Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 12:25

Αμμόχωστος: Κάποτε ένα ακμαίο τουριστικό θέρετρο, σήμερα μια πόλη φάντασμα

Γράφτηκε από

Το Βαρώσι ή τα Βαρώσια είναι στο νότιο τμήμα της Αμμόχωστου στην Κύπρο και ήταν κάποτε το διαμάντι της ανατολικής Μεσογείου, ένα τουριστικό θέρετρο που στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 προσέλκυε τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Η παραλία του Βαρώσιου στην Αμμόχωστο, Κύπρος

Εδώ και 43 χρόνια όμως έχει αρχίσει η εγκατάλειψη, ο τουρκικός στρατός απαγορεύει την είσοδο και την παραμονή στην παραθαλάσσια πόλη, από τότε δηλαδή, που σε μια μέρα αναγκάστηκαν να φύγουν οι περίπου 40.000 κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους μόνο τις αναμνήσεις τους. Οι ομπρέλες στην παραλία βρίσκονται ακόμη εκεί, τα δωμάτια στα ξενοδοχεία έχουν ακόμη ρούχα στις ντουλάπες, ο χρόνος έχει σταματήσει.

Και όμως κάποτε το Βαρώσι ήταν από τα πιο διάσημα θέρετρα του κόσμου, προσωπικότητες όπως ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Μπριτζίτ Μπαρντό και η Ρακέλ Γουέλτς έκαναν τις βόλτες τους στη λεωφόρο Κένεντι, που εκτεινόταν από το αεροδρόμιο μέχρι την παραλία.

video by Igor Rich

Οι υποδομές της πόλης έχουν καταρρεύσει, τα φυτά και τα δέντρα έχουν καταλάβει τους δρόμους και τα κτίρια, ενώ ένα τζιπ του τουρκικού στρατού περιπολεί τους άδειους δρόμους. Το μόνο θετικό; Η ηρεμία που επικρατεί στην πόλη επιτρέπει στις θαλάσσιες χελώνες να χρησιμοποιούν την παραλία για να αναπαράγωνται.

Μακάρι κάποτε να φύγουν τα σύνορα που χωρίζουν το νησί στα δύο, μέχρι τότε αυτός ο τουριστικός παράδεισος είναι εκτός πρόσβασης για όλους.

NEWSLETTER

Travel Stories

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
  info[@]mygreekholiday.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ