Αποκαταστάθηκε πλήρως στην αρχική της μορφή, η ιστορική οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020, ανήμερα της συμπληρώσεως 116 ετών από τον θάνατο του κορυφαίου ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα.

Η Οικία Μελά θα λειτουργήσει ως ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας ώστε οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον άνθρωπο, τον οικογενειάρχη, τον Εύελπι, τον Έλληνα αξιωματικό, τον μάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά, μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία δωρίστηκαν από τους συγγενείς του.

Η οικία αποτελεί δωρεά προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, της εγγονής του ήρωα κ. Ναταλίας Ιωαννίδου.
Οι πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της οικίας, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδιά του, έγιναν τον Αύγουστο του 2019, ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και από τον Φεβρουάριο άρχισαν οι εργασίες αποκαταστάσεως της έπαυλης.

image.ashx.jpeg

Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου.

video by onalert

Κατηγορία Art & Culture

Η ιδιωτική κατοικία του Ερνστ Τσίλερ, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, θα είναι επισκέψιμη από τον Φεβρουάριο του 2019. Το πολύπλοκο έργο συντήρησης και αναστύλωσης του πολύπαθου κτηρίου ολοκληρώνεται σε έξι μήνες και παραδίδεται μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

«Στόχος μας είναι να ανοίξει για το κοινό και στη συνέχεια αφού ολοκληρωθούν οι μουσειακές μελέτες να στεγάσει τη βυζαντινή συλλογή Δ. Λοβέρδου» δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στο τέλος της δημοσιογραφικής ξενάγησης στο επιβλητικό μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου.


Νομισματικό Μουσείο: Οι σπάνιες συλλογές, το αίθριο καφέ και οι ιστορίες του Σλήμαν


 

Το τριώροφο κτήριο χτίστηκε από τον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα το 1885 και έζησε σε αυτό με την οικογένεια του έως το 1912. 

 

01867174CC8BBF4120B739CECB8009C4.jpg

 

Η αναπαλαίωση ξεκίνησε από τις Διευθύνσεις Συντήρησης και Αναστύλωσης το 2012 και αποκάλυψε με τρόπο υποδειγματικό -χωρίς να τα αναπαράξει- τα αυθεντικά ντοκουμέντα του σπιτιού: Ένα σχέδιο πρόσοψης κτηρίου ζωγραφισμένο με μολύβι από τον διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα στον τοίχο του δωματίου που πιθανόν χρησιμοποιούσε ο ίδιος σαν γραφείο.

 

img109.jpg

 

Στην οροφή του υπνοδωματίου της γυναίκας του το μονόγραμμά της με τα αρχικά SEZ (Σοφία Ερνστ Τσίλερ). Περίφημες οροφογραφίες διακοσμημένες με φυτικό διάκοσμο που για χρόνια ήταν καλυμμένες με γύψινα διακοσμητικά ανάγλυφα, τα οποία είχε προσθέσει ο επόμενος ιδιοκτήτης του μεγάρου, ο Κεφαλονίτης τραπεζίτης Διονύσιος Λοβέρδος, ιδρυτής της Ιoνικής και Λαϊκής Τράπεζας. Το αγόρασε σε πλειστηριασμό το 1912 και το χρησιμοποίησε ως κατοικία του προχωρώντας σε προσθήκες και προεκτάσεις στο αρχικό κτήριο. Στα 500 τ.μ. που πρόσθεσε ο Δ. Λοβέρδος έχτισε στο ισόγειο του οικήματος ένα παρεκκλήσι, όπου σήμερα, μετά την αποκατάσταση αναδεικνύεται ο εντυπωσιακά διακοσμημένος με ψηφιδωτά θόλος του. Ο Δ. Λοβέρδος στέγασε εκεί τη συλλογή του βυζαντινών εικόνων, την οποία οι κληρονόμοι του δώρισαν το 1979 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το στοίχημα της αποκατάστασης τού συνολικά 1.100 τ.μ. ιστορικού κτηρίου ήταν να αναδειχθούν και οι δύο φάσεις της ζωής του. Πυρκαγιά, πλημμύρες, ερείπωση ταλαιπώρησαν το κτήριο, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στέγασε και το βεστιάριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Κηρύχτηκε διατηρητέο το 1981 και παραχωρήθηκε με δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο το 1992.

 

megaro-tsiller-loberdou-ton-iounio-oloklirosi-apokatastasis.jpg

 

Στα έμπειρα χέρια των ειδικών της Διεύθυνσης Συντήρησης και της Διεύθυνσης Αναστύλωσης του υπουργείου Πολιτισμού αποκαλύφθηκαν τα...κρυμμένα μυστικά του ιστορικού κτηρίου. Σε έξι μήνες ανοίγει για τους επισκέπτες, προκειμένου να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, εκείνο το ιδιαίτερα εντυπωσιακό πομπηιανό σαλόνι», μία τεράστια αίθουσα με τοιχογραφίες σε λευκό φόντο, εμπνευσμένες από παραστάσεις κτηρίων της Πομπηίας. Είχαν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τη μοιραία πυρκαγιά.

«Μόνο όσοι δούλεψαν και επέβλεψαν το έργο γνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους που διέτρεξαν στη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης. Νομίζω δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος» ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη. 

 

Κατηγορία Art & Culture

Το λευκό χρώμα, οι ελαιώνες που την περιβάλλουν, τα πανιά, η αιώρα και τα έθνικ χαλιά είναι μόνο μερικές από τις λεπτομέρειες που κάνουν αυτήν την πανέμορφη εξοχική κατοικία στη Σκάλα Ραχωνίου της Θάσου να διαφέρει ήδη από την εξωτερική του εμφάνιση.

Το πανέμορφο αυτό σπίτι είναι ένα έργο της ομάδας Novalis Terra, η οποία ονόμασε την κατοικία Olion, ίσως εξαιτίας του κατάφυτου ελαιώνα που υπάρχει τριγύρω με ιστορία περίπου 500 ετών.

 

thasos23.jpg

 

thasos18.jpg

 

Η μίνιμαλ διακόσμηση τόσο μέσα όσο και έξω έχουν ως αποτέλεσμα η οικεία να δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον γύρω της, διαφέροντας από τα υπολοιπα νησιώτικα σπίτια στα οποία είμαστε συνηθισμένοι.

 

thasos19.jpg

 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στο εσωτερικό εκτός από τις γήινες αποχρώσεις, είναι το πόσο ιδανικά δένουν τα ψάθινα έπιπλα και διακοσμητικά με το λευκό χρώμα, καθώς και τα έθνικ αντικείμενα που τον περιβάλλουν, δημιουργώντας έτσι ένα τέλειο και κομψό αποτέλεσμα.

 

 thasos11.jpg

 

thasos13.jpg

 


Εργο: Olion Villa AA

Αρχιτεκτονικό γραφείο: Ark4lab of architecture

Αρχιτέκτονες: Γιώργος Τυροθουλάκης, Ευδοκία Βουδούρη

Εμβαδόν οικοπέδου: 1300 τ.μ.

Εμβαδόν κατοικίας: 100 τ.μ.

Περιοχή: Σκάλα Ραχωνίου, Θάσος

Φωτογράφος: Νίκος Βαβδινούδης, Χρήστος Δημητρίου

Με πληροφορίες από: designhome.gr

Κατηγορία Art & Culture

Μία μίνιμαλ προσέγγιση κατοικίας στην ιστορική Μάνη παρουσιάζεται παρακάτω…

Το ‘Πυργόσπιτο Ι’ ερμηνεύει τον τύπο κατοικίας, που απαντάται στην Έξω Μάνη. Ο τύπος αυτός συνδυάζει στοιχεία αμυντικού πύργου και αγροικίας, ένας μονολιθικός όγκος με ελάχιστα ανοίγματα που προστάτευε από την έντονη ζέστη, αλλά και τους πειρατές.

 

KTIRIO-SOUTH-PYRGOSPITO-01.jpg

KTIRIO-SOUTH-PYRGOSPITO-02A.jpg

 

Ταυτόχρονα ο τύπος αυτός ανοίγεται προς τα έξω. Το ισόγειο αποκτά ζωτική σχέση με το ύπαιθρο, το οποίο οργανώνεται από ξερολιθιές, μακρείς αναλληματικούς τοίχους παράλληλους με τις ισοϋψείς του εδάφους. Τα δυο αυτά στοιχεία αποτέλεσαν για αιώνες την πιο ισχυρή, ανθρώπινη παρουσία σε αυτό τον τόπο.


Στο σφυρί του Sotheby’s το ιστορικό πέτρινο της Μάνης που αγάπησε ο Καζαντζάκης


Με αναφορές σε αυτή την ιστορική τυπολογία, ένας κύβος τοποθετείται αδρά στο έδαφος ανάμεσα σε διατηρημένες ξερολιθιές και ελάχιστους νέους τοίχους διαμόρφωσης. Επιλέγεται ένα άσπρο, ομοιογενές υλικό επικάλυψης των όψεων δίχως ραφές,. Το μόνο στοιχείο που προβάλλει από τον όγκο είναι ο μεταλλικός σκελετός για την υποδοχή σκιάστρων.

Το εσωτερικό αρθρώνεται από το διπλού ύψους καθιστικό και την χαμηλή τράπεζα, ενισχύοντας το δίπολο της μανιάτικης τοπογραφίας: εποπτεία της θάλασσας από το καθιστικό και γειτνίαση του ελαιώνα με την τράπεζα και την κουζίνα. Το πατάρι βρίσκεται ακριβώς στον πυρήνα της κατοικίας, δημιουργώντας μια περιοχή ησυχίας και προστασίας.

Το Πυργόσπιτο Ι διακρίθηκε με το Βραβείο ΔΟΜΕΣ 2012 για το Καλύτερο Πρώτο Πραγματοποιημένο Έργο Νέου Αρχιτέκτονα, έλαβε μνεία από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για νέους αρχιτέκτονες, και ξεχώρισε στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και στα διεθνή βραβεία Mediterranean Sustainable Architecture το 2013.

 KTIRIO-SOUTH-PYRGOSPITO-04.jpg


Αρχιτεκτονική μελέτη: SOUTH Χρυσόστομος Θεοδωρόπουλος, Ελένη Λιβάνη (αρχιτέκτονες), Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος (πολ.μηχανικός)

Υπεύθυνος κατασκευής: Γιώργος Τσαίρης (υπεύθυνος κατασκευής)

Τοποθεσία: Βέργα, Έξω Μάνη

Κατασκευή: 2012

Εμβαδόν:150 m² (κύριοι χώροι) / 100m² (υπόγειο)

Φωτογραφίες:  ©Εριέτα Αττάλη

Πηγή: ktirio.gr

Κατηγορία Art & Culture

Τελικά το νησί του Ιονίου έκρυβε πολλές εκπλήξεις. Με την πρόσφατη επίσκεψή μας στη Λευκάδα ανακαλύψαμε πως το κίτρινο επιβλητικό οίκημα, πνιγμένο στα πεύκα, σε ένα από τα Πριγκιπονήσια ανήκει στην οικογἐνεια του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Η κρουζιέρα μας στα Πριγκιπονήσια (Σκορπιός του Ωνάση, Μαδουρή του Βαλαωρίτη, Σπάρτη, Σκορπίδι, Χελώνι και Μεγανήσι) μας επεφύλασσε το πιο κοντινό πέρασμα από το Μαδουρή, το καταπράσινο γραφικό νησάκι, απέναντι από το Νυδρί, όπου στέκεται αγέρωχο το πανέμορφο αρχοντικό του νεοέλληνα ποιητή.

Λευκάδα: Ρομαντισμός και διασκέδαση στη μικρή Βενετία του Ιονίου

Η Μαδουρή είναι νησάκι ακατοίκητο. Κοντά στην κίτρινα βίλα επίσης υπάρχει και ένας ναός, ιδιοκτησίας Βαλαωρίτη, γοτθικού τύπου. Εκεί μεγάλωσε και έζησε ο ποιητής, ενώ σήμερα η νήσος Μαδουρή βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Νάνου Βαλαωρίτη και της Ελένης Καραπαναγιώτη, δισέγγονων του ποιητή.

Οι φωτογραφίες από το καλοκαιρινό μας άλμπουμ:

madouri1.jpgΠνιγμένη στα δέντρα η επιβλητική κίτρινη κατοικία

valaoritishgh.jpgΠολλά σκάφη προσεγγίζουν το σημείο για αναμνηστικές φωτογραφίες

madouri-lefkada.jpgΗ βίλα δεσπόζει από την παραλία του Νυδρίου

madouri-nidri.jpgΠλησίον της νήσου Μαδουρή βρίσκεται ο Σκορπιός του θρυλικού Αριστοτέλη Ωνάση

ΙΝFO: Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ένας από τους πλέον σημαντικούς νεοέλληνες ποιητές γεννήθηκε στην Μαδουρή, την μικρή ιδιόκτητη νησίδα της οικογένειας του, στις 2 Αυγ. του 1824 και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Ιουλίου του 1879. Φοίτησε στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας και παρακολούθησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων όπου το 1848 αναγορεύεται διδάκτωρ της Νομικής.

Πνεύμα ανήσυχο περιόδευσε πεζός σχεδόν όλη την Ευρώπη μελετώντας τον πολιτισμό των διαφόρων χωρών. Με τον τίτλο “Στιχουργήματα” δημοσιεύει στην Γενεύη το 1847 την πρώτη του ποιητική συλλογή.

k.jpg

Το 1857 ενεργοποιείται με την πολιτική και εκλέγεται βουλευτής Λευκάδος ενώ τον ίδιο χρόνο δημοσιεύει τα “Μνημόσυνα”. Από τη θέση του βουλευτή συντάσσεται με το κόμμα των Ριζοσπαστών και έταξε σαν κύριο σκοπό την ένταξη της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Ακολουθούν οι δημοσιεύσεις των ποιητικών συλλογών “Κυρά-Φροσύνη”, “Αθανάσιος Διάκος” και “Αστραπόγιαννος”, όλα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Εθνικής Επανάστασης. Όμως σαν το τελειότερο από τα ποιήματά του έχει χαρακτηρισθεί το ημιτελές μακρύ ποίημα του “Φωτεινός ο ζευγολάτης” το οποίο αναφέρεται στην επανάσταση των Λευκαδιτών του 1355 εναντίων της τυραννίας των Ενετών κατακτητών.

instaphoto1.jpg

 

Κατηγορία Editors Choice

Ένα διαμάντι της αρχιτεκτονικής, με πλούσια ιστορία, κρύβεται σε μία γειτονιά των Εξαρχείων.

Από το 1870 στέκεται αγέρωχη η κατοικία του κορυφαίου θεατρικού σκηνοθέτη Καρόλου Κουν. Η «Schema architecture & engineering»ανέλαβε το ολικό λίφτινγκ της κατοικίας και δημιούργησε ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι, διατηρώντας τον χαρακτήρα, στην καρδιά της Αθήνας.

bd48f9_1200284d713e49d0998a407d03a924a2.jpgΠέτρα και ξύλο τα βασικά υλικά...

Πριν την τελευταία του ανακαίνιση η νεοκλασική κατοικία λειτουργούσε ως εστιατόριο.

H Liberation κάνει αφιέρωμα στην Αθήνα και γοητεύεται από τα Εξάρχεια

Σχεδιαστικό κίνητρο ήταν η αποκατάσταση της νεοκλασικής κατοικίας με σεβασμό στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του υφιστάμενου κτίσματος και η μετατροπή αυτής σε μια σύγχρονη μονοκατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας που θα στεγάσει. Τα επιχρίσματα αφαιρέθηκαν από τους πέτρινους περιμετρικούς τοίχους, ενώ τα υλικά που προστέθηκαν έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμβαίνουν στην ιστορικότητα και αισθητική του κτιρίου.

bd48f9_acc4c060b4d54518b91cde67984243a8.jpgΗ ξύλινη οροφή

Το μεγάλο ύψος του χώρου επέτρεψε την πλήρη αναδιαμόρφωση του με πολλαπλά επίπεδα που εκτείνονται καθ’ ύψος, από το ισόγειο έως την ξύλινη οροφή, αυξάνοντας τους λειτουργικούς χώρους και παράλληλα προσφέροντας ιδιαίτερες θεάσεις μεταξύ των μεταλλικών παταριών. Συγχρόνως η εμφανής ξύλινη οροφή αποκαθίσταται πλήρως και το φυσικό φως εισάγεται στο εσωτερικό της κατοικίας μέσω ειδικά διαμορφωμένων ανοιγμάτων στην επιφάνειά της.

bd48f9_1712efcd072945d485bf5d7851afa211.jpgΦωτογραφίες: schema-architecture.com

Κατηγορία Art & Culture

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα τετράγωνα λευκά σπίτια είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, όταν όμως συνδιάζεται με μοντέρνο σχεδιασμό και σύγχρονα υλικά τότε το αποτέλεσμα γίνεται απλά φανταστικό.

Το φωτεινό λευκό καλοκαιρινό σπίτι στην ακτογραμμή της Σαντορίνης, που σχεδίασαν οι Έλληνες αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Καψιμαλής και Μαριάννα Καψιμάλη περιλαμβάνει μια σειρά κλιμακωτών τετραγώνων σε ένα επικλινές οικόπεδο στις παρυφές του χωριού Μεσσαριά.

Santorini, Cyclades, summer house olive grove

Κάθε χώρος της κατοικίας βρίσκεται μέσα σε ένα τετράγωνο με λευκή επένδυση και κάθε "κύβος" στοιβάζεται ακανόνιστα για να δώσει στο σπίτι ασύμμετρη μορφή.

Αυτή η διάταξη προσφέρει θέα στη θάλασσα στα βορειοανατολικά, στο χωριό Πύργος προς νότο και σε ένα μικρό νοτιοανατολικό κήπο με μποστάνι.

"Η μορφή είναι μια σύνθεση κυβιστικών λευκών όγκων, ως σύγχρονη μετάφραση της παραδοσιακής κυβιστικής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στα χωριά της Σαντορίνης με μια σαφή επιρροή από τον μοντερνισμό", εξήγησε ο αρχιτέκτονας στο dezeen.com.

"Η διάταξή τους και τα σχήματα τους δίνουν ποικιλία στην αντίληψη του χώρου, διαμορφώνουν διάφορες γωνιές καθιστικών, αυξάνουν τη ρευστότητα του χώρου οριζόντια και κάθετα και συμβάλλουν στον καλύτερο φυσικό φωτισμό από τις βεράντες και τους φεγγίτες".

Santorini, Cyclades, summer house outside space

Οι κύβοι που περιλαμβάνουν το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα είναι τοποθετημένοι γύρω από ένα αίθριο με φοίνικα και καθίσματα, ενώ οι δύο σουίτες φιλοξενουμένων είναι απομονωμένες στο πίσω μέρος.

Μια κεντρικά τοποθετημένη σκάλα συνδέεται με την κρεβατοκάμαρα en suite και δύο παιδικά δωμάτια στον πρώτο όροφο.

Οι λευκοί τοίχοι και τα ανοιχτόχρωμα γκρίζα δάπεδα προσφέρουν μια φωτεινή και ευρύχωρη διάσταση, ενώ το σαλόνι έχει μια απλή ενσωματωμένη επίπλωση.

Santorini, Cyclades, summer house living room

Ένας συνδυασμός τσιμέντου και γκρίζου μάρμαρου προσθέτει λεπτές διαφορές στον τόνο και την υφή του δαπέδου, ενώ οι πινελιές χρώματος προέρχονται από παστέλ ροζ και κίτρινα υφάσματα ή μεταλλικά έπιπλα.

Γυάλινες πόρτες οδηγούν σε βεράντες με σκιά που βρίσκονται ανάμεσα στους κύβους, που λειτουργούν σαν επεκτάσεις των εσωτερικών χώρων.

"Μια ξεχωριστή όψη του κοινού χώρου είναι οι πολλαπλές οπτικές απόψεις - διασταυρούμενες απόψεις, ευθεία γραμμή και διαγώνιες απόψεις - που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της θέσης κάθε κύβου" εξήγησαν οι αρχιτέκτονες.

Santorini, Cyclades, summer house  by night

"Η σύνθεση των όγκων του κτιρίου, η διαμόρφωση των προσόψεων του σε σχέση με τον προσανατολισμό και τη φύτευση των πρασίνων έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη ενός ευνοϊκού μικροκλίματος φυσικής σκίασης και ψύξης τους καλοκαιρινούς μήνες".

Photography is by Julia Klimi

Κατηγορία Art & Culture

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ