Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 13:53

Πολυθεματικό πάρκο για καγιάκ, ράφτινγκ, πεζοπορία στα Τέμπη

Γράφτηκε από

Έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα παίρνει η Κοιλάδα των Τεμπών, με την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας και τη διέλευση των οχημάτων εκτός Κοιλάδας με τη χρήση του νέου αυτοκινητόδρομου.

Αυτόν τον χαρακτήρα επιχειρεί να αναδείξει μια πρόταση του δήμου Τεμπών για την ανάπλαση της Κοιλάδας, με την κατασκευή ενός ενιαίου πολυθεματικού-πολυσυλλεκτικού πάρκου στην ιδιαίτερη περιοχή.
Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο για την δημιουργία του πάρκου στην Κοιλάδα, που παρουσίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, ο επισκέπτης θα μπορεί να εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες όπως:
 
• Πεζοπορία στα δύο μονοπάτια (Το παραπήνειο στις όχθες του ποταμού Πηνειού και το κλέφτικο στην κορυφογραμμή της Κοιλάδας από την πλευρά του Ολύμπου)
• Βόλτα με τις δρεζίνες, το ποδήλατο και το ποταμόπλοιο
• Αναψυχή στις πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης οι οποίες προβλέπεται να επανενεργοποιηθούν
• Περίπατοι με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον
• Θρησκευτικός Τουρισμός
• Αναρρίχηση
• Εκπαιδευτικές επισκέψεις
• Πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβλέπονται η δημιουργία σιδηροδρομικού μουσείου, χώρος προβολών για το φυσικό περιβάλλον, η οργάνωση υπαίθριων φεστιβάλ)
• Ράφτινγκ και καγιάκ


Ο δήμαρχος Τεμπών περιγράφοντας το όραμα του δήμου σημείωσε καταρχήν πως η Κοιλάδα των Τεμπών είναι μια περιοχή «φορτισμένη ιστορικά, αρχαιολογικά, μυθολογικά και θρησκευτικά μέσα από τη διαδρομή αιώνων».

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η πρόταση - σχέδιο για το πάρκο ξεκίνησε πριν τρία περίπου χρόνια «με στόχο να αναδειχθεί ο πλούτος και η αξία και να την καταστήσει από τόπο διέλευσης σε τόπο προορισμού».

Με βάση λοιπόν το σχέδιο, το πάρκο της Κοιλάδας των Τεμπών θα έχει μία αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος. Η αρχή του πάρκου θα τοποθετηθεί στον παλιό σταθμό Ιτέας, όπου μάλιστα προβλέπεται να κατασκευαστεί στάση προαστιακού, βελτιώνοντας την επισκεψιμότητα του Πάρκου.

Ο ενδιάμεσος κόμβος θα βρίσκεται στην Αγ. Παρασκευή, όπου η περιοχή προβλέπεται να αναμορφωθεί και να προσαρμοστεί στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά και να εμπλουτιστεί ως προς τις χρήσεις που θα λάβουν χώρα.

tempi1.jpg
Το τέλος της Κοιλάδας προβλέπεται στο ύψος του νέου κόμβου στον Πυργετό, εκεί που βρίσκεται το Πετρογέφυρο Πυργετού το οποίο και κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα.

Σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου ο κ. Κολλάτος επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το σχέδιο του δήμου είναι σε γνώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση της παραχωρησιούχου εταιρείας για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και για την ένταξη των παρεμβάσεων στο ΠΔΕ και το νέο ΕΣΠΑ.

linkgiavideo.jpg

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ