Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 16:14

Ανοίγει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα

Γράφτηκε από

Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για υποβρύχιες καταδύσεις. Με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή, αναρίθμητα νησιά και βραχονησίδες, καθαρά νερά και υπέροχους βυθούς, η χώρα μας έλκει δύτες από όλον τον κόσμο. Πλούσιος σε αρχαιολογικά ευρήματα και κομψοτεχνήματα ανεκτίμητης αξίας, ο ελληνικός βυθός κρύβει μυστικά χιλιετιών, τα οποία ενθουσιάζουν το κοινό όταν έρχονται στο φως.

 

Τα ελληνικά πελάγη είναι πολυσύχναστα από την αρχαιότητα και είναι πραγματικά σπαρμένα με ναυάγια διαφόρων εποχών. «Αρκεί να λάβει υπόψη του κανείς πως μόνο στην περιοχή των Φούρνων έχουμε εντοπίσει 58 τέτοια ναυάγια» λέει η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Παρή Καλαμαρά. «Έχουμε ναυάγια ακόμη και της προϊστορικής εποχής και φυσικά της κλασικής, της υστερορωμαϊκής, της βυζαντινής, αλλά και πολύ πιο πρόσφατα» συνεχίζει η ίδια. Αλλά πόσα από αυτά είναι επισκέψιμα; Οι καταδύσεις αναψυχής νομιμοποιήθηκαν μόλις το 2005, καθώς μέχρι τότε ήταν απαγορευμένες και καμία κατάδυση ιδιώτη δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνοδεία φυλάκων αρχαιοτήτων ή αρχαιολόγων. Τη χρονιά εκείνη έγινε για πρώτη φορά αναφορά στην έννοια των θαλάσσιων καταδυτικών πάρκων και στην πιθανότητα δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων. Πέρασαν όμως άλλα οκτώ χρόνια από το 2005 για να καθοριστεί ποιοι ενάλιοι χώροι είναι επισκέψιμοι. Οι χώροι αυτοί καθορίστηκαν από το 2012 έως το 2015, ενώ το 2019 χαρακτηρίστηκαν επισκέψιμα άλλα τέσσερα ναυάγια.

 

Για όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ενήμερος ο συνεργάτης της Novibetκ. Ροδόλφος Οντόνι, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως οι ψηφιακές εκδόσεις, το real estate και η ναυτιλία. Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο που θα ανοίξει πιλοτικά τις πόρτες του το ερχόμενο καλοκαίρι είναι αυτό της Περιστέρας Αλοννήσου στις Βόρειες Σποράδες και θα ακολουθήσουν τα τρία του Παγασητικού. Εκεί βρέθηκε βυθισμένο ένα αρχαίο εμπορικό πλοίο, πολύ μεγαλύτερο από αυτά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Το πλοίο διακρίνεται σε βάθος 30 μέτρων και το φορτίο του δείχνει σαν κάποιος να το έχει ακουμπήσει προσεχτικά στο βυθό της θάλασσας. Ο χρόνος και τα θαλάσσια ρεύματα το έχουν ελάχιστα επηρεάσει. Αντίθετα το κάλυψαν με άμμο και διαφύλαξαν το μυστικό του για 2.500 περίπου χρόνια. Το πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος.

Μετά την καταλογογράφηση και αφαίρεση του πρώτου στρώματος αμφορέων, εντοπίστηκαν άλλα δύο στρώματα. Στο τελευταίο στρώμα βρέθηκε και ανελκύστηκε μεγάλη ποσότητα μελανόχρωμης κεραμικής, όπως κύλικες με εμπίεστες και εγχάρακτες διακοσμήσεις, επιτραπέζια πινάκια, αγγεία πόσεως οίνου, λυχνάρια, χάλκινα σκεύη και πολλά άλλα θραύσματα αγγείων καθημερινής χρήσης. Τα ευρήματα αυτά ανήκαν σε σκεύη συμποσίου και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν από 2.500 χρόνια. Η θαυμάσια τεχνική και το στιλπνό μαύρο χρώμα τους φανέρωνε την αθηναϊκή τους ταυτότητα.

Το ναυάγιο της Περιστέρας συνιστά ένα πραγματικό αρχαιολογικό θαύμα και το φιλόδοξο σημερινό σχέδιο θα το μετατρέψει σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση. Μέχρι όμως να γίνει προσβάσιμο το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το κέντρο ενημέρωσης της Αλοννήσου. Εκεί, φορώντας ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά θα μπορέσει να βυθιστεί στον μαγικό κόσμο των ναυαγίων χάρη σε μια εφαρμογή τρισδιάστατης αναπαράστασης.

Η εικονική αυτή κατάδυση είναι η πρώτη γεύση ενός υποβρυχίου μουσείου που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα.

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ