Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2017 13:01

Το κυκλαδίτικο σπίτι της Σαντορίνης που κάνει τον γύρο του κόσμου

Γράφτηκε από

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα τετράγωνα λευκά σπίτια είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, όταν όμως συνδιάζεται με μοντέρνο σχεδιασμό και σύγχρονα υλικά τότε το αποτέλεσμα γίνεται απλά φανταστικό.

Το φωτεινό λευκό καλοκαιρινό σπίτι στην ακτογραμμή της Σαντορίνης, που σχεδίασαν οι Έλληνες αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Καψιμαλής και Μαριάννα Καψιμάλη περιλαμβάνει μια σειρά κλιμακωτών τετραγώνων σε ένα επικλινές οικόπεδο στις παρυφές του χωριού Μεσσαριά.

Santorini, Cyclades, summer house olive grove

Κάθε χώρος της κατοικίας βρίσκεται μέσα σε ένα τετράγωνο με λευκή επένδυση και κάθε "κύβος" στοιβάζεται ακανόνιστα για να δώσει στο σπίτι ασύμμετρη μορφή.

Αυτή η διάταξη προσφέρει θέα στη θάλασσα στα βορειοανατολικά, στο χωριό Πύργος προς νότο και σε ένα μικρό νοτιοανατολικό κήπο με μποστάνι.

"Η μορφή είναι μια σύνθεση κυβιστικών λευκών όγκων, ως σύγχρονη μετάφραση της παραδοσιακής κυβιστικής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στα χωριά της Σαντορίνης με μια σαφή επιρροή από τον μοντερνισμό", εξήγησε ο αρχιτέκτονας στο dezeen.com.

"Η διάταξή τους και τα σχήματα τους δίνουν ποικιλία στην αντίληψη του χώρου, διαμορφώνουν διάφορες γωνιές καθιστικών, αυξάνουν τη ρευστότητα του χώρου οριζόντια και κάθετα και συμβάλλουν στον καλύτερο φυσικό φωτισμό από τις βεράντες και τους φεγγίτες".

Santorini, Cyclades, summer house outside space

Οι κύβοι που περιλαμβάνουν το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα είναι τοποθετημένοι γύρω από ένα αίθριο με φοίνικα και καθίσματα, ενώ οι δύο σουίτες φιλοξενουμένων είναι απομονωμένες στο πίσω μέρος.

Μια κεντρικά τοποθετημένη σκάλα συνδέεται με την κρεβατοκάμαρα en suite και δύο παιδικά δωμάτια στον πρώτο όροφο.

Οι λευκοί τοίχοι και τα ανοιχτόχρωμα γκρίζα δάπεδα προσφέρουν μια φωτεινή και ευρύχωρη διάσταση, ενώ το σαλόνι έχει μια απλή ενσωματωμένη επίπλωση.

Santorini, Cyclades, summer house living room

Ένας συνδυασμός τσιμέντου και γκρίζου μάρμαρου προσθέτει λεπτές διαφορές στον τόνο και την υφή του δαπέδου, ενώ οι πινελιές χρώματος προέρχονται από παστέλ ροζ και κίτρινα υφάσματα ή μεταλλικά έπιπλα.

Γυάλινες πόρτες οδηγούν σε βεράντες με σκιά που βρίσκονται ανάμεσα στους κύβους, που λειτουργούν σαν επεκτάσεις των εσωτερικών χώρων.

"Μια ξεχωριστή όψη του κοινού χώρου είναι οι πολλαπλές οπτικές απόψεις - διασταυρούμενες απόψεις, ευθεία γραμμή και διαγώνιες απόψεις - που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της θέσης κάθε κύβου" εξήγησαν οι αρχιτέκτονες.

Santorini, Cyclades, summer house  by night

"Η σύνθεση των όγκων του κτιρίου, η διαμόρφωση των προσόψεων του σε σχέση με τον προσανατολισμό και τη φύτευση των πρασίνων έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη ενός ευνοϊκού μικροκλίματος φυσικής σκίασης και ψύξης τους καλοκαιρινούς μήνες".

Photography is by Julia Klimi

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ