Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 08:31

Ξενάγηση στο κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το διαμάντι της Ελλάδας

Γράφτηκε από


Περπατήσαμε, ξεναγηθήκαμε και εντυπωσιαστήκαμε από το αρχιτεκτονικό κόσμημα της πρωτεύουσας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου ενδείκνυται για βόλτες, δραστηριότητες, δρώμενα, χαλάρωση κ.α.


Δεν συγκαταλέγεται τυχαία ανάμεσα στα σύγχρονα αρχιτεκτονικά διαμάντια της Ελλάδας, εντυπωσιάζοντας το ελληνικό κοινό, προσελκύοντας παράλληλα των ξένων τουριστών που έρχονται για διακοπές στη χώρα μας. 

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσέφερε μία μοναδική ευκαιρία και στο mygreekholiday να μαγευτεί και να ξεναγηθεί εντυπωσιασμένο από το κόσμημα της Αθήνας.

exxoniarhos.jpgΣτην αγορά λειτουργεί καφετέρια

 

Το ΚΠΙΣΝ, στο σύνολό του (κτίρια και ανοικτοί χώροι), μπορεί να φιλοξενήσει έως 32.000 επισκέπτες. Από αυτούς, 4.000 επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα εντός των κτιρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών παραστάσεων, χώρων υποδοχής, του Φάρου, κλπ. 

 

idrimaniarhos.jpgΠερπάτημα και selfies με θέα στον Φάρο

 

Πλατεία, Αγορά… Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano βάφτισε με αυτές τις ελληνικές λέξεις συγκεκριμένα σημεία του οικοδομήματός του και έδωσε την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας με το οικοδομικό αριστούργημά του.

 

plateianiarhos.jpgΣτο κανάλι μπροστά από την Αγορά μπορείτε να κάνετε καγιάκ

 

Ο Φάρος με τους γυάλινους τοίχους, χώρος 900 τμ, είναι ιδανικός για όσους αναζητούν ένα ήσυχο μέρος για ανάγνωση και περισυλλογή ή για να απολαύσουν τη θέα αλλά και έναν ιδανικό χώρο για εκθέσεις και εκδηλώσεις. Ήταν η πρώτη μας στάση…

 gefira.jpg

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή δεσπόζει…

Εν συνεχεία ξεναγηθήκαμε στην υπερσύγχρονη Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου είχε εκφωνήσει τον λόγο του ο Μπάρακ Ομπάμα και την είχαν επισκεφτεί και οι Μακρόν...

lirikiskini.jpgΕπιβλητική αίθουσα φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων

 

H  ΕΛΣ έχει ήδη εγκατασταθεί στο νέο της σπίτι στο ΚΠΙΣΝ, εγκαινιάζοντας μία νέα περίοδο στην πολυετή ιστορία της. Στις νέες της εγκαταστάσεις έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει περαιτέρω την πολυσχιδή της δραστηριότητα, ως καλλιτεχνικός αλλά και εκπαιδευτικός οργανισμός: Όπερα, μπαλέτο, πειραματικά projects, παιδικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προετοιμασία της επόμενης γενιάς χορευτών και κοινωφελείς δράσεις, συνθέτουν τις δράσεις της.

Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με την απαράμιλλη ακουστική και αισθητική και τις μοναδικές τεχνικές προδιαγραφές, και η Εναλλακτική Σκηνή, ένας πολυμορφικός χώρος πειραματισμού και αναζήτησης, μαζί με τους υπερσύγχρονους βοηθητικούς χώρους, δίνουν απεριόριστες δυνατότητες στην ΕΛΣ να διαδραματίσει έναν ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία της χώρας.

 iaponas.jpgΌπως τα παλιά θέατρα διέθεταν επιβλητικούς πολυελαίους, η ΕΛΣ φιλοξενεί ένα κόσμημα στην οροφή της, σχεδιασμένο από Ιάπωνα αρχιτέκτονα. Με την είσοδο του κοινού, το διακοσμητικό της οροφής σηκώνεται προς τα πάνω

 

Η νέα Λυρική Σκηνή, έκτασης 28.000 τμ, είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, σχεδιασμένη ώστε να αναβαθμίζει την εμπειρία της όπερας, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους καλλιτέχνες. Η κορυφαία της ακουστική, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η ευελιξία στην εναλλαγή σκηνικών και η αισθητική της, την καθιστούν έτοιμη για άμεση συμμετοχή στο διεθνές λυρικό στερέωμα και ικανή να ανταποκριθεί ακόμα και στις πλέον τεχνολογικά απαιτητικές παραστάσεις. Η κύρια αίθουσα είναι σχεδιαστικά αντάξια των καλύτερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης, και η διαμόρφωσή της με πολλαπλές σκηνές διευκολύνει την αποτελεσματική αλλαγή σκηνικών, καθώς και τη φιλοξενία πολύπλοκων παραγωγών. Μία μικρότερη Εναλλακτική Σκηνή, με δυναμικότητα 400 θέσεων, φιλοξενεί εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας, όπως παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, καθώς και παραστάσεις σύγχρονης ελληνικής μουσικής και χορού, δραματικές αναγνώσεις και θεατρικές παραγωγές, σε ένα χώρο με σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές.

 

Εθνική βιβλιοθήκη διεθνών προδιαγραφών

ethnikivivliothikiniarhos.jpgΣταδιακά γεμίζουν τα ράφια με χιλιάδες βιβλία

 

Το υπερσύγχρονο κτίριο, που αγγίζει τα 24.000 τμ, συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία. Ο ευέλικτος σχεδιασμός της, αποτέλεσμα συνεργασίας με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, διασφαλίζει ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Καθίσαμε στις πολύχρωμες καρέκλες και χαζεύαμε με τις ώρες το ψηλοτάβανο κτήριο με τα χιλιάδες βιβλία, ξεναγηθήκαμε στα άδυτα της βιβλιοθήκης με το πάρκο να βρίσκεται στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια μας…

niarhos4.jpgΤο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης

 

Το πάρκο των δραστηριοτήτων, το κανάλι και ο… λαβύρινθος

Συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με τη Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ένα ζωντανό και ζωτικό πνεύμονα πρασίνου, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα και μια σημαντική προσθήκη σε μια πόλη με τους λιγότερους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη. 

parkoniarhos.jpgΠάνω από το κτήριο ολοκληρώνεται το αστικό πάρκου του ιδρύματος

 

Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πρωτεύουσας, το Πάρκο προσφέρει στο κοινό ευκαιρίες για μάθηση, καθώς και για αναψυχή, ξεκούραση και νέες εμπειρίες.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος επιφυλάσσει στους επισκέπτες πολλές εκπλήξεις. Ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, και ανοιχτούς χώρους καθιστά την κάθε επίσκεψη μοναδική. Όσοι φτάνουν στο Πάρκο από τους δρόμους της Καλλιθέας, στη βόρεια πλευρά, συναντούν τους ήχους και την κίνηση των σιντριβανιών. Οι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο.

Το Πάρκο είναι ιδανικό για τους μικρούς φίλους της πρωτεύουσας που ανενόχλητοι μπορούν να παίζουν στους χώρους του, αλλά και για όλους τους πολίτες που μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, να γυμνάζονται ή να συμμετέχουν σε συναυλίες, εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στους χώρους του.

Η παρακείμενη Εσπλανάδα, με τις χαρακτηριστικές δενδροστοιχίες, αναπτύσσεται παράλληλα με τη γυάλινη όψη του κτίσματος. Παράλληλα με την Εσπλανάδα, βρίσκεται το Κανάλι, το οποίο αποτελεί μεταφορική συνέχεια της θάλασσας. Η Εσπλανάδα προσφέρεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες, και είναι προσβάσιμη σε όλους. Στην αντικρινή πλευρά του καναλιού, πλατιά μαρμάρινα σκαλοπάτια προσφέρουν χώρο για αυτοσχέδιες παραστάσεις.

idrimaniarhos2.jpgΜία βραδινή βόλτα στο κανάλι, ηρεμεί τον επισκέπτη

kanaliniarhos.jpg

 

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €629 εκατομμύρια. 

 parkoniarhosidrima.jpgΕντυπωσιακή θέα μέχρι την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό

paraliaki.jpgΣτο... πιάτο και η παραλιακή

ΙNFO: Από τη μεριά της Καλλιθέας υπάρχει η μία είσοδος στο ΚΠΣΝ. Αν επιθυμείτε εκεί υπάρχει η πρώτη καφετέρια.

viewfromniarhos.jpg

Για καφέ-σνακ μπορείτε να κατευθυνθείτε ελεύθερα προς την ταράτσα του κτηρίου όπου θα απολαύσετε μοναδικές εικόνες από την παραλιακή έως και την Ακρόπολη... Εμείς το κάναμε:

;

ΙΝFO: Υπάρχουν χώροι για παιδιά και δραστηριότητες

niarhos3.jpg

 

INFO: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(SNF) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των 2 δισ. ευρώ. Οι υποδομές παραδόθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο στο ελληνικό δημόσιο…

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε δωρεάν ξενάγηση πατήστε εδώ

Χριστούγεννα: Μην χάνετε ευκαιρία…

dc52d5c5f54b7db2dfd2aae465dc6ccd_XL.jpg

Το Σάββατο 23/12, στο Φάρο, στις 12.00, εκατόν είκοσι φωνές και τριάντα νεαροί εκτελεστές εγχόρδων θα συμπράξουν σε μία χριστουγεννιάτικη συναυλία για μικρούς και μεγάλους.

Τρία μεγάλα σύνολα, η διαπολιτισμική παιδική χορωδία της Polyphonica, η μικτή χορωδία ενηλίκων Musica και η νεανική ορχήστρα εγχόρδων Cameratα Junior θα παρουσιάσουν έργα χαρούμενα και πρωτότυπα από διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα.

Πλησιάζοντας στην αλλαγή του χρόνου, την Παρασκευή 29/12, στις 21.00, στον Φάρο, ο πολυπράγμων ντράμερ Σεραφείμ Μπέλλος και ο πληθωρικός Άγγλος frontman Bradley White Dale, θα παρουσιάσουν ένα εορταστικό και νοσταλγικό πρόγραμμα. Η συναυλία μεταξύ άλλων, θα συμπεριλαμβάνει τραγούδια μεγάλων μουσικών όπως οι David Bowie, George Michael, Prince, Amy Winehouse, Whitney Houston, Michael Jackson κ.α. Παραμένοντας ακόμα στο πνεύμα των γιορτών, καλωσορίζουμε το 2018, την Παρασκευή 05/01, στις 21.00 στον Φάρο, με μία εορταστική συναυλία των Gumbo Ya Ya, με μουσική από την Νέα Ορλεάνη. Μαζί τους η Πειραιώτισσα Sugahspank.

Οι μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ