Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 00:32

Κάλυμνος: Νησί των Σφουγγαράδων, Μέκκα των αναρριχητών

Γράφτηκε από
climbingfestival.kalymnos-isl climbingfestival.kalymnos-isl

Το νησί των Σφουγγαράδων δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Με αιχμή του δόρατος τις αναρριχητικές διαδρομές προσπαθεί να ανέβει στην κλίμακα του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τουλάχιστον, η λατρεία των ξένων επισκεπτών και η τρέλα του βασιλιά της αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo για την extreme πλευρά των διακοπών αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων.

kalymnosjpg.jpg

Λίγα λόγια για την πρωτεύουσα

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πόθια, η οποία αποτελεί έναν πολύχρωμο νησιώτικο οικισμό χτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές δύο αντικριστών λόφων. Επιβλητικά καπετανόσπιτα και σπίτια σφουγγαράδων δεσπόζουν στην περιοχή. Κάθε συνοικία έχει και την δική της εκκλησία, ενώ αν παρατηρήσει κάποιος τα δημόσια κτήρια, θα αντιληφθεί τις αρχιτεκτονικές επιρροές της ιταλικής κατοχής στο νησί.

islandofkalymnos.jpg

Το προφίλ του νησιού αναδεικνύεται παγκοσμίως ως κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός, ενώ και η διεξαγωγή ομώνυμου φεστιβάλ North Face Kalymnos Climbing festival συνέβαλε στην προσπάθεια. Αναρρίχηση σε πανύψηλα επιβλητικά βράχια και καταδύσεις σε έναν βυθό που αποκοιμούνται ναυάγια δεν περνούν απαρατήρητα από όσους συνδυάζουν διακοπές και διασκέδαση με αδρεναλίνη.

video by: The North Face Europe

Jo Nesbo: Ο βασιλιάς της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα

Jo Nesbo: Ο πιο διάσημος επισκέπτης

jo_nesbo_portrait.jpg

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο διάσημος Νορβηγός συγγραφέας, Jo Nesbo, αποκάλυψε ο ίδιος από την Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ότι προτού φθάσει στην Αθήνα για τη δημόσια συζήτηση, είχε επισκεφτεί το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων για αναρρίχηση.

Μάλιστα, ανέφερε ότι του ήρθε έμπνευση κατά τη διάρκεια των διακοπών του και ξεκίνησε να γράφει κάτι που κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό.

Kalymnos_2005_022.jpg

Η Μέκκα της αναρρίχησης και ο ρόλος των Ιταλών

Όλο το νησί αποτελεί μια μοναδική φυσική πίστα με περισσότερες από 1300 χαραγμένες αναρριχητικές διαδρομές κάθε βαθμού δυσκολίας. 

Η Κάλυμνος είναι το απόλυτο σημείο διακοπών για τους ορειβάτες…

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα ζευγάρι διάσημων Ιταλών ορειβατών επισκέφθηκε το νησί και είδε το τεράστιο δυναμικό του νησιού από άποψη αναρρίχησης. Το ζευγάρι επισκέφθηκε και πάλι το νησί στη δεκαετία του ’90 και βοήθησε στην δημιουργία και το άνοιγμα δρομολογίων, κυρίως στη βόρεια πλευρά του νησιού. Από τότε ότι η εισροή των ορειβατών είναι μεγάλη. Οι Lanes έχουν δώσει ονόματα από την Ελληνική Μυθολογία στα πεδία (Οδύσσεια, μουσικοί).

northface.jpg

Οι διαδρομές προσφέρουν άπειρες δυνατότητες για την αναρρίχηση με μοναδικές τεχνικές κινήσεις για υψηλές συγκινήσεις και νέες εμπειρίες. Επιπλέον, από το 2010 στην Κάλυμνο λειτουργεί το πρώτο κλειστό κέντρο αναρρίχησης υπεύθυνο για την εκπαίδευση των Καλύμνιων ορειβατών, την συντήρηση των αναρριχητικών διαδρομών και την ανανέωση τους.

Το κλίμα του νησιού είναι ιδανικό για το άθλημα όλο το χρόνο (από το Μάρτιο έως το τέλος του Οκτωβρίου), είναι αρκετά σκιερό με λίγη βροχή.

video by: Pavlos Tsiantos 

instaphoto1.jpg

Για αυτούς που αγαπούν την αναρρίχηση, η Κάλυμνος είναι μια πρόκληση για εσάς.

Πληροφορίες για το Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ

Πληροφορίες για τις διαδρομές μπορείτε να βρείτε εδώ

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ