Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 13:59

Timbuktu: η πόλη των 333 αγίων

Γράφτηκε από

Ήταν μια πόλη γνωστή για το μυστήριο και την πολιτιστική της δραστηριότητα. Ουσιαστικά αν και καταστράφηκε πριν από μερικά χρόνια από τρομοκρατικές ομάδες, το Timbuktu, δεν έχασε την αύρα του μύθου που πάντα το περιβάλλει.

Για μεγάλο μέρος της ιστορίας, το Timbuktu αποτέλεσε προορισμό για τους Ευρωπαίους διανοούμενους. Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν εκεί, καθώςείναι μια πόλη που βρίσκεται στη μέση της ερήμου, 7 χιλιόμετρα από τον ποταμό Νίγηρα, στη Δημοκρατία του Μάλι (Αφρική).

Το Timbuktu δεν είναι ένας συνήθης τουριστικός προορισμός. Το όνομά του όμως, μεταδίδει μυστήριο και μαγεία. Την πόλη την περιβάλλουν μύθοι και θρύλοι και αυτό έχει να κάνει με την τεράστια ιστορία της. Το Timbuktu ιδρύθηκε το 1100 από τους νομάδεςTuareg ως θέση εμπορίας λόγω της εγγύτητάς του στον Νίγηρα. Όντας σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία και με την απαγόρευση εισόδου στους μη μουσουλμάνους, το μυστήριο άρχισε να περιβάλλει την πόλη. Το όνομα της πόλης ακούστηκε στις συζητήσεις των ευρωπαϊκών κύκλων. Αναφέρονταν στο Τιμπουκτού ως μια πόλη που στέγαζε τις καλύτερες βιβλιοθήκες της εποχής, και τη σύγκριναν συχνά με τη φημισμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Και δεν ήταν μόνο αυτό, καθώς το πανεπιστήμιο του έγινε ένα αυθεντικό πολιτιστικό κέντρο και οι ισλαμικές μελέτες που έγιναν εκεί απολάμβαναν μεγάλο κύρος. Πιστεύεται επίσης ότι ήταν ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια στον κόσμο που άνοιξε τις πύλες του.

Και το Timbuktu δεν ήταν μόνο ενδιαφέρον εξαιτίας του ευρύτερου πολιτιστικού και μελετητικού του τοπίου, αλλά και για εμπορικούς λόγους. Εκείνη την εποχή (δέκατο τέταρτο αιώνα), η αυτοκρατορία του Μάλι έλεγχε πολλά από τα εμπορικά δρομολόγια μεταξύ του χρυσού από το νότο και του αλατιού από το βορρά.

Το Tombutu απολαμβάνει επίσης μια μεγάλη θρησκευτική και πνευματική ζωή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε μια από τις ιερές πόλεις του Ισλάμ και η είσοδος απαγορεύτηκε σε όσους δεν πίστευαν στην προαναφερθείσα θρησκεία. .

Πολλοί ευρωπαίοι διανοούμενοι προσπάθησαν να φτάσουν σε αυτήν τη δυσπρόσιτη πόλη και οι περισσότεροι απέτυχαν. Ξεχωρίζουν οι προσπάθειες του MungoPark και του René Caillié Ο πρώτος, παρότι δοκίμασε αρκετές φορές, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο Timbuktu και πέθανε προσπαθώντας. Ο δεύτερος πέτυχε στην τρίτη προσπάθειά του.

Τι να επισκεφτείτε στο Τιμπουκτού

Τζαμί Djingareyber στο Τιμπουκτού

Το τζαμί Djingareyber είναι μια στάση που πρέπει να κάνετε αν επισκεφθείτε το Timbuktu. Χτίστηκε το 1325 από τον αρχιτέκτονα IshaqEsSaheli. Είναι το μοναδικό τζαμί στο οποίο μπορούν να εισέλθουν μη μουσουλμάνοι επισκέπτες. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς,το 1988.Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το παλάτι Buctu, το τζαμί Sankore και το τζαμί SidiYahya, που μαρτυρούν τη χρυσή εποχή της πόλης

Tο Τιμπουκτού σήμερα

Σήμερα, το πανεπιστήμιο της πόλης είναι γνωστό ως Πανεπιστήμιο Sankore και εξακολουθεί να αποτελεί πόλο διάδοσης του ισλαμικού πολιτισμού στην Αφρική.

Προς το παρόν, λόγω των πολιτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων που υπάρχουν στην περιοχή, δεν συνιστάται να επισκεφθείτε το Timbuktu. Δυστυχώς, τρομοκρατικές ομάδες κατέστρεψαν πολλούς ναούς και κτίρια στην πόλη πριν από μερικά χρόνια, θεωρώντας τα ασεβή.

Παρόλο που υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία το 2015,περιστατικά εξακολουθούν να καταγράφονται και θεωρείται επικίνδυνο να επισκεφθεί κανείς την πόλη. Ως εκ τούτου, παρόλο που είναι ένας ενδιαφέρονπροορισμός που εξακολουθεί να είναι τυλιγμένος από αυτό το πέπλου μυστηρίου, η σύσταση είναι να αφήσετε το ταξίδι για αργότερα, όταν θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή. Για την ώρα, μπορείτε να ταξιδέψετε εκεί με το μυαλό σας ή να διασκεδάσετε παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια καζίνο: Προτεινόμενο site για σίγουρη διασκέδαση!

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ