Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 14:29

Η Σαντορίνη αποφάσισε να θέσει κανόνες στον τουρισμό της

Γράφτηκε από

Ίσως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας, η Σαντορίνη, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά τον τουρισμό του νησιού, ο οποίος ολοένα και αυξάνεται δημιουργώντας νέες συνθήκες για τους ντόπιους.

Κάθε χρόνο αυξάνονται οι τουρίστες, αλλά οι υποδομές δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές και τα έξοδα διαμονής έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάνοντας δύσκολη τη ζωή αρκετών ντόπιων. Από την άλλη τα πολυτελή καταλύματα συνεχώς αυξάνονται σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στην καλντέρα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, φτάνουν στο νησί κάθε μέρα έως και 18.000 τουρίστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοια στο πλαίσιο ημερήσιων εκδρομών. Η εισροή επισκεπτών προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, κορεσμό των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης, ακόμη και συμφόρηση στα στενά δρομάκια των μικρών, δημοφιλών χωριών της Οίας και των Φηρών.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια, οι οικοδομές στη Σαντορίνη έφθασαν στο 15% της συνολικής επιφάνειας. Στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων είναι μόνο ένα τοις εκατό. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού αυξήθηκε πάνω από 46% φέρνοντας τις υποδομές του νησιού, ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Υπάρχει ερημική παραλία στην Σαντορίνη; Ναι και είναι μαγευτική

Ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Ζώρζος, μίλησε στο ΑΠΕ για το σχέδιο της δημοτικής αρχής, που περιλαμβάνει ρύθμιση των τουριστικών αφίξεων.

«Η Σαντορίνη είναι σαν την ομηρική Ελένη, σαγηνευτική κι ακατάκτητη. Το δυνατό τοπίο καταπίνει πολλά πράγματα. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα παραμένει διαρκώς Ελένη» είπε αρχικά και συνέχισε: «έχει σημειωθεί αυξημένη τουριστική κίνηση καθώς είχαμε περισσότερα καταλύματα φέτος σε σχέση με πέρυσι για την υποδοχή επισκεπτών. Υπολογίζουμε ότι είχαμε γύρω στις 10.000 κλίνες περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, καθώς παρατηρήθηκε μετατροπή κατοικιών σε καταλύματα, αλλά και η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων». Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Σαντορίνης ανακοίνωσε ότι ήδη λειτουργεί πιλοτικά ένα πρόγραμμα, μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την ρύθμιση κρουαζιερόπλοιων μέσα στην εβδομάδα. Το πρόγραμμα θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το 2019.

«Υπάρχουν μέρες με μεγάλη κίνηση κρουαζιερόπλοιων και μέρες με λιγότερη κίνηση. Από την κρουαζιέρα φτάνουν στο νησί ετησίως περίπου 850.000 επισκέπτες. Πριν από τρία χρόνια πραγματοποιήσαμε μια μελέτη με το πανεπιστήμιο Αιγαίου η οποία κατέδειξε ότι η Σαντορίνη μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 8.000 επισκέπτες από κρουαζιέρα ημερησίως».

Και προσθέτει: «Βέβαια, υπάρχει δυνατότητα να υποδεχτούμε πλοία στην ευρεία λιμενολεκάνη της Καλντέρας, καθώς δεν προσεγγίζουν το λιμάνι αλλά μένουν αγκυροβολημένα. Πολλές φορές έρχονται κι έξι και επτά. Το ζήτημα όμως είναι πόσους επισκέπτες αντέχει το νησί. Για αυτό και κάναμε ένα λογισμικό στο οποίο θα μπορεί κανείς να κλείνει την άφιξή του που θα έχει χρονική απόσταση τουλάχιστον μια ώρα το ένα πλοίο από το άλλο. Θα κατανέμονται οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων μέσα στην εβδομάδα».

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ