Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 11:55

Ιωάννινα: Ξεκινά η επιχείρηση διάσωσης ενός ιστορικού αρχοντικού

Γράφτηκε από
Ιωάννινα: Ξεκινά η επιχείρηση διάσωσης ενός ιστορικού αρχοντικού Photo by http://odosell.blogspot.gr

Tο πρώτο βήμα για τη διάσωση ενός ιστορικού αρχοντικού των Ιωαννίνων, το αρχοντικό Χουσείν Μπέη, ή το Σπίτι του Δεσπότη, όπως είναι γνωστό στις μέρες μας, έγινε με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Οι εργάτες έπιασαν δουλειά και υπολογίζεται πως στα τέλη του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στερέωσης του κτιρίου, οι επεμβάσεις στη στέγη και άλλες διασωστικές παρεμβάσεις ενώ παράλληλα θα εκπονηθούν οι μελέτες για την οριστική αποκατάσταση.

 

Photo by http://odosell.blogspot.gr

 

Μετά το πέρας των εργασιών θα εξεταστούν οι δυνατότητες αξιοποίησής του, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μοναδικό πολιτιστικό χώρο για τα Γιάννινα.

 


Το χωριό φάντασμα των Ιωαννίνων που σταδιακά αναγεννιέται


 

Η ιστορία του αρχοντικού

 

Η Οικία Χουσείν Μπέη (Σπίτι του Δεσπότη) είναι ένα δείγμα αστικού, Ηπειρώτικου αρχοντόσπιτου, του τέλους του 18ου αιώνα.

Είναι το μόνο αρχοντόσπιτο που σώθηκε στα Ιωάννινα από την καταστροφική πυρκαγιά του 1820, χάρις στους εκτεταμένους αμπελώνες που το περιέβαλλαν.

 

Photo by http://odosell.blogspot.gr

 

Κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και επί τουρκοκρατίας ανήκε στην οικογένεια του Χουσεΐν-Μπέη και αποτελεί προϊόν ανταλλάξιμων οθωμανικών ιδιοκτησιών, (τελευταίος ιδιοκτήτης Μπεχρή-Αχμέτ Μπεκήρ μέχρι το 1924).

Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ( 1913) περιήλθε στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συνέχεια, με αγοραπωλησία, στην Εκπαιδευτική Επιτροπή των Αγαθοεργών Καταστημάτων, κατά τα έτη 1927-1929 υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

 

Photo by http://odosell.blogspot.gr

 

Το αρχοντικό για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και σε αυτό οφείλεται η σημερινή ονομασία του.

 

Με πληροφορίες από epiruspost.gr

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ