Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 14:11

Το σπάνιο λεωφορείο από την ταινία η «Αρχόντισσα και ο Αλήτης» στους δρόμους της Αθήνας

Γράφτηκε από

Μία πρωτότυπη περιήγηση διοργάνωσε την Κυριακή στην Αθήνα η Ζωζώ Λιδωρίκη, πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού και υπεύθυνη των αρχείων Λιδωρίκη.

Αφορμή για την πραγματοποίησή της στάθηκε η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» (Εκδ. Polaris), που περιλαμβάνει αδημοσίευτα κείμενα του Μίλτου Λιδωρίκη από το εν λόγω αρχείο.

Το οδοιπορικό με το σπάνιο λεωφορείο από τη σειρά R495/514 της Βιαμάξ (Βιομηχανία Αμαξωμάτων) -η σειρά αυτή έδωσε το πρώτο ελληνικής κατασκευής αυτοφερόμενο λεωφορείο, ενώ συνολικά παράχθηκαν 400 τέτοια οχήματα- δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμβολή των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου, στους οποίους και ανήκει.

 

8ef49888c3c93e5b0c5903751b18608b.jpg

 

Οι αδελφοί Λαζαρόπουλοι, εξάλλου, είναι γνωστοί για το έργο της αγοράς και αποκατάστασης παλιών λεωφορείων, με το συγκεκριμένο, το 34ο που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής της Βιαμάξ, να αποπνέει αναμνήσεις 57 ετών ζωής και 43 χρόνια καθημερινής προσφοράς. 


Οι ξεχασμένες καμπάνες της παραλίας που φιλοξένησε θρύλους του ελληνικού σινεμά (vid)


 

124123432435_2.jpg

 

Το θρυλικό λεωφορείο…

Το σημείο προσέλευσης ήταν έξω από το Καφέ Ζόναρς (Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου) και κατέληξε στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι για ένα ποτήρι κρασί…

Εμείς το πετύχαμε στο Καλλιμάρμαρο

 

leoforeioalikis.jpg

 

Πρόκειται για το λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε από την Finos Film το 1968 για την ταινία η «Αρχόντισσα και ο Αλήτης» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

 

palioleoforeiozappeio.jpg

 

Η Ζωζώ Λιδωρίκη που οργάνωσε την μοναδική αυτή ξενάγηση, σε όλη τη διάρκεια της πορείας του λεωφορείου, διάβαζε αποσπάσματα από το βιβλίο.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ