Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 12:29

Το Duomo της Φλωρεντίας και όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’αυτό

Γράφτηκε από

Ο καθεδρικός ναός της Santa Maria del Fiore, γνωστός ως il Duomo, είναι το νούμερο ένα ορόσημο της πόλης της Φλωρεντίας. Δεν είναι γνωστός μόνο για το μέγεθος και την ομορφιά του ή τα εκατοντάδες χρόνια ιστορίας του, αλλά και για τον ανεπανάληπτο τρούλο ή θόλο που από μόνος του είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του.

 

Ξέρατε ότι ο καθεδρικός ναός της Santa Maria del Fiore πήρε πάνω από 140 χρόνια για να ολοκληρωθεί;

Μια επιτροπή είχε καταλήξει σε φιλόδοξα σχέδια και ιδέες για την ανέγερση του μεγάλου καθεδρικού ναού ήδη από το 1293, πριν από την περίοδο της Αναγέννησης, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου τρούλου, παρόλο που δεν υπήρχε τότε η γνώση και η τεχνολογία για την ολοκλήρωσή του. Οι εργασίες ξεκίνησαν, αλλά αναγκαστικά άφησαν το τμήμα της στέγης του θόλου κενό, γιατί πολύ απλά δεν ήξεραν πώς να το κατασκευάσουν, με αποτέλεσμα να χρειαστούν να περάσουν 140 χρόνια μέχρι η πρόοδος της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής να επιτρέψουν την ολοκλήρωσή του.

 


Σαν Μαρίνο: Μια ρομαντική μεσαιωνική πόλη της βόρειας Ιταλίας


 

Γνωρίζατε ότι οι περίφημες χάλκινες πόρτες γνωστές ως «Οι πύλες του παραδείσου» μπροστά από τον καθεδρικό ναό φιλοτεχνήθηκαν από το νικητή ενός ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού το 1401;

 

 

Χρόνια πριν από την κατασκευή του τρούλου, η επιτροπή της πόλης που είχε αναλάβει την αποπεράτωση του έργου διοργάνωσε διαγωνισμό για να διακοσμήσει τις ανατολικές πόρτες του Βαπτιστηρίου. Έδωσαν σε κάθε διαγωνιζόμενο τα ίδια υλικά και την ίδια ποσότητα χαλκού και τους επέτρεψαν να υποβάλουν τις ιδέες τους μέσα στις προκαθορισμένες προδιαγραφές. Οι δύο φιναλίστ ήταν οι 23χρονοι Filippo Brunelleschi και Lorenzo Ghiberti, οι οποίοι ήταν και εκπαιδευμένοι μεταλλοτεχνίτες και χρυσοχόοι.

Στο τέλος, αφού και οι δύο υπέβαλαν την ίδια βιβλική σκηνή του Αβραάμ που θυσιάζει τον γιο του, ο Ghiberti ανακηρύχτηκε νικητής. Οι κριτές έδειξαν να προτιμούν το κλασσικό του στυλ περισσότερο από την προχωρημένη και ανθρωπιστική απεικόνιση του Brunelleschi.

Πολλά χρόνια μετά την παρουσίαση της πόρτας, ο Michelangelo σχολίασε ότι οι πόρτες έμοιαζαν με τις πύλες του παραδείσου, δίνοντάς τους έτσι το όνομα που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.

Έχει ειπωθεί ότι η απεικόνιση του Brunelleschi ήταν μπροστά από την εποχή του, χρησιμοποιώντας τον ανθρωπισμό και δείχνοντας την πρώιμη άνθηση της περιόδου της Αναγέννησης, που θα ερχόταν και θα άλλαζε την Τέχνη για πάντα.

 

Ο Brunelleschi δεν πτοήθηκε από την ήττα του στον διαγωνισμό και μερικά χρόνια αργότερα έλαβε μέρος και σε άλλον, ακόμη πιο σημαντικό, για την κατασκευή του Duomo, τον οποίο και κέρδισε χρησιμοποιώντας ένα αυγό (!), το γνωρίζατε;

 

 

Καθώς περνούσαν τα χρόνια και ο καθεδρικός ναός της πόλης έμενε χωρίς θόλο, η πίεση αυξανόταν, μαζί της και η απελπισία. Το χρίσμα για την ολοκλήρωση του θόλου έλαβε ο Brunelleschi, του οποίου οι καινοτόμες ιδέες του κόστισαν τον διαγωνισμό για την χάλκινη πόρτα, αλλά σε αυτόν τον διαγωνισμό ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν.

Για να πείσει τους κριτές ότι μπορεί να το κάνει, αλλά χωρίς να τους αποκαλύψει τα σχέδιά του χρησιμοποίησε ένα τέχνασμα. Τους είπε ότι θα αποκαλύψει τα σχέδιά του αν κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να κάνει το αυγό που τους έφερε να στέκεται κάθετα στο τραπέζι. Αφού όλοι απέτυχαν, πήρε το αυγό και έσπασε το κάτω μέρος του πάνω στην επιφάνεια του τραπεζιού, κάνοντάς το να σταθεί όρθιο. Αν και οι κριτές διαμαρτυρήθηκαν ότι οι ίδιοι θα μπορούσαν να το κάνουν το ίδιο, απάντησε με πονηρία ότι αν ήξεραν όσα γνώριζε, θα μπορούσαν επίσης να χτίσουν και τον θόλο. Στην απόγνωσή τους ουσιαστικά, προσέλαβαν έναν άνθρωπο με ένα μυστικό σχέδιο και χωρίς εμπειρία.

 

 

Αφού κέρδισε τον ανταγωνισμό και του επετράπη να προχωρήσει, ο Brunelleschi όρισε δύο σχεδιαστές για βοηθούς του, ένας από αυτούς ήταν ο παλιός ανταγωνιστής του, Ghiberti. Ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1420.

 

video by Digital Prototypes

 

Η ιδιοφυΐα του Brunelleschi και η μυστικοπάθειά του

 

Το άγαλμα του Filippo Bruneleschi στον περίβολο του καθεδρικού ναού

 

Όχι μόνο συνέλαβε τη λαμπρή ιδέα για το πώς να οικοδομήσει μια ανεξάρτητη δομή από τούβλα με καμπύλες χωρίς τη χρήση ξύλινου πλαισίου, αλλά επίσης έπρεπε να εφεύρει και τα εργαλεία που χρειάστηκε για να το κάνει. Σε αντίθεση με τον πολύ πιο διάσημο συμπολίτη του, Leonardo Da Vinci, ο Brunelleschi, γνωστός για την μυστικοπάθειά του, δεν άφησε ούτε ένα σχέδιο, ούτε ένα γράμμα για το πώς κατάφερε να φάρει σε πέρας τέτοιο εκπληκτικό επίτευγμα. Για χρόνια, η δομή του Duomo ήταν ένα τεράστιο μυστήριο για τους μελετητές που έπρεπε να βρουν τα κομμάτια που λείπουν στις θεωρίες τους σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του.

 

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ