. Αλλά είναι παραπλανητικό. Τις φιγούρες των θεών και των ηρώων κάποτε τις ζωγράφιζαν με λαμπερά χρώματα.

Oι πρόσφατες τεχνικές έρευνες με υπεριώδη ακτινοβολία παρέχουν νέα στοιχεία για την αρχαία πολυχρωμία. Οι έρευνες που διεξήχθησαν στο Glyptothek του Μονάχου τη δεκαετία του 1960 οδήγησαν σε σημαντικά ευρήματα.

Αντίγραφο αγάλματος της Αθηνάς,  το αυθεντικό βρίσκεται στην Αίγινα και χρονολογείται από το 480 π.Χ.

Μέχρι σήμερα έχουν μελετηθεί εκατοντάδες ελληνικά και ρωμαϊκά έργα τέχνης σε όλο τον κόσμο. Χάρη στην ανάπτυξη νέων ερευνητικών μεθόδων, οι μελετητές είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται όλο και καλύτερα το είδος και την έκταση της ζωγραφικής. Κατά τη διάρκεια αιώνων τα χρώματα χάθηκαν, είτε λόγω ζημιών που οφείλονται σε πολέμους, είτε λόγω των καιρικών συνθηκών. Αν και μόνο ελάχιστα ίχνη χρωστικής ουσίας έχουν επιζήσει, αυτά μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες. Η πρόσφατη κατανόησή μας για την αρχική πολυχρωμία οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε εκπληκτικές ανακαλύψεις!

Το Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Liebeghaus στην Γερμανία ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για τα χρώματα στην ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη, που κατάληξε στην έκθεση "Οι Θεοί στο Χρώμα: Η Πολυχρωμία στον Αρχαίο Κόσμο", (Gods in Color: Polychromy in the Ancient World), η οποία ταξιδεύει σε μουσεία και γκαλερί όλου του κόσμου από το 2016. Αποτελείται από 30 αγάλματα της κλασσικής αρχαιότητας, πιστά αντίγραφα, ζωγραφισμένα με τα αυθεντικά χρώματα, που οι ερευνητές ανακάλυψαν. Επίσης στην ιστοσελίδα του Liebieghaus υπάρχουν και τρισδιάστατα μοντέλα γνωστών μνημείων, όπως το Ερεχθείο, στην αυθεντική μορφή τους.

Η αρχαία γλυπτική της Ελλάδας ήταν φανταχτερή και πολύχρωμη, πλούσια διακοσμημένη και γεμάτη ζωή.

Το αυθεντικό άγαλμα της Φρασίκλειας, μιας ανύπαντρης κοπέλας που έχασε νέα τη ζωή της τον 6ο αιώνα π.Χ. Πάνω στο άγαλμα φαίνονται τα ίχνη των χρωμάτων. Δίπλα είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση του αγάλματος με τα αυθεντικά χρώματα.

Αντίγραφο αγάλματος Τοξότη από την Τροία. Το αυθεντικό βρίσκεται στην Αίγινα και χρονολογείται από το 480 π.Χ.

Αντίγραφο αγάλματος λιονταριού που βρέθηκε στο Λουτράκι. Το αυθεντικό άγαλμα βρίσκεται στην Κοπεγχάγη και χρονολογείται από το 550 π.Χ.

Αντίγραφο Κόρης από την Ακρόπολη, Αθήνα

photo by http://usa.greekreporter.com από την έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ  Fine Arts Museums of San Francisco (FAMSF)

photo by http://usa.greekreporter.com από την έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ  Fine Arts Museums of San Francisco (FAMSF)

photo by http://usa.greekreporter.com από την έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ  Fine Arts Museums of San Francisco (FAMSF)

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ