Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 01:20

H Google τιμά με doodle την Zaha Hadid, τη γυναίκα-θρύλο της αρχιτεκτονικής

Γράφτηκε από

Η Google με το γνωστό της Doodle τιμά σήμερα τη γυναίκα-σύμβολο της αρχιτεκτονικής, Zaha Hadid, η οποία έδωσε καμπύλες στα κτίρια και πρωτοπορώντας κατάφερε μέσα από τη δουλειά της να κερδίσει "Pritzker Architecture Prize" ή αλλιώς το Nobel της αρχιτεκτονικής.

Η επαγγελματική της ανέλιξη, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, συνδέθηκε και με την περίοδο άνθησης των «εμβληματικών» κτιρίων, με το απρόβλεπτο ταμπεραμέντο της να ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το κλίμα ευφορίας.

Ήταν η ιρανικής καταγωγής γυναίκα αρχιτέκτονας που έδωσε μορφή με τα καινοτόμα καμπυλωτά σχέδιά της σε μία σειρά από εμβληματικά κτήρια σε ολόκληρη τη γη μεταξύ των οποίων το London Aquatics Center που χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς του 2012 και το Guangzhou Opera House στο Hong Kong.

Η Zaha άντλησε έμπνευση από την κίνηση του υδάτινου στοιχείου...

zaha.jpg
Γεννήθηκε στη Βαγδάτη. Έλαβε πτυχίο μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.

Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε, επίσης, στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης.

Τα πρωταρχικά έργα και τα τοπογραφικά της, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αποδεικνύουν την έντονη και ισχυρή σχέση της κίνησης και της ενέργειας με την "κτηριογλυπτική". Η κίνηση είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη που ασχολείται με τη σύνθεση διαδρομών που διασταυρώνονται και με όγκους που γίνονται δυναμικές μορφές και όχι στατικές.

Κάποιες από τις δημιουργίες της:

zahahadid.jpg

hadid.jpg

zahabuilding.jpg

Το τσιμέντο αποτέλεσε αγαπημένο της υλικό και στη συνέχεια της καριέρας της είχε σταθερή παρουσία - από το Bergisel Ski Jump (2002) στην Αυστρία, μέχρι το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Rosenthal (2003) στο Οχάιο. «Αυτό που με γοητεύει στο τσιμέντο είναι η αίσθηση του ανολοκλήρωτου που δίνει» είχε δηλώσει κάποτε η ίδια..  

Το 2004 η Zaha έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker, γνωστό σε πολλούς ως «το Νομπέλ της αρχιτεκτονικής». Ο τότε executive director των βραβείων, είχε δηλώσει σχετικά: «Η Ζάχα Χαντίντ εξελίσσει και βελτιώνει με συνέπεια έναν νέο κώδικα, ο οποίος θέτει νέα όρια στην τέχνη της αρχιτεκτονικής».

Η Google τιμά τη μνήμη της εκλιπούσης με ένα αφιερωματικό Doοdle...

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ